2013-09-20 16:09:04
Φωτογραφία για Die Zeit: Ο λεπτός και νέος Γερμανός και οι ηλικιωμένοι ευτραφείς Έλληνες
Πολύ συχνά εκείνο το βράδυ ο Γιεργκ Άσμουσεν καθόταν με βλέμμα απλανές σε εκείνο το αθηναϊκό εστιατόριο, τρώγοντας κριθαράκι, ανάμεσα σε ευτραφείς ηλικιωμένους κυρίους: τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και τους... επικεφαλής των μεγαλύτερων βιομηχανιών της χώρας, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, της ναυτιλίας και του τουρισμού.

Κάπως έτσι ξεκινά την περιγραφή της επίσκεψης Άσμουσεν στην Αθήνα, ο αρθρογράφος της Die Zeit, Jakob Augstein. Το άρθρο, μάλιστα, υπό τον τίτλο “Και ξαφνικά διάσημος” παρομοιάζει τις νέες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στην Ευρώπη λόγω κρίσης με τη σύνθεση του τραπεζιού: από τη μια ο ευθυτενής, νέος σε ηλικία Άσμουσεν που μοιάζει με τη Γερμανία, από την άλλη οι ηλικιωμένοι, παλαιάς κοπής παράγοντες που χρειάζονται επειγόντως την ανάληψη δράσης ώστε κάτι να αλλάξει να βελτιώσει τη θέση τους, μοιάζουν με την Ελλάδα.

Το άρθρο της Die Zeit σχολιάζει ότι η κρίση είχε ευεργετική επίδραση σε ανθρώπους όπως ο Άσμουσεν, καθώς τους βοήθησε να αναδειχθούν και να επιδείξουν τις τεχνοκρατικές τους δεξιότητες
. Τον χαρακτηρίζει “μάστερ” του ευρώ που επιβλέπει τα προγράμματα λιτότητας στις προβληματικές χώρες και αποφασίζει για τις τύχες τους. “Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από άνδρες σαν τον Άσμουσεν και κάθε φορά που χρειαζόταν να διασωθεί κάτι, εκείνος διαπραγματευόταν στο παρασκήνιο”, αναφέρει το άρθρο και συνεχίζει λέγοντας ότι, σήμερα ένας από τους ισχυρότερους άνδρες της Γερμανίας και, πιθανόν, όπως σχολιάζει, ο επόμενος υπουργός Οικονομικών της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ.

Όπως αφήνει να διαφανεί το άρθρο, κατά την παραμονή του στην Ελλάδα της ανεργίας, των υψηλών φόρων, των σκληρών μέτρων, οι πάντες κρέμονταν από τα χείλη του που, όμως, συχνά μένουν σιωπηλά. Ακόμα και η σιωπή, σχολιάζει η εφημερίδα, στην περίπτωση του Άσμουσεν μπορεί να σημαίνει πολλά. Όπως είχε αναφέρει ο ίδιος, πριν φτάσει στην Αθήνα, “η Ελλάδα στην ουσία είχε πτωχεύσει. Δεν υπήρχαν εναλλακτικές”, εννοώντας ασφαλώς τα σκληρά μέτρα που της επιβλήθηκαν. Μένει να δούμε αν όντως οι άριστες σχέσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ τον οδηγήσουν στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών (παρά το γεγονός ότι προέρχεται από το SPD) και τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης και, φυσικά, της Ελλάδας.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ