2013-09-17 11:13:41
Φωτογραφία για Γιατί στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε τον επικερδή έρωτα;
Ο Βαλεντίνος λοιπόν ήταν ένας καθολικός ιερέας που μαρτύρησε για την πίστη του -στις 14 Φεβρουαρίου φυσικά-, το 270 μ.Χ. στους διωγμούς του αυτοκράτορα Κλαύδιου. Ο Βαλεντίνος καταδικάστηκε σε θάνατο, λόγω του ότι τελούσε γάμους ανάμεσα σε ζευγάρια, διαδίδοντας και στερεώνοντας έτσι τη χριστιανική πίστη.

Ένας θρύλος λέει ότι όσο καιρό ο Βαλεντίνος ήταν μέσα στη φυλακή, αρνούμενος να αποκηρύξει την πίστη του, ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακά του, στην οποία μάλιστα έστειλε κι ένα γράμμα με την υπογραφή: Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου!

Σιγά – σιγά επεκτάθηκε και φτάσαμε στο σήμερα, όπου ο προστάτης των ερωτευμένων κάνει «χρυσές δουλειές»!

Στο πλαίσιο μιας έρευνας, φοιτητές υπέβαλαν πολλές ερωτήσεις για τον έρωτα. Ξεχωρίζουν δύο: «Έχετε απορριφθεί ποτέ από κάποιον που αγαπήσατε αληθινά;» Και η δεύτερη ερώτηση ήταν: «Έχετε απορρίψει ποτέ κάποιον που σας αγάπησε αληθινά;» Πάνω από το 95% ανδρών και γυναικών, απάντησαν «Ναι» και στα δύο. Σχεδόν κανείς δεν μένει αλώβητος από τον έρωτα.


Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν μνημονεύεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και, όπως ήταν φυσικό, η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε. «Ο άγιος αυτός είναι για μας ανύπαρκτος. Είναι μια μυθοπλασία δυτικής προέλευσης», δηλώνουν άνθρωποι της Εκκλησίας. Με τη σειρά της και η Καθολική Εκκλησία στην αναθεώρηση του γενικού εορτολογίου της το 1969 υποβίβασε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε τοπική εορτή, επειδή δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για τον βίο του, παρά μόνο ότι ετάφη στη Βία Φλαμίνια της Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου.

Το 2000 ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στην προσπάθειά του να φέρει πιο κοντά τη νεολαία στην Εκκλησία, πρότεινε να εορτάζεται η γιορτή των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα που η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλλας, ενός ενάρετου ζευγαριού Ιουδαίων σκηνοποιών, που ζούσε στην Κόρινθο και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.

Ο Έλληνας προστάτης του έρωτα

Ο δικός μας «Βαλεντίνος» είναι ο Άγιος Υάκινθος. Κάθε χρόνο οι ερωτευμένοι μπορούν να γιορτάζουν στις 3 Ιουλίου και να τιμούν την μνήμη του Αγίου που μαρτύρησε για την αγάπη του Χριστού, επί αυτοκράτορα Τραϊανού ( το 98 μ.Χ.), σε ηλικία 20 χρόνων.

Εργαζόταν μέσα στην χλιδή, όμως το μυαλό του δεν «έπαιρνε αέρα». Ήταν άνθρωπος ήπιων τόνων με πίστη στον Χριστό.

Γι' αυτό, όταν ο Τραϊανός διέταξε διωγμό κατά των χριστιανών, ο Υάκινθος δε δίστασε να ομολογήσει μπροστά στον αυτοκράτορα ότι είναι χριστιανός.

Ο Τραϊανός εξεπλάγη και του είπε ότι είναι αχάριστος. Διέταξε την φυλάκιση του και τον εξανάγκασε να τρώει ειδωλόθυτα. Εκείνος, πιστός ως ήταν, αρνήθηκε και μετά από 41 ημέρες ξεψύχησε.

Επίσης στις 13 Φεβρουαρίου τιμάται η μνήμη των Αγίων Αποστόλων Ακύλα και Πρισκίλλης, που θεωρούνται προστάτες των ερωτευμένων.
psifiakoohiro
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η επόμενη ταινία James Bond το 2016!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η επόμενη ταινία James Bond το 2016!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ