2013-09-17 13:22:13
Φωτογραφία για FT: Ανοίγει η συζήτηση για τη νέα ελληνική διάσωση μετά τις γερμανικές εκλογές
Επανέναρξη των πολιτικών αψιμαχιών γύρω από μια νέα διάσωση της Ελλάδας προβλέπουν μετά τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής στη Γερμανία οι Financial Times. «Μπορεί η Ελλάδα να έχει χάσει την ικανότητα να ρίχνει τις διεθνείς χρηματαγορές σε περιδίνηση, αλλά τα γεγονότα του καλοκαιριού έδειξαν ότι μπορεί ακόμα να προκαλεί σπασμούς στην ευρωπαϊκή πολιτική», σχολιάζει η βρετανική οικονομική εφημερίδα.

Με δεδομένη τη δήλωση Σόιμπλε περί τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το μέγεθος και η έκταση αυτού μπορούν να πάρουν έως και ένα χρόνο για να οριστικοποιηθούν.

Αναφερόμενη στην επικείμενη αξιολόγηση της ελληνικής προόδου από την τρόικα, η εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχο της ΕΕ που δηλώνει ότι «η προηγούμενη αξιολόγηση ήταν ίσως λίγο πιο βαρετή από την επόμενη». Ο συντάκτης σχολιάζει ότι η δήλωση συνιστά σαφή ρητορική υποτίμηση της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά.


Η εκτίμηση της εφημερίδας για το ύψος του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας είναι μεταξύ των ποσών των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2016 και των 77 δισ. έως το 2020, όπως είναι οι εκτιμήσεις που έχουν κάνει ο κ. Σόιμπλε και ο Κάρστεν Σνάιντερ των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι αξιωματούχοι του ΔΝΤ αναγνωρίζουν πως πιθανότατα για ακόμα μία φορά θα υπάρξει υστέρηση στα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Από την άλλη πλευρά αναφέρεται πως ο κ. Σνάιντερ δε λαμβάνει υπόψη το πρωτογενές πλεόνασμα στο οποίο πλησιάζει η ελληνική οικονομία.

Το ερώτημα γύρω από τη νέα διάσωση, κατά τους Financial Times, είναι αν τα προβλήματα της Ελλάδας - η υστέρηση του 2014, η ανάγκη νέων χρημάτων το 2015 και το υπέρογκο χρέος - θα αντιμετωπιστούν συνολικά ή ξεχωριστά το καθένα. Διεθνής αναλυτής αναφέρει ότι η συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών φοβίζει τη Γερμανία, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να παρασυρθεί σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα παραθέτει το πιθανότερο σενάριο για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην ελληνική περίπτωση. Αρχικά θα τεθεί το ζήτημα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού για την επόμενη διετία, που το ΔΝΤ υπολογίζει σε 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως σημειώνεται, αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν καλύψουν όλο το κενό φέτος, όπως θα ήθελε το ΔΝΤ, αλλά μόνο την υστέρηση των 4,4 δισ. του 2014, τότε το κενό του 2015 θα πρέπει να ξανασυζητηθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Κατά την εφημερίδα, αυτό θα είναι το έναυσμα για τη συζήτηση επί του τρίτου πακέτου διάσωσης. Προστίθεται ότι κατά ορισμένους υπάρχει πρόσθετο κενό 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2016, επομένως συνολικά τα πρόσθετα χρήματα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι περίπου 15 δισεκατομμύρια.

Στη συνέχεια τίθεται το ζήτημα της περαιτέρω ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδας, όπως έχει συμφωνηθεί σε περίπτωση καταγραφής πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο ίσως επιτευχθεί εντός του έτους, αναφέρει το δημοσίευμα. Αυτό φέρνει σε αμήχανη θέση τις κυβερνήσεις των εταίρων της ευρωζώνης.

Τον Απρίλιο του 2014 αναμένεται η επιβεβαίωση των στοιχείων περί του πιθανού πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, με τον Γερούν Ντέισελμπλουμ να έχει πει ότι μόνο κατόπιν αυτής της επιβεβαίωσης μπορούν να ξεκινήσουν συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους. Αυτές οι συζητήσεις περί κουρέματος του ελληνικού χρέους χαρακτηρίζονται από την εφημερίδα ως «από τις πιο περίπλοκες και πολιτικά ευαίσθητες». Σημειώνεται πάντως ότι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν αρχίσει να ανακινούν το σενάριο της μείωσης επιτοκίων και παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Η εφημερίδα στη συνέχεια αναφέρει ότι κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να καλυφθεί σε ένα μεγάλο μέρος από τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, ένα ποσό 8-9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, άλλοι επισημαίνουν ότι ίσως οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν και αυτό το ποσό από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία υπέστη βαθύτερη ύφεση από όσο υπολογιζόταν όταν καθορίζονταν οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, χωρίς μάλιστα να έχει υπολογιστεί και ο κλονισμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της περιοχής μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο. Στα μέσα του 2014, καταλήγει το χρονοδιάγραμμα του πιθανού σεναρίου που παρουσιάζουν οι Financial Times, αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα αξιολόγηση και τεστ κοπώσεως των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο των ενεργειών προς μία τραπεζική ένωση. Αυτή η αξιολόγηση θα είναι κρίσιμη για να φανεί αν τα χρήματα που έχουν περισσέψει από την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση μπορούν να μειώσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Γράφοντας, εξάλλου, στην εφημερίδα Independent ο επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE Κέβιν Φέδερστοουν σχολιάζει ότι σύντομα η Ελλάδα θα έχει περάσει μια κρίση ανάλογη του Μεγάλο Κραχ του 1929. «Εάν ο άθλος παραμείνει Ηράκλειος, τότε η εμπειρία θα μοιάζει περισσότερο με αυτήν του Σίσυφου», αναφέρει ο Βρετανός πολιτικός επιστήμονας.

Ο ίδιος προσθέτει ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να επενδύσει στην ανάπτυξη. Αντίθετα, εκτιμά ότι η διάσωση είχε μέχρι τώρα λανθασμένη ταχύτητα και κατεύθυνση.

«Δεδομένου του ιστορικού της Ελλάδας στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η τρόικα που επιβλέπει τις διασώσεις της χώρας επέλεξε ωμές, οριζόντιες περικοπές. Επομένως οι διαδηλώσεις αυτής της εβδομάδας γύρω από τις περικοπές θέσεων εργασίας στο δημόσιο είναι σωστές, υπό την έννοια ότι οι αριθμοί-στόχος δεν είναι το αποτέλεσμα κάποιας σοβαρής αξιολόγησης των πόρων και των ικανοτήτων που χρειάζεται η κρατική διοίκηση - αλλά είναι και λάθος καθώς απορρίπτουν αποδείξεις ελλιπούς απόδοσης και σπατάλης. Οι αριθμοί-στόχος για τις περικοπές θέσεων εργασίας ακολουθούν μία λογική αμιγούς δημοσιονομικής εξοικονόμησης», εκτιμά ο κ. Φέδερστοουν.

Για το λόγο αυτό, καταλήγει, η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθηνών και τρόικα δεν επικεντρώνεται στις προτεραιότητες της μεταρρύθμισης και μετά από όλα τα επώδυνα μέτρα το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα είναι το 2020 να έχει χρέος μεγαλύτερο από αυτό που είχε στην αρχή της κρίσης.
skai.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ