2013-09-17 13:30:04
Φωτογραφία για Ανάσχεση του φαινομένου των αυτοκτονιών
Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Γιάννη Μιχελογιαννάκη

Στην ανάσχεση του φαινομένου των αυτοκτονιών αναφέρεται για άλλη μια φορά σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης προς τον Υπουργό Υγείας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης : «Στις 7 Δεκεμβρίου 2012 κατέθεσα ερώτηση, προς τον τότε Υπουργό Υγείας, σχετικά με το ανωτέρω θέμα. Ο τότε Υπουργός Υγείας στις 4 Ιανουαρίου 2013 απαντά, ¨το Υπουργείο Υγείας στην προσπάθεια του να προλάβει μια ενδεχόμενη αύξηση των περιστατικών αυτοκτονιών και στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την ψυχική υγεία και ευεξία, (The European Pact for Mental Health and Well-being : results and future actions) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει προωθήσει δράσεις που προάγουν την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών¨.»


«Δυστυχώς, εκ του αποτελέσματος, τίποτα από αυτά δεν λειτούργησε», τονίζει ο βουλευτής. Εν συνεχεία παραθέτει τα αριθμητικά δεδομένα που έχουν συλλέξει οι ειδικές υπηρεσίες της «Κλίμακας» τα οποία ¨μιλούν¨ για τις 231 αυτοκτονίες που έχουν συντελεστεί τους τελευταίους μήνες, ενώ παράλληλα μεταφέρει και τις εκτιμήσεις του προέδρου της «Κλίμακας» ο οποίος τονίζει, «δεν μπορούμε να αποδώσουμε αποκλειστικά και μόνο στην κατάθλιψη ή τη σχιζοφρένεια αυτόν τον τόσο υψηλό αριθμό αυτοκτονιών στη χώρα μας. Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι είναι η οικονομική κρίση εκείνη η οποία κινητοποίησε αυτή τη διαδικασία των αυτοκτονιών … το 80% - 85% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί και γι' αυτό μιλάμε τόσο πολύ για την αναγκαία εθνική στρατηγική και την πρόληψη, η οποία όχι μόνον απουσιάζει από τη χώρα μας, αλλά κατηγορείται κιόλας συστηματικά».

Κατόπιν ο κ. Μιχελογιαννάκης προσθέτει, «σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες από αυτές που καταγράφονται επισήμως, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες αυτοκτονίας, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι 15 - 20 φορές περισσότερες από τις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες.»

Τέλος ο βουλευτής ερωτά τον Υπουργό : «Για ποιό λόγο το εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη της αυτοκτονίας, το οποίο σχεδίασε η «Κλίμακα» και έχει υιοθετηθεί από το Υπουργείο Υγείας, δεν έχει πάρει έως σήμερα έγκριση έναρξης λειτουργίας ; Ποιες επιπλέον δράσεις έχει προγραμματίσει το Υπουργείο Υγείας ; Τί δυνατότητες έχουν δοθεί σε Περιφέρειες και Δήμους ούτως ώστε να συμβάλουν προς την κατεύθυνση της πρόληψης ;» Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ