2013-09-19 12:47:16
Φωτογραφία για Η «ακτινογραφία» των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής
Μαζί με τις τελευταίες ψευδαισθήσεις για το ποιόν της Χρυσής Αυγής μετά τη χθεσινή δολοφονική επίθεση, καταρρέει –τουλάχιστον για τους επαΐοντες των κοινωνικών και πολιτικών τάσεων– και η εικόνα της οργάνωσης ως «κυτίου παραπόνων» για το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους τα κόμματα, η οργάνωση του Ν. Μιχαλολιάκου παρουσιάζει πλέον έναν ισχυρό πυρήνα ψηφοφόρων και σταδιακή διαμόρφωση ενός προφίλ σκληρής δεξιάς, στοιχείο που εξηγεί και τους υψηλούς τόνους που υιοθετούν τα στελέχη της έναντι της Αριστεράς.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν πριν από τη χθεσινή δολοφονική επίθεση, η Χ.Α. εμφανίζει όχι μόνον υψηλή συσπείρωση (85% όσων την ψήφισαν το 2012), αλλά τείνει να διπλασιάσει τις δυνάμεις της. Οι εισροές της προέρχονται κυρίως από τη Ν.Δ. ενώ σχεδόν από μία μονάδα (δηλαδή περίπου 60.000 ψήφους) κερδίζει από όσους το 2012 προτίμησαν την αποχή ή ψήφισαν ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ.


Την ίδια στιγμή, μοιάζει να κατακτά ένα πολιτικό ακροατήριο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η ενίσχυσή της οφείλεται κυρίως σε ψηφοφόρους της μέσης ηλικίας (ομάδες 35 - 44 και 45 - 54 ετών) ενώ σημαντική άνοδο παρουσιάζει και στις ηλικιακές ομάδες 55-64 και άνω των 65, που, παρά τα θρυλούμενα, δεν ήταν το ισχυρό της χαρτί στις προηγούμενες εκλογές.

Από μόνα τους, τα δεδομενα αυτά μοιάζουν ικανά να εξηγήσουν τη συχνά αμήχανη στάση της Ν.Δ. Πλέον ανησυχητικά, για το γαλάζιο επιτελείο, είναι ωστόσο τα στοιχεία που αποτυπώνουν τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό των ψηφοφόρων της Χ.Α. Παρατηρείται, δηλαδή, μια ταχεία διαμόρφωση «δεξιάς συνείδησης» στους υποστηρικτές της οργάνωσης, που μέχρι πρότινος κινούνταν μεταξύ Ν.Δ. και ΛΑΟΣ. Στις πλέον πρόσφατες δημοσκοπήσεις, πάνω από το 50% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Χ.Α. αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί, ενώ ένας στους τεσσερις αρνείται να τοποθετηθεί μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. Προκαλεί, τέλος, εντύπωση ότι 20% των ψηφοφόρων της Χ.Α. δηλώνουν, ισομερώς, είτε κεντροαριστεροί είτε κεντροδεξιοί.

Καθημερινή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ