2013-09-17 11:27:03
Φωτογραφία για Εφάπαξ τα πρόστιμα για φοροδιαφυγή
Καταργούνται οι δόσεις στην εξόφληση των προστίμων που βεβαιώνονται στους φορολογούμενους μετά από φορολογικούς ελέγχους. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη θεοχάρη η οποία εκδόθηκε σε εφαρμογή πρόσφατου νόμου. Ειδικότερα, η εγκύκλιος προβλέπει ότι -από την 1η Αυγούστου καταργήθηκαν οι διατάξεις που προέβλεπαν τη δυνατότητα εξόφλησης των προστίμων σε έως και σε 36 μηνιαίες δόσεις. Ο πρόσθετος φόρος που βεβαιώνεται με βάση φύλλο ελέγχου που έγινε οριστικό, λόγω μη άσκησης ή εκπρόθεσμης άσκησης προσφυγής καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου από τη βεβαίωση μήνα.

-εφόσον πραγματοποιηθεί διοικητικός συμβιβασμός με την εφορία με βάση πρακτικό αποδοχής της διαφοράς κι αφού προηγηθεί η άμεση εξόφληση του 1/5 της διαφοράς, το πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου από την υπογραφή του πρακτικού μήνα.


-εφόσον ασκηθεί από το φορολογούμενο εμπρόθεσμη προσφυγή, βεβαιώνεται αμέσως από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ., ποσοστό 50% του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν φόρων και τελών.

-με απόφαση διοικητικού δικαστηρίου, το πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου από τη βεβαίωση μήνα.

-φόροι, τέλη και εισφορές που βεβαιώνονται, βάσει προσωρινού φύλλου ελέγχου, που εκδόθηκε μετά από προσωρινό έλεγχο, μετά την υπογραφή του πρακτικού και την καταβολή του ενός πέμπτου (1/5) αυτών, καταβάλλονται, κατά το υπόλοιπο μέρος αυτών, εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του μήνα που ακολουθεί.

Εφόσον, οι πράξεις επιβολής πρόσθετου φόρου έχουν εκδοθεί πριν την 1η Αυγούστου 2013 τότε ισχύουν οι παλαιότερες διατάξεις που προβλέπουν την εξόφληση των ποσών τα οποία έχουν καταλογισθεί σε 12, 18, 24 ή 36 μηνιαίες δόσεις. Ο αριθμός των δόσεων εξαρτάται από το ύψους του ποσού που καταλογίσθηκε.

Στο μεταξύ την κατάργηση της προσαύξησης 2% για την εμπρόθεσμη καταβολή του ΦΠΑ (έως το τέλος του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης) εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Με το ισχύον καθεστώς ο φορολογούμενος υποβάλει την περιοδική δήλωση έως τις 20 του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου και με την υποβολή είναι υποχρεωμένος να καταβάλει μόνο 10 ευρώ. Έχει τη δυνατότητα στη συνέχεια να καταβάλει το 50% του φόρου έως το τέλος του μήνα αλλά χρεώνεται με προσαύξηση 2%. Αυτήν την προσαύξηση εξετάζει να καταργήσει το υπουργείο Οικονομικών. Το υπόλοιπο 50% καταβάλλεται έως το τέλος του επόμενου μήνα με προσαύξηση 2%, η οποία θα εξακολουθήσει να επιβάλλεται.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ