2013-09-20 12:54:02
Φωτογραφία για Η ελληνική ψήφος στο Ντουμπάι απειλεί τον τουρισμό από Τουρκία
Του Σταθη Κουσουνη

Έντονη η αντίδραση των επιχειρηματικών φορέων για τη μη στήριξη της Σμύρνης στη διεκδίκηση της παγκόσμιας έκθεσης EXPO 2012.

Aνησυχία προκαλεί στους τουριστικούς επαγγελματίες των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου η προτροπή εκπροσώπων επιχειρηματικών φορέων στα παράλια της Τουρκίας προς τα μέλη τους να ανακόψουν το αυξημένο τουρκικό ταξιδιωτικό ρεύμα προς τη χώρα μας ως αντίδραση για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην υποστηρίξει τη Σμύρνη στην υποψηφιότητά της για τη διεκδίκηση της φιλοξενίας της παγκόσμιας έκθεσης ΕXPO 2020.

Τη σχετική επίσημη ενημέρωση για την υποστήριξη του Ντουμπάι και όχι του προορισμού της γειτονικής χώρας στη «μάχη» για τη διεκδίκηση της EXPO 2020 έλαβαν, επισήμως, οι τουρκικές τοπικές αρχές από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη κ. Θεόδωρο Τσακίρη. Και η αντίδραση από την Τουρκία ήταν άμεση
. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σμύρνης και επικεφαλής διεκδίκησης της διοργάνωσης κ. Εκρέμ Ντεμιτράς -που έχει υποστηρίξει στο παρελθόν δράσεις ελληνοτουρκικής προσέγγισης στον τουρισμό- ακύρωσε το ελληνοτουρκικό τουριστικό Φόρουμ που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Σμύρνη τον Οκτώβριο. Παράλληλα, συνέστησε στα ταξιδιωτικά γραφεία της περιοχής να ανακόψουν τον ρυθμό πώλησης ταξιδιωτικών πακέτων προς τα ελληνικά νησιά.

Ρεκόρ επισκεπτών

Να σημειωθεί ότι φέτος αναμένονται στην Ελλάδα από 800.000 έως 1 εκατ. Τούρκοι τουρίστες που θα αποτελέσει ρεκόρ όλων των εποχών. Παράλληλα για πρώτη φορά θα ξεπεράσει ο αριθμός των αφίξεων από τη Τουρκία τον αριθμό των αφίξεων των Ελλήνων προς τη γειτονική χώρα που κυμαίνονται γύρω στις 700.000. Χιλιόμετρα σχημάτιζαν οι ουρές των αυτοκινήτων από την Τουρκία στον συνοριακό σταθμό των Κήπων στον Εβρο από κατοίκους της γειτονικής χώρας που ήθελαν να κάνουν τις διακοπές τους στη χώρα μας. Παράλληλα, στα νησιά του Αιγαίου αίσθηση προκάλεσε φέτος η έντονη παρουσία των Τούρκων τουριστών. Ειδικά για επτά νησιά μας (Ρόδο, Κω, Καστελλόριζο, Σύμη, Λέσβο, Χίο και Σάμο) στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος βοήθησε η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης των θεωρήσεων που ισχύει για τις εισόδους των Τούρκων τουριστών από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Μάλιστα, για του χρόνου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ζήτησε από τα αρμόδια υπουργεία να επεκτείνουν το πρόγραμμα και για τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Σύρο, τη Λέρο, την Κάλυμνο και την Πάτμο.

Η αντίδραση της τουρκικής πλευράς στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Σμύρνης έχει προκαλέσει ανησυχία στους τουριστικούς επαγγελματίες της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου οι οποίοι είδαν φέτος να γεμίζουν τα ξενοδοχεία τα εστιατόρια και τα εμπορικά καταστήματα από Τούρκους τουρίστες.

O δήμαρχος της Σμύρνης Α. Κοcaoglu δήλωσε ότι θα στείλει επιστολή στον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη προκειμένου ο τελευταίος να παρέμβει προς την ελληνική κυβέρνηση για να αλλάξει την απόφασή της. Επίσης, εκπρόσωποι της επιχειρηματικής τάξης της τουρκικής πόλης ζητούν να αναλάβει πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την υποστήριξη της Σμύρνης από την Αθήνα μέχρι τις 27 Νοεμβρίου οπότε θα διεξαχθεί στο Παρίσι η διαδικασία της ψηφοφορίας από τα Εθνη για την επιλογή της πόλης για τη διοργάνωση της EXPO 2020. Η Τουρκία ως φαίνεται αναζητεί αγωνιωδώς την ανάληψη μιας μεγάλης διεθνούς διοργάνωσης μετά και την απώλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 που ανατέθηκαν στο Τόκιο. Από τη πλευρά του ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ε. Gunay εκτίμησε ότι αν έπαιρνε η Σμύρνη τη διοργάνωση θα είχε 20 εκατ. πρόσθετους τουρίστες το 2020 η περιοχή, ενώ 2 με 3 εκατ. εξ αυτών θα επισκέπτονταν και τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για την υποστήριξη του Ντουμπάι από την Ελλάδα ελήφθη σε κυβερνητικό επίπεδο κατόπιν κοινής εισήγησης των υπουργείων Ανάπτυξης και Εξωτερικών. Ο βασικός λόγος που προβάλλει η ελληνική πλευρά γι’ αυτή την απόφαση είναι το γεγονός ότι στην προηγούμενη αντίστοιχη διαδικασία για την επιλογή της υποψήφιας πόλης διοργάνωσης της ΕΧPO 2015 υποστηρίχθηκε η Σμύρνη και όχι το Μιλάνο που κέρδισε τελικά στη σχετική ψηφοφορία. Στο παρασκήνιο, όμως, συζητείται ότι πίσω από την απόφαση κρύβεται η προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης για την προσέλκυση αραβικών επενδύσεων.

Η Παγκόσμια Εκθεση EXPO πραγματοποιείται κάθε 5 χρόνια και προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες στην εξάμηνη διάρκειά της προσφέροντας προβολή και έσοδα για τους προορισμούς που τη φιλοξενούν. Με αφορμή τη πραγματοποίηση της ΕΧPΟ 2015 στο Μιλάνο, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα δήλωσε ότι θα είναι μία σημαντική στιγμή για την ανάκαμψη της χώρας του. Η πρώτη ΕΧPΟ πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το 1851. Το 2010 η διοργανώτρια πόλη της έκθεσης με 70 εκατ. επισκέπτες ήταν η Σαγκάη. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό επισκεπτών που προσέλκυσε στην ιστορία της η έκθεση σπάζοντας το ρεκόρ του 1970 οπότε πραγματοποιήθηκε στην Οσάκα της Ιαπωνίας με 64 εκατ. επισκέπτες.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ