2013-09-16 16:00:05
Φωτογραφία για Η κυβέρνηση προσβλέπει στην κοινωνική απάθεια
To γεγονός ότι δεν γέμισε το πλακόστρωτο στην παραλία της Θεσσαλονίκης για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή το βράδυ ήταν μια καλή είδηση για την κυβέρνηση, αφού μεταφράστηκε ως ένδειξη ότι δεν υπάρχει κοινωνική δυναμική για ανατροπές. Η μετάφραση μπορεί να είναι λάθος, παρόλα αυτά η απουσία πλήθους και πάθους στη λεωφόρο Νίκης ανέβασε την αυτοπεποίθηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιεύθηκαν και δύο δημοσκοπήσεις το Σαββατοκύριακο (Metrisi για τα «Παραπολιτικά», Rass για τον «Τύπο της Κυριακής») που δίνουν οριακό προβάδισμα στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Oπότε οι ενδιαφερόμενοι για τη μακροημέρευση της κυβέρνησης θεωρούν πως αποτράπηκε η παγίωση της εντύπωσης για την πολιτική κυριαρχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός δίνει μάχη για να πείσει ότι δεν υπάρχει νέο μνημόνιο στον ορίζοντα (με συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής») και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το ακριβώς αντίθετο. Τους ακούει -ή δεν τους ακούει- μια ζαλισμένη κοινή γνώμη που δεν ξέρει πια πόσους φόρους πληρώνει και για ποιο λόγο.


Το βάθος και η διάρκεια των κοινωνικών εντάσεων είναι ένας αστάθμητος παράγοντας για τη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων εξίσου ισχυρός με την έκβαση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, δεδομένου ότι νέα μέτρα λιτότητας πολύ δύσκολα θα περνούσαν από τη Βουλή.

Την επόμενη εβδομάδα η χώρα θα βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό, με κινητοποιήσεις στα σχολεία, στο χώρο της υγείας και σε ολόκληρο το Δημόσιο, ενώ ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται την Τρίτη στις Βρυξέλλες προσπαθώντας να επιτύχει μια πολιτική συμφωνία κορυφής που θα διευκολύνει την υπέρβαση του αδιεξόδου χωρίς επαχθή νέα μέτρα τους αμέσως επόμενους μήνες.

Το συμπέρασμα των πρώτων συνομιλιών ανάμεσα σε μέλη του τεχνικού κλιμακίου της Τρόικας που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων είναι -σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες- ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών θέλουν να καλυφθούν τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Επομένως, στο στόχαστρο βρίσκονται οι συντάξεις (κύριες, επικουρικές) και τα εφάπαξ.

Δεδομένο είναι ότι στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2014-2017. Μόνο για τη διετία 2015-2016 η Τρόικα αναφέρεται σε δημοσιονομικό κενό ύψους 4 δις. ευρώ -2,5 δις. αντιτείνει η ελληνική πλευρά- και ζητά να ψηφιστούν συγκεκριμένα μέτρα λιτότητας. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να δοθεί παράταση και να μην καθοριστούν τώρα αυτά τα μέτρα, παρά μόνο οι ποσοτικοί στόχοι, προκειμένου να μην ακυρωθούν αμέσως οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις.

Ο Α. Σαμαράς θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες την επόμενη Τρίτη για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Μ.Μπαρόζο, τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ.Β. Ρομπέι, ενώ αμέσως μετά αναμένεται να μεταβεί στις ΗΠΑ όπου θα μείνει μία περίπου εβδομάδα και μεταξύ των επαφών του θα είναι και μια συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ.

Θα προηγηθεί συνάντησή του την Τετάρτη στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο προκειμένου να συντονιστούν και να διαμορφώσουν στρατηγική για το επόμενο κρίσιμο διάστημα.

Η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε μια γενναία ρύθμιση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και σε ανοχή προκειμένου να μην διορθωθούν οι αστοχίες στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, που οφείλονται κυρίως στην τεράστια ύφεση που ξεπέρασε τις προβλέψεις των αρχιτεκτόνων των μνημονίων.

Η οριστικοποίηση της λίστας των 12.500 «διαθέσιμων» του Σεπτεμβρίου είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης. Η διάθεση που υπήρχε να ζητηθεί αναβολή για το επόμενο κύμα των 12.500 του Δεκεμβρίου μάλλον εγκαταλείπεται, αφού τα μηνύματα που φτάνουν από τους δανειστές είναι εξαιρετικά αυστηρά.

Η εβδομάδα που ξεκινά είναι η εκπλήρωση της προφητείας για το δύσκολο φθινόπωρο του 2013. Θα είναι όλοι στους δρόμους, από τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ μέχρι αυτούς στα ασφαλιστικά ταμεία, από τους εκπαιδευτικούς μέχρι τους γιατρούς, από τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ μέχρι εκείνους στο υπουργείο Εργασίας.

Το κρίσιμο για την κυβέρνηση είναι αν θα πρόκειται για ένα ξέσπασμα διαμαρτυρίας που θα ξεσπάσει ή για την αρχή μιας περιόδου διαρκούς κοινωνικής αναταραχής. Η μεγάλη μάχη είναι αυτή που θα δοθεί με φόντο τα σχολεία, με το Μέγαρο Μαξίμου να πιστεύει ότι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία διαρκείας θα είναι χαμηλή και να “δείχνει” τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποκινητή των κινητοποιήσεων με σκοπό να δημιουργήσει συνθήκες διάλυσης που θα φέρουν πρόωρες εκλογές.

Οι προβλέψεις δεν είναι εύκολες ακόμη και για έμπειρα κυβερνητικά στελέχη που, πάντως, αναγνωρίζουν ότι το «μέσα» θα επηρεάσει και το «έξω» περισσότερο από όσο το «έξω» θα επηρεάσει το «μέσα». Δηλαδή, εκτιμούν ότι οι εταίροι και πιστωτές θα βγάλουν συμπεράσματα για το μέλλον της πολιτικής σταθερότητας εδώ από όσα θα συμβούν τις επόμενες μέρες και αυτό θα επηρεάσει τις αποφάσεις τους συνολικά για το ελληνικό ζήτημα. Αντίθετα, οι διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν πρόκειται να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία και, επομένως, στην καθημερινότητα των πολιτών.

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι το μέτωπο με την Τρόικα είναι κρίσιμο αλλά όχι περισσότερο από όσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε σχέση με την εργασία και το εισόδημά τους, σε σχέση με την υπερφορολόγηση και τη μείωση των παροχών του κοινωνικού κράτους.

Το Μέγαρο Μαξίμου θα επιμείνει ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι η αρχή του τέλους για τον ελληνικό εφιάλτη και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιτείνει ότι είναι απλώς μια επικοινωνιακή κατασκευή που αποσκοπεί στην παράταση του εφιάλτη.

Εκλογικός σχεδιασμός δεν υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χ. Τρικούπη. Αντίθετα, προετοιμάζονται ήδη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου που θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές. Αλλά ο κίνδυνος ατυχήματος είναι πάντα υπαρκτός σε μια συγκυρία τόσο ρευστή και τόσο κενή βεβαιοτήτων.

 Αγγελική Σπανού/TVXS logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ