2013-09-17 02:44:05
Φωτογραφία για Λ. Φαμπιούς: Ευθύνεται το καθεστώς
Η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό... «δεν αφήνει καμία αμφιβολία» για την προέλευσή της και «ενισχύει τη θέση όσων έχουν πει ότι ευθύνεται το καθεστώς», εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

«Το περιεχόμενο της έκθεσης είναι συντριπτικό, επιβεβαιώνει τη μαζική χρήση αερίου σαρίν (...) όλα αυτά δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την προέλευση της επίθεσης», δήλωσε ο Φαμπιούς στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, εκτιμώντας ότι η έκθεση αυτή «ενισχύει τη θέση όσων έχουν πει ότι το καθεστώς ευθύνεται» γι' αυτήν.

«Όταν κοιτάξουμε προσεκτικά τα στοιχεία, τις ποσότητες, το τοξικό αέριο που χρησιμοποιήθηκε, την πολυπλοκότητα του μείγματος, τη φύση και την τροχιά των πυραύλων, όλα αυτά δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την προέλευση της επίθεσης», υπογράμμισε ο γάλλος υπουργός.

Ο Φαμπιούς αναμένεται να μεταβεί σήμερα στη Μόσχα όπου θα προσπαθήσει να πείσει τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να συμφωνήσει ότι πρέπει να υπάρξει μια δεσμευτική απόφαση του ΟΗΕ για τη Συρία.


«Θα δούμε τι θα πει ο κύριος Λαβρόφ για την προέλευση της επίθεσης. Από την αρχή έλεγε “είναι οι αντιστασιακοί που έκαναν την επίθεση”», υπενθύμισε. «Αυτό δεν έχει καμία αληθοφάνεια», συνέχισε ο γάλλος υπουργός, εκτιμώντας ότι «αν υπάρχει καλή πίστη, θα υπάρξει συμφωνία».

Στην έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ, που μετέβησαν στη Συρία για να ερευνήσουν για την επίθεση της 21ης Αυγούστου, αναφέρεται υπάρχουν «κατάφωρες και πειστικές αποδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι εδάφους-εδάφους που περιείχαν το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν».

Στην πρώτη σελίδα της έκθεσης αυτής, η οποία παραδόθηκε χθες από τον επικεφαλής των επιθεωρητών Όκε Σέλστρεμ στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, προστίθεται ότι «χημικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί σε μια σχετικά μεγάλη κλίμακα» κατά τη διάρκεια της συριακής σύγκρουσης «κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ