2013-09-18 20:15:03
Φωτογραφία για Η Ρωσία θέλει να ιδιωτικοποιήσει τη φίλη Ελλάδα που υποφέρει
Την προσπάθεια που καταβάλουν Ρώσοι επενδυτές να βοηθήσουν την καταρρακωμένη Ελλάδα ιδιωτικοποιώντας την οικονομία της ώστε να μπορέσει να ξεχρεώσει τα δάνειά της, υπογραμμίζει με άρθρο του το αγγλόφωνο ρωσικό σάιτ.

Η ρωσική εταιρεία σιδηροδρόμων RZD ενδέχεται να πάρει το 100% της TRAINOSE και η Gazprom ανανέωσε τις συζητήσεις της για την εταιρεία αερίου ΔΕΠΑ.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, εκπρόσωπος του ρωσικού κοινοβουλίου, η οποία αυτές τις μέρες ταξιδεύει με μια ομάδα ρώσων επενδυτών αναζητώντας κομμάτι της ιδιωτικοποίησης της Ελλάδας, εκδήλωσε το ζωηρό ενδιαφέρον της κυβέρνησής της για την ελληνική οικονομία.

"Η θέση μας είναι πως δεν πρόκειται για μια απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, αλλά μάλλον μια στήριξη προς τη φιλική Ελλάδα κατά την περίπλοκη οικονομική σκηνή", εξήγησε μεταξύ άλλων η Ματβιένκο.

Η Ελλάδα ελπίζει ότι η ιδιωτικοποίηση και η επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής θα βοηθήσει να συμβάλει στον στόχο των €19 δις που έχει βάλει να συγκεντρώσει ώστε να μειωθεί το χρέος. Ας σημειωθεί δε, ότι η Ελλάδα έχει λάβει πάνω από 315 δισεκατομμύρια δολάρια (240 δισ. ευρώ) από το 2010 από την Τρόικα.


Το δημοσίευμα του rt.com

Με τις ρωσικές επενδύσεις στους ελληνικούς σιδηροδρόμους να φτάσουν στα $ 3 δις ετησίως, η Ελλάδα θα γίνει μέρος του δικτύου μεταφορών της Ευρασίας, φέρνοντας περισσότερους επιβάτες και εμπορεύματα από και προς την Ευρώπη.

Η κρίση στην Ελλάδα, η οποία έχει στοιχειώσει την οικονομία για 6 χρόνια, έχει προκαλέσει την ανάγκη για διάλυση και ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων της ώστε να επιτύχει τους στόχους λιτότητας στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος διάσωσης. Τον Ιούλιο, η Ελλάδα απέτυχε να πουλήσει την εθνική εταιρεία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ. Ο κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου της Ρωσίας, Gazprom, υποχώρησε από την αγορά της ΔΕΠΑ την τελευταία στιγμή, επικαλούμενος ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της εταιρείας. Αλλά τώρα οι συνομιλίες έχουν αρχίσει ξανά.

Η επίσκεψη της Ματβιένκο στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τη θέση της ως ομιλητής στο κοινοβούλιο καθώς και τις επιχειρηματικές επαφές της ως πρώην δήμαρχος της Αγ. Πετρούπολης ώστε να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν πιο ομαλή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Ρωσία και η Ελλάδα έχουν μακρούς και στενούς οικονομικούς δεσμούς, κυρίως μέσω του τουρισμού.

Το 2012, 1,2 εκατομμύρια Ρώσοι επισκέφτηκαν την Ελλάδα για διακοπές. Και, όπως υπογράμμισε η Ματβιένκο, οι Ρώσοι είναι γνωστοί για τα ακριβά γούστα τους στο εξωτερικό, υπολογίζοντας ότι κάθε Ρώσος τουρίστας ξόδεψε περίπου €1000 μέσο όρο σε ψώνια και διασκέδαση. Χρήματα που έφτασαν αμέσως ως ένεση στην ταλαίπωρη οικονομία της Ελλάδας.

Στόχος και των δύο χωρών είναι η αύξηση του τουρισμού, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς της βίζας, μεταξύ άλλων.
e-go.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ