2013-09-19 23:22:05
Φωτογραφία για ΕΣΠΑ: Μοναδικός πυλώνας ανάπτυξης η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων
Μέχρι τις 10 Οκτώβριου είναι η προθεσμία υποβολής προτάσεων για την υπαγωγή στο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια- Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων ΙΙ» στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Το πρόγραμμα, η παρουσίαση του οποίου έγινε στο Επιμελητήριο Πιερίας σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ αφορά υφιστάμενες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν πριν από την 1-8-2012 .

Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος δημοσιότητας και πληροφόρησης του φορέα διαχείρισης προγραμμάτων ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ Ιωάννης Τσιτσόπουλος, το πρόγραμμα έχει προκηρυχθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και ειδικότερα από τη Γενική γραμματεία Βιομηχανίας η οποία μαζί με τον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα (ΕΦΕΠΑΕ) έχει τη διαχείριση του προγράμματος.

Το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα»

Το πρόγραμμα είναι μια συνέχεια του πρώτου κύκλου, αφορά όλες τις υφιστάμενες επιχειρήσεις ανεξαρτήτου μεγέθους, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τομείς της μεταποίησης, των κατασκευών το χονδρικού εμπορίου και επιλεγμένων υπηρεσιών
. Το ποσοστό επιχορήγησης το οποίο ανέρχεται από 30 έως 55% εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης, από την δραστηριότητα την οποία ασκεί ανάλογα με τον τομέα, καθώς επίσης και από τον αν υπάρχει συνεργασία.

Όπως τόνισε ο κ. Τσιτσόπουλος, έχει στόχο από τη μια να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν εξωστρεφείς δραστηριότητες, να βγουν έξω από τα όρια της τοπικής τους αγοράς, να διεθνοποιηθούν και ταυτόχρονα στα πλαίσια αυτά να αναπτύξουν συνεργασίες.

Ενίσχυση σε δαπάνες

Ένα σημαντικό σημείο είναι όπως υπογράμμισε πως στο δεύτερο κύκλο του προγράμματος για πρώτη φορά σε μεγάλο ποσοστό ενισχύονται οι επιχειρήσεις σε δαπάνες οι οποίες αναφέρονται στο άυλο κομμάτι, που αφορούν καταχωρήσεις στο εξωτερικό, συμμετοχή σε διεθνής εκθέσεις, έντυπα, συμβουλευτική υποστήριξη, τη δυνατότητα να σχεδιάσουν νέα προϊόντα, να αποκτήσουν πιστοποιητικά.

Ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ενισχύεται η κάλυψη λειτουργικών δαπανών υπό ορισμένες προϋποθέσεις καθώς επίσης και η δυνατότητα να προσλάβουν προσωπικό το οποίο μπορεί να επιδοτηθεί ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές καθώς και ειδικό τεχνικό διοικητικό προσωπικό.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δημήτρης Λακασάς το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 30 εκ. ευρώ και αποτελεί συνέχεια του προγράμματος «Εξωστρέφεια & Ανταγωνιστικότητα Ι» όπου έγιναν κάποιες βελτιωτικές ενέργειες.

Το πρόγραμμα του πρώτου κύκλου, είχε εμπνευστεί και δουλέψει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, όπως είπε ο κ. Λακασάς, πάντοτε σε συνεργασία με το ΚΕΠΑ. Το είχε προτείνει στην τότε κυβέρνηση, προχώρησε είχε πολύ μεγάλη επιτυχία καθώς συμμετείχαν 722 επιχειρήσεις.

«Ευελπιστούμε ότι θα υπάρχει αντίστοιχη και μεγαλύτερη συμμετοχή, διότι η εξωστρέφεια είναι ο μοναδικός πυλώνας στον οποίο μπορούμε να στηριχθούμε ως ελληνική κοινωνία αλλά και ως οικονομία και να έχουμε ανάπτυξη. Να θυμίσω ότι η πρόταση του ΣΕΒΕ που έγινε πριν από 2 εβδομάδες, δηλαδή στοχοθεσία ως το 2020, ώστε το 50% της συνολικής εξωστρέφειας της χώρας να συμμετέχει στο ΑΕΠ έγινε αποδεκτό σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης με αποκορύφωμα την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Συνεπώς είναι ένας εθνικός στόχος, ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να ακολουθήσει το μότο που ο ΣΕΒΕ πρεσβεύει «παράγω και εξάγω» για να φύγουμε επιτέλους από αυτό το οικονομικό τέλμα και να πάμε σε ανάπτυξη, για να μπορέσει η ανεργία να πέσει σε ανεκτά για την κοινωνία επίπεδα, της τάξεως του 12% έως 14% εφόσον επιτύχουμε αυτό το στόχο».

katerini-news.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ