2013-09-18 18:45:03
Φωτογραφία για Δοκιμάζουν τις αντοχές τους οι ασφαλιστικές
Από κόσκινο οι τραπεζικές ασφαλιστικές. Την κεφαλαιακή τους επάρκεια θα κληθούν να αποδείξουν οι ασφαλιστικές εταιρείες μέσα από ειδικά stress test στα οποία θα υποβληθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ύστερα από απαίτηση των τροϊκανών, σε πρώτο πλάνο θα βρεθούν οι θυγατρικές ασφαλιστικές των τραπεζών -Eθνική Ασφαλιστική, ΑΤΕ Ασφαλιστική, Eurolife, Ευρωπαική Πίστη, Alpha Life- οι οποίες θα περάσουν από τεστ που θα διοργανώσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Στη συνέχεια όλες οι ασφαλιστικές θα υποβληθούν στα πανευρωπαϊκά τεστ που θα διοργανώσει η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή Aσφαλιστικών Εταιρειών (EIOPA).

Η Τράπεζα της Ελλάδος, που θα διοργανώσει τα stress tests, ουσιαστικά θα αξιολογήσει κυρίως την κεφαλαιακή επάρκεια των εταιρειών σήμερα και σε προσομοίωση αυξημένου κινδύνου.

Με τη σειρά της η Τρόικα θα πάρει τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, ώστε στη συνέχεια, μέσω του ΤΧΣ, να ανάψει το «πράσινο φως» για την πώληση των ασφαλιστικών εταιρειών.


Σημειώνεται ότι η διαδικασία των stress tests θα μεταθέσει την προκήρυξη της πώλησης των τραπεζικών ασφαλιστικών προς τις αρχές του 2014, παρά το γεγονός ότι ήδη ορισμένες εταιρείες, όπως η ΑΤΕ Ασφαλιστική, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία.

Από την άλλη πλευρά στα πανευρωπαϊκά stress tests της EIOPA θα γίνει -εκτός από κεφαλαιακή προσέγγιση- ποιοτική αξιολόγηση των εταιρειών και η βαθμολογία θα βαρύνει όχι σε εταιρικό επίπεδο αλλά σε κρατικό επίπεδο κάτι που σημαίνει ότι στην περίπτωση που η χώρα μας δεν ανταποκριθεί στην κεφαλαιακή επάρκεια τότε πιθανότατα θα αναμένουμε εντολή της Τρόικα προς το υπουργείο Οικονομίας και την Τράπεζα της Ελλάδος να ληφθούν μέτρα που θα αφορούν τις ασφαλιστικές.
dealnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ