2013-09-20 13:01:05
Φωτογραφία για Η φορολογία ακινήτων φέρνει εσωκομματική αναταραχή στη ΝΔ
Το Σάββατο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη φορολογία των ακινήτων, σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή... εκπροσώπων των τεχνικών κλιμακίων της τόικας.

Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις στα επί μέρους άρθρα, που κατά τους αντιδρώντες δεν παρέχουν ίση μεταχείριση μικρο- και μεγαλοϊδιοκτητών ή δεν λαμβάνεται υπόψη η χρήση του ακινήτου. Υπάρχει όμως και μία παράμετρος η οποία αγγίζει την φιλοσοφία της πολιτικής της Ν.Δ., η οποία με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο καταστρατηγείται. Πρόκειται για την σύνδεση του κόμματος, από την μεταπολεμική περίοδο ακόμη ως ΕΡΕ, με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το οποίο θεωρήθηκε ιερό.

Η ιδιοκτησία γης, πράγματι από την αρχαιότητα ήταν συνδεδεμένη με την ιδιότητα του πολίτη. Οι πολίτες στην αρχαία Ελλάδα διακρίνονταν από τρία βασικά χαρακτηριστικά: την κατοχή γης, την κατοχή πολιτικών δικαιωμάτων και την γέννηση από πολίτες γονείς.


Για την ιδιότητα του πολίτη δηλαδή ήταν απαραίτητη η ιδιοκτησία, βάσει της οποίας άλλωστε καθορίζονταν και οι χορηγίες -ας πούμε υψηλή φορολόγηση- από τους κατέχοντες μεγάλες εκτάσεις.

Η Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Καραμανλή και στη συνέχεια του κ. Κώστα Καραμανλή, πολιτεύθηκε με βάση την προστασία της ιδιοκτησίας, την οποία βλέπει τώρα να κλυδωνίζεται με το νέο νομοσχέδιο. Ήδη, 17 βουλευτές της Ν.Δ. υπέβαλαν ερώτηση στον κ. Στουρνάρα, επισημαίνοντάς του ότι «υπάρχει ανισότητα στη φορολόγηση και υπερβολική επιβάρυνση τόσο στους αγρότες που καλλιεργούν στα αγροτεμάχια αυτά, όσο και στους κατόχους αγροτεμαχίων που είναι αναξιοποίητα, παρατημένα από τους κατόχους, δηλαδή είναι εγκαταλελειμμένες γαίες που δεν αποδίδουν τίποτα στον κάτοχο και οι οποίοι μπορεί να είναι συνταξιούχοι ή να μην κατοικούν εκεί που βρίσκεται το χωράφι αυτό».

Περιορίζουν βέβαια την αντίδρασή τους σε «τεχνικά» ζητήματα, αλλά υπάρχει και άλλου είδους αντιμετώπιση του θέματος, που εκφράστηκε με άρθρο στον Τύπο από τον κ. Κ. Κιλτίδη, πρώην υφυπουργό Γεωργία της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Γράφει μεταξύ άλλων: «Με «φερετζέ» τους δήθεν πλειστηριασμούς, στήνουν τον «δούρειο ίππο» για εξαφάνιση της ιδιοκτησίας των Ελλήνων. Ο ελληνισμός, από υπάρξεώς του, φέρει το γνώρισμα της ελευθερίας και της ιδιοκτησίας, και την περπατησιά της πίστεως και του αγώνα».

Απευθύνεται δε στους πρώην συναδέλφους του: «Φίλτατοι Βουλευτές, σηκώστε το ανάστημα, η Νέα Δημοκρατία κουβαλάει το φορτίο των εθνικών και κοινωνικών σταθερών του Ελληνισμού. Αν δεν το αντέχετε, φύγετε. Φορολογήστε τον πλούτο, δώστε πλαίσιο δημιουργίας αγαθών και στήστε το κοινωνικό κράτος που η φτωχή Ελλάδα απέκτησε και γκρεμίζεται συθέμελα. Η ελευθερία και η εστία (όχι ο πλούτος) των Ελλήνων είναι ιερά θεμέλια, σεβαστείτε τα. Η ιδεολογία αυτής της παράταξης είναι το αίμα και το μεδούλι του Ελληνισμού, κανείς δεν δικαιούται να τα πάρει».

Τίθεται επομένως ιδεολογικό ζήτημα στην αντιμετώπιση της φορολογίας ακινήτων, όπως δε, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ανάλογη είναι και η τοποθέτηση του λεγομένου «καραμανλικού» περιβάλλοντος. Μάλιστα, πληροφορίες φέρουν τον κ. Κώστα Καραμανλή, σφόδρα ενοχλημένο, θεωρώντας πως η αντιμετώπιση του θέματος έρχεται σε σύγκρουση με την ίδια την ιδεολογία της Ν.Δ. Δεν είναι δε άνευ λόγου και η παρόμοια τοποθέτηση της κας. Μαριάνας Πυργιώτη, διευθύντριας του «Ινστιτούτου Κωνσταντίνου Καραμανλή».

Το νομοσχέδιο, με την υπάρχουσα πλειοψηφία, μάλλον θα καταστεί νόμος του κράτους, αφού συμβούν κάποιες αλλαγές που θα ικανοποιήσουν τους αντιδρώντες βουλευτές της Ν.Δ. Όμως, προστίθεται μια ακόμη δυσαρέσκεια σε μεγάλο τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας, που διαπνέεται από τις αρχές που επικράτησαν με την ίδρυση του κόμματος, και οι οποίες θεωρούν ότι καταστρατηγούνται. Κάποια όρια στις απαιτήσεις της Τρόικας πρέπει να τεθούν.
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ