2013-09-19 21:25:07
Φωτογραφία για «Παλιές Διασταυρώσεις–Make it Νew ΙΙ»
Η τέχνη ενάντια στη βία ήταν η «πρωταγωνίστρια» στα εγκαίνια της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Περίπτερο 6 της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κοινού στην τελετή των εγκαινίων, που έγινε με μεγάλη επιτυχία, παρά την κυκλοφοριακή «ασφυξία» λόγω των διαδηλώσεων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι σκίασε τη χαρούμενη ατμόσφαιρα της βραδιάς. Στο τραγικό περιστατικό αναφέρθηκαν και οι τρεις ομιλητές της τελετής, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Κατερίνα Κοσκινά, που έχει τη γενική διεύθυνση και το σχεδιασμό της Μπιενάλε και η επικεφαλής επιμελήτρια της κεντρικής έκθεσης Αdelina von Fürstenberg.

Στην ιδιαίτερη σημασία της Μπιενάλε για τη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, που έκανε τα εγκαίνια. «Σε καιρούς κρίσης η τέχνη μας οδηγεί στο να αναπτύξουμε αισθητική να καλλιεργήσουμε τον πολιτισμό της καθημερινότητας, να γίνουμε πιο καλοί, πιο μαλακοί άνθρωποι. Ζούμε σε δημοκρατία. Δεν μπορούμε να αντιδράσουμε στη βία παρά με ψύχραιμη αντιμετώπιση», ανέφερε, μεταξύ άλλων.


«Αυτή η μεγάλη μέρα για μας, που αφιερώνεται πάνω από όλα στους ίδιους τους καλλιτέχνες, θα ήταν ένα χαρούμενο γεγονός, δεν ξεχνάμε όμως ότι δυστυχώς σκοτώθηκε ένας νέος άνθρωπος. Επικεντρωμένη θεματικά στη Μεσόγειο, η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης παρακολουθεί τα γεγονότα γύρω μας και στη ΝΑ Μεσόγειο, όλα αυτά που φοβόμαστε πως πλησιάζουν επικίνδυνα», τόνισε στην ομιλία της η κ. Κοσκινά.

Η πρόεδρος του ΚΜΣΤ έδωσε ραντεβού για την 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που θα έχει κι αυτή γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις–Make it Νew». «Είναι αισιόδοξο ότι η διοργάνωση έχει διασφαλιστεί ως το 2015 χάρη στο ΕΣΠΑ», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΚΜΣΤ, προσκαλώντας το κοινό να επισκεφτεί όλους τους εκθεσιακούς χώρους της διοργάνωσης, καθώς η είσοδος είναι παντού δωρεάν.

«Οι καλλιτέχνες είναι τα διαμάντια μας. Είναι σημαντικό να είμαστε όλοι χαρούμενοι σήμερα», είπε από την πλευρά της η επικεφαλής επιμελήτρια Αdelina von Fürstenberg, αφιερώνοντας τα εγκαίνια στον Παύλο Φύσσα. «Αν ήταν εδώ είμαι σίγουρη ότι θα απολάμβανε τη βραδιά, γιατί έμαθα ότι ήταν και καλλιτέχνης», είπε.

Η εικαστική εγκατάσταση ‘The Circus Project’ του Marcello Maloberti, στον ανοιχτό χώρο μπροστά από τις σκάλες του Περιπτέρου 6, «φώτισε» τη βραδιά των εγκαινίων, με τον τρόπο που φώτιζαν τα παλιά αυτοκίνητα την τεράστια τέντα με τα αμέτρητα καθρεφτάκια της εγκατάστασης.

Η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης αποτελεί τη δεύτερη διοργάνωση τριμερούς προγράμματος που ξεκίνησε το 2011 και υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και την Ελλάδα. Διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τη συνεργασία της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης», τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή πολλών φορέων της πόλης.

Για τέσσερις μήνες, ως τις 31 Ιανουαρίου 2014, ένα μεγάλο πρόγραμμα με εκθέσεις, εγκαταστάσεις, περφόρμανς, εργαστήρια, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές και παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο φιλοξενείται στο Περίπτερο 6 της ΔΕΘ, αλλά και σε μουσεία, μνημεία, πινακοθήκες και άλλους χώρους πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

Στην κεντρική έκθεση με τίτλο «Παντού αλλά τώρα» (Everywhere but now) παρουσιάζουν τη δουλειά τους 52 καλλιτέχνες από 25 χώρες στους εξής χώρους (Περίπτερο 6, Αλατζά Ιμαρέτ, Γενί Τζαμί, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών).

Οι εκθέσεις των «5 Μ»

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την «Κίνηση των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης» και στο Κεντρικό Πρόγραμμα της Μπιενάλε, εγκαινιάζονται σήμερα δύο εκθέσεις της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης:

- «Μεσογειακά παλίμψηστα: τρία αινίγματα φθοράς και αφθαρσίας», στις 18.30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (διάρκεια ως τις 31 Ιανουαρίου 2014).

- «Βάσω Κατράκη: σε Λευκό και Μαύρο», στις 20.00, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ (έως 10 Ιανουαρίου 2014).

Ήδη είναι ανοιχτές για το κοινό οι δύο εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Παράδοση-Ανατροπή» στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι (έως 15 Ιανουαρίου 2014) και «Η συλλογή Κωστάκη και η ρωσική πρωτοπορία. 100 χρόνια από τη γέννηση του συλλέκτη» στη Μονή Λαζαριστών (έως 31 Ιανουαρίου 2014), καθώς και η έκθεση «Η μεσογειακή εμπειρία: Μεσόγειος ως χωροταξικό παράδειγμα διακίνησης ιδεών και λόγου» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ως τις 31 Δεκεμβρίου 2013) και

Η έκθεση «Η τιμή του αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο. Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει» θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στις 19 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ως τις 19 Ιανουαρίου 2014. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ