2013-09-17 21:23:49
Φωτογραφία για Ηράκλειο Αττικής / Οι δημοτικές παρατάξεις που κατέρχονται στις εκλογές.
Πολιτική-Δημοτική ακτινογραφία

Ο Παντελής Βλασσόπουλος εκλέχτηκε δήμαρχος το 2010, επικεφαλής μιας παράταξης μωσαϊκού από όλους τους κομματικούς χώρους. 

Κύριες δυνάμεις της παράταξης είναι η ομάδα του δημάρχου που πρόσκεινται στην Νέα Δημοκρατία και του Γιώργου Βλαντή, που πρόσκειται στην ΔΗΜΑΡ. 

 Ο κ. Βλασσόπουλος, υπήρξε πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου επί Σταύρου Γεωργόπουλου. Εγκατέλειψε τον θώκο και την παράταξη παραιτούμενος έναν χρόνο μετά τι εκλογές του 2006 κι αφιερώθηκε στο ροκάνισμα της παράταξης του τότε δημάρχου και την δημιουργία της δικής του παράταξης, η οποία και κέρδισε τις εκλογές του 2010.  

Από τους πρώτου μήνες διοίκησης η παράταξη του δημάρχου άρχισε να αιμορραγεί. Οι αποχωρήσεις κι οι παραιτήσεις είναι πολλές. Με αποτέλεσμα σήμερα ο δήμαρχος να μην έχει άνετη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και να εξαρτάται από την καλή θέληση του Γιώργου Παπαδημητρίου, της παράταξης Γεωργόπουλου που κατά περίπτωση ψηφίζει. Δεν είναι μέλη πλέον της παράταξης, ο Γιώργος Οικονομίδης, ο Ηλίας Μοσχονάς, η Δέσποινα καμπούρη, κι ο Περικλής Περδικάρης, ενώ η Βάσω Τσιαμπίνου έχει παραιτηθεί και αντικαταστάθηκε από την Ανθή Χαρώνη.


Το τελευταίο καιρό η παράταξη ταλανίστηκε πολύ από ψιθύρους για σκάνδαλο με τα δημοτικά τέλη στην κεντρική πλατεία της πόλης, καθώς 3 σύμβουλοι, - ο Κώστα Μήνας, ο Γιάννης Κεσκινίδης κι ο Χρήστος Καρράς - , εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα με καταστήματα στην εν λόγω πλατεία  Είναι σαφές πως η παράταξη της διοίκησης κατέρχεται αποδυναμωμένη στον εκλογικό στίβο.

Η παράταξη του Νίκου Μπάμπαλου. Θεωρείται ως η ανερχόμενη δύναμη σε θέση να διεκδικήσει με άνεση τον Δήμο. Παλιός αντιδήμαρχος της διοίκησης Γιώργου Μαστοράκου.  Ανεξαρτητοποιήθηκε στις εκλογές του 2006, τις οποίες κέρδισε η παράταξη του Σταύρου Γεωργόπουλου με γαλάζιους ιδεολογικούς προσανατολισμούς. Ο Νίκος Μπάμπαλοςθεωρήθηκε υπεύθυνος της ήττας με αποτέλεσμα η παράταξη του Νώντα Σπυρόπουλου, ( διαδέχτηκε τον Γιώργο Μαστοράκο στην ηγεσία της πράσινων καταβολών παράταξης ), να στηρίξει τον Παντελή Βλασσόπουλο και να τον αναδείξει δήμαρχο στις εκλογές του 2010.

Ωστόσο, η «αποστασία» του κ. Μπάμπαλου να θεωρείται δικαιωμένη από την εξέλιξη της γενικότερης πολιτικής ζωής, μ ε αποτέλεσμα να παρουσιάζεται σήμερα ως πόλος συσπείρωσης  κάθε προσώπου που αποποιείται το παλιό και φθαρμένο πολιτικό-δημοτικό κατεστημένο.

Ο Νώντας Σπυρόπουλος δηλώνει πως αποχωρεί από τις δημοτικές υποθέσεις. Με την εν λόγω παραίτηση μπαίνει στο παιγνίδι ο πονηρός Κυριάκος Κουτρούλης, παλιός αντιδήμαρχος της διοίκησης του Γιώργου Μαστοράκου, δηλώνοντας ότι σχηματίζει παράταξη και κατέρχεται στις εκλογές. Στο βάθος όμως φλερτάρει με την ιδέα μιας ενιαίας πράσινης παράταξης στην οποία ο ίδιος θα είναι επικεφαλής.

Ανεξάρτητος δηλώνει πως θα κατέβει κι ο Γιώργος Μαστοράκος.  Κατά βάθος θα ήθελε να κόψει την όποια δυνατότητα έχει ο Νίκος Μπάμπαλος να εκλεγεί δήμαρχος. Στο βάθος όμως, αν δει πως δεν το κατορθώνει δεν θα είναι διόλου παράξενο να στηρίξει τον παλιό ενδοπαραταξιακό αντίπαλό του με κάποιο μετεκλογικό αντάλλαγμα.

Ο πρώην δήμαρχος, Σταύρος Γεωργόπουλος, μάλλον αναθέτει τα ηνία της παράταξης στην σύζυγο Ντίνα Γεωργόπουλου, με την ελπίδα να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στις δημοτικές υποθέσεις.

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η Ειρήνη Κατσινοπούλου, ηγείται της δημοτικής παράταξης που πρόσκειται στην σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.  Για τις επόμενες δημοτικές εκλογές, έχει εκφράσει την θέληση να ηγηθεί μιας ευρύτερης δημοτικής παράταξης της κεντροαριστεράς η σύζυγος του νυν βουλευτή Δημήτρη Τσουκαλά. Από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις θα εξαρτηθούν πολλά στον εν λόγω πολιτικό-δημοτικό χώρο.  

Από την πλευρά του ΚΚΕ, της λαϊκής συσπείρωσης ηγείται ο Βασίλης Λυκούρας.  

Η Χρυσή Αυγή καραδοκεί. Ο βουλευτής, Γιώργος Γερμενής, είναι Ηρακλειώτης. Γιος παλιού φούρναρη της περιοχής με κοινωνικά ερείσματα. Δεν είναι τυχαίο το μεγάλο ποσοστό που πήρε ο Λαϊκός Σύνδεσμος στον Δήμο. Γι αυτό και κυκλοφορούν ψίθυροι για ενδεχόμενη υποψηφιότητα του εν λόγω βουλευτή στις δημοτικές εκλογές.

                                                      Γ. Σπ. Π.
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ