2013-09-16 17:43:04
Φωτογραφία για Σήκωσαν στο πόδι την Ξάνθη δάσκαλοι και καθηγητές
Φορώντας πορτοκαλί μπλουζάκια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα δάσκαλοι και καθηγητές της Ξάνθης πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης, πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις του κλάδου τους το τελευταίο διάστημα.

Σιγά, σιγά λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι οι εκπαιδευτικοί άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, όπου είχαν δώσει ραντεβού για πορεία και μετέπειτα συζήτηση. Αρχικά τοποθέτησαν τρία πανό διαμαρτυρίας στον χώρο μπροστά από το νέο Δημαρχείο της πόλης, ενώ στη συνέχεια διένειμαν ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους από το σημείο πολίτες.

Είχε προηγηθεί ανάλογη δράση νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας έξω από αρκετά σχολεία της πόλης, με τους εκπαιδευτικούς να ενημερώνουν τους μαθητές για την απεργία, την αποχή τους από τις διδασκαλικές αίθουσες αλλά τους λόγους των κινητοποιήσεων τους. Στη 1.00 το μεσημέρι οι συγκεντρωμένοι καθηγητές, συνεπικουρούμενοι από μέλη της Πρωτοβουλίας Αντίστασης και του ΠΑΜΕ, και έχοντας στο πλευρό τους τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης, που προχώρησε σε τρίωρη στάση εργασίας, ξεκίνησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε έξω από το κτήριο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης.


Μάλιστα λίγο πριν την έναρξη της πορείας η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης ανέφερε πως το ποσοστό συμμετοχής των καθηγητών στην απεργία αγγίζει το 90% και πως υπήρξε προσπάθεια από πλευράς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε να παρουσιαστεί μικρότερο ποσοστό.

«Έχουμε απεργία, το ποσοστό πλησιάζει το 90% όπως και πανελλαδικά. Θεωρούμε ότι περνάμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς την Κυβέρνηση και τον Υπουργό ότι είμαστε όλοι συσπειρωμένοι για να στηρίξουμε τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση» σημείωσε η κα Μαρία Λουκουπούλου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης, εξηγώντας πως «στα περισσότερα σχολεία ήμασταν απ’ έξω το πρωί και ενημερώσαμε και τα παιδιά. Οι γονείς ξεπέρασαν την προπαγάνδα της κυβέρνησης και αρχίζουν να καταλαβαίνουν ποιος στηρίζει τα παιδιά τους και ποιος όχι. Εμείς πάντα αγωνιζόμασταν μέσα στις τάξεις για τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και τώρα πρέπει να τη στηρίξουμε και στους δρόμους».

Σχολιάζοντας μάλιστα η ίδια την παρουσία μαθητών στο Συλλαλητήριο και την πορεία των εκπαιδευτικών, σημείωσε πως «τους μαθητές τους αφορά άμεσα και το πήραν το μήνυμα ότι πρέπει και αυτοί όπως και οι γονείς να αγωνιστούν στο πλευρό μας για να κερδίσουμε την παιδεία που μας αξίζει. Το βασικότερα αίτημα των κινητοποιήσεων μας είναι η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση που διαλύεται. Είδατε το καλοκαίρι έκλεισαν τμήματα στα ΕΠΑΛ που ήταν τα πιο δημοφιλή και χαρίστηκαν στην ιδιωτική εκπαίδευση. Έχουν κάνει ανάστα το Λύκειο κάθε χρόνιο και στο Γυμνάσιο άλλη ανακατωσούρα».

Παράλληλα η ίδια επισήμανε πως πρόθεση των εκπαιδευτικών είναι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ενώ σε περίπτωση που η Κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει ακόμη μια φορά στο μέτρο της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών η ίδια δηλώνει πως «οι εκπαιδευτικοί δεν θα μασήσουν και θα σπάσουν την επιστράτευση, αν και προσωπικά δεν νομίζω ότι θα προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο».

thrakitoday.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ