2013-09-20 16:10:06
Φωτογραφία για Μειώνουν το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία για να μην φύγουν άλλες επιχειρήσεις από τη χώρα
Ένα από τα πάγια αιτήματα της ελληνικής βιομηχανίας ικανοποίησε η κυβέρνηση, καθώς στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 18% περίπου, σε μία προσπάθεια να μην ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις το δρόμο της εξόδου από τη χώρα.

Η ανακοίνωση του ομίλου Βιοχάλκο τις προηγούμενες ημέρες ότι θα μεταφέρει την έδρα του στο εξωτερικό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς στην αγορά και την κυβέρνηση υπάρχουν φόβοι ότι και άλλες μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινήσεις, λόγω κυρίως της αδυναμίας πρόσβασης σε φθηνά κεφάλαια, αλλά, βεβαίως, και της πολύ υψηλής φορολογίας.

Έτσι λοιπόν, με το νομοσχέδιο θεσπίζεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων διακοψιμότητας μεταξύ του Διαχειριστή του Συστήματος, ΑΔΜΗΕ Α.Ε. (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και των ενεργοβόρων βιομηχανιών υψηλής τάσης (χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, υαλουργίες κ.ά.).


Με τη Διακοψιμότητα, ο διαχειριστής του συστήματος θα έχει τη δυνατότητα να ζητά από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες -με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης- όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για την επάρκεια και ασφάλεια του συστήματος (για παράδειγμα όταν η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια είναι μεγάλη), να περιορίσουν την κατανάλωσή τους ή ακόμη και να τη διακόψουν σταθεροποιώντας το σύστημα με την απόσυρση φορτίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Γι' αυτή τη δυνατότητα και την ευχέρεια του διαχειριστή, οι βιομηχανίες που θα συμφωνήσουν και θα υπογράψουν τις συγκεκριμένες συμβάσεις θα αποζημιώνονται, εξασφαλίζοντας μια μείωση στο ενεργειακό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που εκτιμάται από το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι θα κυμαίνεται μέχρι 18% περίπου.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες και τα ποσοστά επιμερισμού της χρηματοδότησης της διακοψιμότητας θα εξειδικευθούν μετά την ψήφιση του νόμου με σχετική υπουργική απόφαση.

Αναδρομικά τέλη από τα ιδιωτικά μεταλλεία

Με το νομοσχέδιο, καθιερώνεται, επίσης για πρώτη φορά, η απόδοση ποσοστού 20% στους οικείους δήμους από τα εισπραττόμενα μισθώματα δημόσιων μεταλλείων και η είσπραξη τελών υπέρ του Δημοσίου από τα ιδιωτικά μεταλλεία.

Η ρύθμιση αυτή έχει αναδρομικό χαρακτήρα και θα ισχύει από 1/1/2013.

Ψαλίδι στις τιμές με υπουργική απόφαση

Στο νέο σχέδιο νόμου έχουν συμπεριληφθεί διατάξεις με τις οποίες, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, επιδιώκεται η άρση στρεβλώσεων του θεσμικού πλαισίου και κατ΄επέκταση η εξυγίανση και ο εξορθολογισμός του πλαισίου προώθησης των ΑΠΕ, που θα διασφαλίζουν την αξιοπιστία του συστήματος και θα διαμορφώνουν ένα υγιές επενδυτικό κλίμα προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

Οι ρυθμίσεις στοχεύουν στην αποσαφήνιση της χορήγησης παράτασης αδειών εγκατάστασης, στην αποσαφήνιση ζητημάτων για την αδειοδότηση μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών, στην απόδοση στους δικαιούχους (οικιακούς καταναλωτές) των ποσών που αντιστοιχούν στην εισφορά 1%, στη δημιουργία του πλαισίου για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών στην δημιουργία των προϋποθέσεων για τη μεταφορά θέσης εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ.

Με τις ρυθμίσεις παρέχεται δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών και μικρών ανεμογεννητριών από αυτοπαραγωγούς και λαμβάνεται μέριμνα για την αποφυγή υπερβολικών αποζημιώσεων στην παραγόμενη από ΑΠΕ ενέργεια και συνεπώς την αποφυγή αναίτιας επιβάρυνσης του καταναλωτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο 7 του νομοσχεδίου προβλέπει τη μείωση της ετήσιας αναπροσαρμογής των τιμών της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, εκτός από φωτοβολταϊκά, σε ποσοστό 25% του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους.

Η αναπροσαρμογή θα γίνεται πλέον με υπουργική απόφαση και όχι με νόμο όπως μέχρι σήμερα.

Επίσης, με το το νομοσχέδιο οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να εγκαθιστούν μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα άνω των 15 MW σε δασικές εκτάσεις, αιγιαλό και παραλία.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ