2013-09-17 20:12:04
Φωτογραφία για Γαλλικά σχέδια για «Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση»
Ο Γάλλος Πρόεδρος François Hollande ευελπιστεί να δημιουργήσει 470.000 θέσεις εργασίας επενδύοντας 3.5δις € σε 34 τομείς της βιομηχανίας, θα χρειαστεί ωστόσο όπως είπε τη βοήθεια της ΕΕ. Δημοσίευμα της EurActiv Γαλλίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της EurActive, ο Γάλλος Πρόεδρος François Hollande και ο Υπουργός Βιομηχανίας Arnaud Montebourg παρουσίασαν την Πέμπτη (12 Σεπτεμβρίου) μια νέα στρατηγική επενδύσεων σε 34 τομείς της βιομηχανίας.

Φαίνεται ότι ο Γάλλος Πρόεδρος ακολουθεί τα βήματα του Charles De Gaulle, ο οποίος στα τέλη του 20ου αιώνα υποκίνησε την γαλλική βιομηχανική πολιτική.

Με τη χώρα να σχεδιάζει να προβεί σε περικοπές ύψους 18εκ € από τον προϋπολογισμό του 2014, η ενίσχυση της βιομηχανίας κατά 3.5δις € προκαλεί έκπληξη. Ωστόσο αποτελεί μέρος ενός μακροχρόνιου σχεδίου για μια «επιθετική στρατηγική» σύμφωνα με τον Hollande, που θα ωφελήσει τόσο την απασχόληση όσο και την εικόνα της Γαλλίας.


«Η βιομηχανική παρακμή έχει κοστίσει 750.000 θέσεις εργασίας τα τελευταία 10 χρόνια. Με αυτό το σχέδιο, θέλουμε να δημιουργήσουμε 450.000 θέσεις εργασίας», υπογράμμισε ο Montebourg.

Ο Hollande υπερασπίστηκε τη νέα πολιτική, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κάτι το «σοκαριστικό» σε αυτή, και ότι «Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και όλες οι κύριες αναδυόμενες δυνάμεις αναπτύσσουν βιομηχανικές στρατηγικές».

Μια στρατηγική προστατευτισμού

Σύμφωνα πάντα με την EurActive, το σχέδιο ανάκαμψης φαίνεται ότι προσανατολίζεται κυρίως προς τη Γαλλία, καθώς οι επενδύσεις στρέφονται σε συγκεκριμένους τομείς της γαλλικής βιομηχανίας. Τα γαλλικά αυτοκίνητα μικρής απόδοσης καυσίμων θα επωφεληθούν από την πολιτική «της περιβαλλοντικής μετάβασης», αναφορικά με την κατανάλωση καυσίμου μικρότερη από 2 λίτρα ανά 100 χλμ.

Άλλες στρατηγικές προτεραιότητες που ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος – όπως οι νέες τεχνολογίες- επίσης ευνοούν εθνικές βιομηχανίες όπως των τροφίμων, της βιοτεχνολογίας και του ψηφιακού τομέα.

Ο Hollande υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να «διασφαλιστεί η ψηφιακή κυριαρχία» σε μια εποχή όπου τα ¾ των ηλεκτρονικών υπολογιστών κατασκευάζονται στη Βόρεια Αμερική. Επεσήμανε επίσης ότι η Γαλλία έχει μείνει πίσω συγκριτικά με τη Γερμανία στο πεδίο των βιομηχανικών ρομπότ, 35.000 στη Γαλλία έναντι 150.000 στη Γερμανία.

«Η ποιότητα δεν είναι μόνο γερμανική, η τεχνολογία δεν είναι μόνο ιαπωνική, η καινοτομία δεν είναι μόνο αμερικανική και η ανταγωνιστικότητα δεν είναι μόνο κινεζική. Η τρίτη βιομηχανική επανάσταση θα συμβεί επίσης στη Γαλλία», ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ωστόσο ο Hollande ζήτησε και ευρωπαϊκή στήριξη. Είπε πως πρέπει να επανεξεταστούν οι ευρωπαϊκές οδηγίες για την κρατική βοήθεια και ότι πρέπει να προωθηθεί μια πολιτική ανταγωνιστικότητας που θα καταστήσει τη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών ευκολότερη και θα επιτρέψει την ανάδυση Ευρωπαίων «πρωταθλητών».

Greek Finance Forum
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Ο Βλαντ της Αραβίας»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Ο Βλαντ της Αραβίας»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ