2013-09-16 23:51:07
Φωτογραφία για Έκθεση φωτιά από την εισαγγελία: Πώς ο Kαρούζος νομιμοποιούσε το «μαύρο» χρήμα
Φως επιχειρεί να ρίξει στην υπόθεση του μεγαλοκατασκευαστή Ιωάννη Καρούζου, η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου. Σύμφωνα με την έκθεση της εισαγγελέως σημαντικό ρόλο στην υπόθεση διαδραματίζει η πρώην σύζυγος του κατασκευαστή, Ρεβέκκα Σκαφτούρου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Realnews», η υπόθεση έχει ακόμη κάποια σοβαρά στοιχεία. Μάλιστα, υποστηρίζεται η ύπαρξη δικτύου που ανέπτυξαν οι εμπλεκόμενοι με υψηλόβαθμος επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας, αλλά και με πλήθος δικηγόρων και επιχειρηματιών στο εξωτερικό για να κρύψουν τα ίχνη τους και να γλιτώσουν από το «δόκανο» της δικαιοσύνης.

Η κ. Παπανδρέου ζήτησε την έκδοση εντάλματος σύλληψης της Ρεβέκκας Σκαφτούρου για να διερευνηθεί πιο διεξοδικά η υπόθεση και για να αποφευχθεί μία επικείμενη διαφυγή της στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι η πρώην σύζυγος του κ. Καρούζου συνελήφθη έξω από το σχολείο των παιδιών της την προηγούμενη Πέμπτη.


Ο κατασκευαστής έχει ήδη συλληφθεί και κρατείται στις φυλακές Χαλκίδας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εισαγγελέα, υπάρχουν ακόμα σκοτεινά σημεία που αναζητούν διαλεύκανση, καθώς τα δεδομένα είναι πολλά και η έναρξη της υπόθεσης χρονολογείται από το 2001. Τροχοπέδη στην διερεύνηση επίσης, αποτελούν οι χρονοβόρες διαδικασίες σε επίπεδο ελεγκτικού μηχανισμού και δικαστικών συνδρομών.

Οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει εταιρείες νομιμοποίησης εσόδων που προέρχονταν από παράνομες και εγκληματικές πράξεις.

Η οργάνωση προσπάθησε και ανέπτυξε δίκτυο πολλών εταιρειών, τόσο εντός όσο και εκτός της ελληνικής επικράτειας, διαπράττοντας συναλλαγές μέσω τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίες νομιμοποιούσαν «μαύρο χρήμα». Τα ποσά υπολογίζονται να είναι τεράστια, λεπτομέρεια που κάνει ακόμα πιο μεγάλη την έκταση του σκανδάλου αν συνυπολογίσει κανείς τις δυσκολίες που εμφανίζονται στον εντοπισμό των κεφαλαίων.

Προκειμένου να πετύχει το σκοπό του, ο κ. Καρούζος, σύμφωνα με την έκθεση της εισαγγελίας, επιχείρησε να μεταβιβάσει ακίνητα από την εταιρεία του σε εταιρείες-φαντάσματα τις οποίες διοικούσε ο... «αέρας». Το σχέδιό του για εξαγορά ενός ακινήτου ανά εταιρεία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν πολύπλοκο και δυσεπίλυτο γρίφο ενός οικονομικού εγκλήματος.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για παρουσία offshore εταιρειών σε Κύπρο και Παρθένες Νήσους, που διοικούσαν από άγνωστοι έως «ανύπαρκτοι» άνθρωποι. Η δικαιοσύνη έχει αποστείλει αίτημα στις συγκεκριμένες χώρες για να δοθεί άδεια διερεύνησης των συγκεκριμένων εταιρειών. Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και αναμένεται να απασχολήσει την δικαιοσύνη και την κοινή γνώμη για ένα ικανό χρονικό διάστημα.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ