2013-09-17 09:02:04
Φωτογραφία για Τελετή στην Κωνσταντινούπολη για την «Τουρκική Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης»…
Εορτάστηκε στην Κωνσταντινούπολη από τους νοσταλγούς της θρακικής ανεξαρτησίας, χωρίς πάντως την επιτυχία που ονειρεύονταν οι διοργανωτές Εορτάστηκε πριν από λίγες μέρες στο Γιλντίζ της Κωνσταντινούπολης η εκατονταετηρίδα από την ίδρυση της λεγόμενης «Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης», του γνωστού δηλαδή ψευδομορφώματος που ιδρύθηκε το 1913 και έζησε μόνο για 56 μέρες (και εκείνες φυσικά μόνο στα…χαρτιά, αφού δεν αναγνωρίστηκε ποτέ ούτε από τους Οθωμανούς, ούτε από κανέναν άλλο).

Επειδή όμως η ιδέα δεν σταμάτησε ποτέ να εμπνέει τους τουρκόψυχους και να υποδαυλίζει τον αλυτρωτισμό τους (ειδικά τα τελευταία χρόνια που βοήθησε και η ψοφοδεής ελληνική εξωτερική πολιτική), το όνομα αυτού του ψευδομορφώματος (όπως και η διάσημη πλέον σημαία) βρίσκεται συνεχώς πια στα χείλη ορισμένων.

Οπότε τώρα βέβαια που συμπληρώθηκαν και 100 χρόνια από το 1913, δεν θα μπορούσε να μην τιμηθεί η επέτειος. Ούτε ιδιαίτερη επιτυχία είχε πάντως η τουρκοφιέστα, ούτε πολύ κόσμο, ούτε και πολύ φανταχτερές επίσημες συμμετοχές. Και βέβαια ούτε λόγος για παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, όπως διέδιδαν τις προηγούμενες μέρες οι διοργανωτές.


Ας δούμε τι γράφει χαρακτηριστικά για την εν λόγω εκδήλωση και υπό τον τίτλο «Τα 100 χρόνια από την πρώτη τουρκική δημοκρατία δεν ξεχάστηκαν» η ιστοσελίδα της αλυτρωτικής ΜΚΟ YUNTÜRK (του γνωστού φασίστα «συντοπίτη» μας Φερρούχ Οζκάν) (σε μετάφραση του tourkikanea.gr):

«Στη συγκέντρωση πέρα από τους συγγενείς αυτών που μόχθησαν για την ίδρυση αυτής της δημοκρατίας, μετείχαν γνωστοί ειδικοί, ο Ταχσίν Σαλίχογλου-πρώην πρόεδρος του BTTDD και πρώην δήμαρχος του Αβτζιλάρ, ο πρόεδρος του συλλόγου YUNTÜRK Φερρούχ Οζκάν, μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου, και άλλοι πολιτικοί… Στην τελετή μνήμης παίχθηκε για πρώτη μετά από 100 χρόνια ο ύμνος της Τουρκικής Δημοκρατίας Δυτικής Θράκης. Στο βίντεο που περιέγραφε την σύντομη ιστορία της Δημοκρατίας αυτής, παρουσιαζόταν η σημαία της πρώτης τουρκικής δημοκρατίας που αποτελείται από ημισέληνο και 3 αστέρια πάνω σε χρώματα μαύρο, πράσινο και λευκό.

Στην τελετή μνήμης μιλώντας ο πρώην βουλευτής και μέλος της διαχειριστικής επιτροπής του ιδρύματος Avrasya Bir Vakfı Γιαλτσίν Κοτσάκ, ανέφερε πως η ιστορία της Δυτικής Θράκης δεν είναι κρυφή, αλλά αποκρυπτόμενη, και είπε: “Η Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης έζησε μόνο 59 μέρες. Η ημερομηνία κλεισίματος της είναι η 29/10/1913. Για αυτό τον λόγο η ιστορία αυτή είναι πολύ σημαντική. Η ομάδα που την έστησε ήταν φοβερή. Σχετικά με εκείνη την δημοκρατία διαθέτουμε πολλά επιχειρήματα, σημαία, εθνικό ύμνο, όλα υπάρχουν. Είχαμε μια αλληλογραφία με το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και ως αποτέλεσμα αυτής, αποσπάσαμε την υπόσχεση πως η ιστορία της Δυτικής Θράκης θα μπει στα βιβλία”»…

Παραθέτουμε ωστόσο και το σχόλιο του αρθρογράφου – και καλού φίλου - Κώστα Πικραμένου, που σε πρόσφατο άρθρο του αναφέρει πως «στην εκδήλωση που έλαβε χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κων/πολης και διοργανώθηκε από το «Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών Ευρασία» (ASAM), συμμετείχαν πολιτικοί, καθηγητές πανεπιστημίων, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, πολιτικοι επιστήμονες και μέλη Ινστιτούτων Στρατηγικών Μελετών, οι οποίοι εν ολίγοις εξέφρασαν τις γνωστές «αλυτρωτικές» απόψεις για τη Μεγάλη Τουρκία από την Αδριατική μέχρι την Κασπία Θάλασσα. Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η συμμετοχή του μυστικοσυμβούλου (γεωπολιτικής) του Τούρκου πρωθυπουργου Μουχαμέτ Τάχα Γκεργκερλίογλου, γεγονός που προσθέτει ειδικό θεσμικό βάρος στην εν λόγω εκδήλωση»…

Πηγή: Προξενείο Στοπ
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ