2013-09-18 14:53:40
Φωτογραφία για «Στοιχεία για χρήση χημικών από αντάρτες» έδωσε η Συρία στη Ρωσία
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για το ψήφισμα στον ΟΗΕ

REUTERS/STRINGER

Η ομάδα των ειδικών του ΟΗΕ ανακάλυψε τη χρήση του δηλητηριώδους νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν στη συγκεκριμένη επίθεση (φωτογραφία αρχείου).

Νέες «συγκεκριμένες και υλικές αποδείξεις» ότι οι σύροι αντάρτες έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων κατά των κυβερνητικών δυνάμεων παρέδωσε στη Ρωσία η Συρία, σύμφωνα με ρώσο υπουργό.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, συμπλήρωσε ακόμη ότι η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την πιθανή χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου ήταν «πολιτικοποιημένη, εκβιασμένη και μονόπλευρη».

Συμπλήρωσε, δε, ότι οι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών ασχολήθηκαν μονάχα με το περιστατικό της 21ης Αυγούστου και όχι με τρία προγενέστερα περιστατικά.

Η ομάδα των ειδικών του ΟΗΕ ανακάλυψε τη χρήση του δηλητηριώδους νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν στη συγκεκριμένη επίθεση.


Ωστόσο, στην έκθεση δεν λαμβάνεται θέση ως προς τον αυτουργό της επίθεσης, μολονότι οι δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν ανοικτά την κυβέρνηση του σύρου προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Η Δαμασκός, με την υποστήριξη της Μόσχας, κάνει λόγο για «προβοκάτσια» των ανταρτών της αντιπολίτευσης.

EURONEWSGREEK

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ για την Συρία

«Δύσκολο αλλά εφικτό» να καταστραφούν τα συριακά χημικά

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο δίκτυο BBC, ο επιθεωρητής των Ηνωμένων Εθνών, Άκε Σέλστρομ, σημείωσε ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστούν και να καταστραφούν όλα τα χημικά όπλα της Συρίας, ωστόσο χαρακτήρισε τη σχετική επιχείρηση «εφικτή».

«Φυσικά, θα πρόκειται για μία επιχείρηση υπό μεγάλη πίεση και άγχος», πρόσθεσε.

Ο κ. Σέλστρομ κατέληξε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη βούληση της συριακής κυβέρνησης και της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

REUTERS

«Διαστρεβλωμένη» έκθεση

Σε συνέντευξή του στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ριάμπκοφ τόνισε ότι έχει λάβει νέα στοιχεία από πλευράς του καθεστώτος Άσαντ για τη χρήση χημικών όπλων από την πλευρά των σύρων ανταρτών.

Δεν έδωσε, ωστόσο, περαιτέρω πληροφορίες, για τον τύπο των χημικών όπλων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν.

«Μόλις λάβαμε στοιχεία, χρειαζόμαστε χρόνο για να τα εξετάσουμε», τόνισε στο αγγλόφωνο ρωσικό κρατικό δίκτυο Russia Today.

Η κριτική του ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών για την έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αφορούσε την αλλαγή των οδηγιών τους σε σχέση με την εξέταση τριών πιθανών επιθέσεων με χημικά όπλα, στις περιοχές Καν Αλ Ασάλ, Σέικ Μασκούλ και Σαρακέμπ.

Μετά, ωστόσο, την επίθεση της 21ης Αυγούστου στην περιοχή Γκούτα της Δαμασκού, οι οδηγίες τις οποίες έλαβαν αφορούσαν την εξέταση αποκλειστικά του συγκεκριμένου περιστατικού.

Διχασμένα τα Ηνωμένα Έθνη

Την Τρίτη, εκπρόσωποι των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη για την επεξεργασία ψηφίσματος σε σχέση με το διεθνή έλεγχο του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Επί τάπητος τέθηκε σχέδιο ψηφίσματος το οποίο κατέθεσαν από κοινού Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ.

Η σύνταξη σχετικού ψηφίσματος θεωρείται σημείο – κλειδί για την εφαρμογή του ρωσικού σχεδίου για τον διεθνή έλεγχο του χημικού οπλοστασίου της Συρίας και της σχετικής ρωσοαμερικανικής συμφωνίας.

Η τελευταία προβλέπει αποκάλυψη των συριακών χημικών εντός μίας εβδομάδας και καταστροφή τους μέχρι τα μέσα του 2014.

Ήδη, ωστόσο, έχουν προκύψει σοβαρές διαφωνίες.

Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ επιδιώκουν να υπάρχει εντός του ψηφίσματος απειλή για χρήση στρατιωτικής βίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Ρωσία.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ξεκαθάρισε την Τρίτη ότι οποιοδήποτε ψήφισμα γίνει δεκτό δεν θα πρέπει να περιέχει αναφορά σε στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Ρωσία και Κίνα έχουν εμποδίσει τρεις φορές μέχρι σήμερα την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφισμάτων καταδίκης του συριακού καθεστώτος.

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ