2013-09-20 19:11:12
Φωτογραφία για «Χαρισματικά παιδιά»: Μάθετε αν το παιδί σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία και στηρίξτε το
Χαρισματικά παιδιά είναι εκείνα που έχουν τη δυνατότητα για υψηλές επιδόσεις και όχι εκείνα με πολλές γνώσεις. Παγκοσμίως, τα χαρισματικά άτομα ανέρχονται στο 20% του πληθυσμού της γης.

Το φαινόμενο των χαρισματικών παιδιών μπορεί να μην είναι ακόμη αρκετά διαδεδομένο στην Κύπρο, ωστόσο, σύμφωνα με την Ειδική στην Εκπαίδευση των χαρισματικών παιδιών, πρόεδρο και ιδρύτρια του Συνδέσμου Χαρισματικών Παιδιών Κύπρου, Καλλιόπη Ευέλθωντος, στο εξωτερικό τα χαρισματικά παιδιά στηρίζονται από τις κυβερνήσεις των χωρών όπου ζουν. Είναι πολύ σημαντικό, όπως τονίζει, το περιβάλλον του παιδιού να αντιληφθεί τις ικανότητές του και να στηρίξει το παιδί με τέτοιο τρόπο, ώστε να καταφέρει να τις αναπτύξει. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, η κ. Ευέλθωντος εξηγεί πώς θα αναγνωρίσουμε ένα τέτοιο παιδί, αλλά και τις προκαταλήψεις που υπήρχαν και υπάρχουν γι’ αυτά.

Τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε χαρισματικά παιδιά;


Χαρισματικά παιδιά είναι εκείνα που έχουν τη δυνατότητα για υψηλές επιδόσεις σε έναν ή περισσότερους τομείς. Αυτοί οι τομείς αφορούν τη θεωρία του Γκάρντνερ, ο οποίος αναφέρεται σε οκτώ νοημοσύνες, τη λογικομαθηματική, τη λεκτική, τη μουσική, τη χωρική, την κιναισθητική, την ενδοπροσωπική, τη διαπροσωπική και τη φυσιογνωστική νοημοσύνη. Η χαρισματικότητα δεν είναι θέμα γνώσεων, αλλά πώς έχουν αποκτηθεί αυτές οι γνώσεις.

Πώς μπορούμε να αντιληφθούμε ότι κάποιο παιδί έχει ξεχωριστές ικανότητες σε κάποιο τομέα;

Βασικά πρέπει να προσέχουμε την ανάπτυξη του παιδιού, από τον καιρό γέννησής του, ποιες είναι οι αντιδράσεις του, αν έχει προχωρημένες αντιδράσεις. Συνήθως αυτά τα παιδιά μπορεί να μιλήσουν πολύ πιο νωρίς από ό,τι γίνεται συνήθως, μπορεί να περπατήσουν πιο νωρίς. Επίσης, σε λεκτικό επίπεδο ίσως να μη μιλούν με μονολεκτικές φράσεις, αλλά με προτάσεις. Σε πιο μεγάλη ηλικία η ικανότητα γρήγορης μάθησης, η καλή μνήμη. Συνήθως είναι παιδιά με χιούμορ, αντιλαμβάνονται πολύ εύκολα πράγματα. Παιδάκια με λεκτική νοημοσύνη έχουν ανεπτυγμένο λεξιλόγιο και αυτά με ψηλή λογικομαθηματική νοημοσύνη μπορούν να επεξεργάζονται εύκολα και σωστά αριθμούς. Οι παρατηρήσεις όμως πρέπει να γίνονται με βάση την ηλικία του παιδιού, αυτό έχει πολλή σημασία. Γιατί, όταν μιλάμε για χαρισματικό παιδί, εννοούμε το παιδί που σύμφωνα με την ηλικία του έχει επιπλέον δυνατότητες.

Προσοχή στη μεταχείρισή τους

Τα παιδιά αυτά χρειάζονται ειδική μεταχείριση;

Οπωσδήποτε. Κατ’ αρχάς πρέπει να τα καταλάβουμε και να αντιληφθούμε τις ικανότητές τους, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα χαρίσματά τους και να τα προωθήσουμε.

Υπάρχει τρόπος να «μετρήσουμε» τη χαρισματικότητα;

Τη νοημοσύνη παλαιότερα την μετρούσαν για να δουν αν ένα άτομο ήταν χαρισματικό ή όχι. Αυτή η μέθοδος όμως, δηλαδή η μέτρηση του IQ, έχει πλέον καταρριφθεί. Έρευνες πλέον λένε ότι η μέτρηση του IQ δεν μας δίνει τόσο καλά αποτελέσματα για να δούμε αν ένα παιδί είναι χαρισματικό ή όχι. Για παράδειγμα άτομα που έκαναν το τεστ νοημοσύνης είχαν αποτύχει, και μεταγενέστερα κάποια από αυτά τα άτομα κέρδισαν βραβεία όπως το Νόμπελ. Πλέον για να μετρήσουμε τη χαρισματικότητα δεν βασιζόμαστε στο δείκτη νοημοσύνης, αλλά σε άλλους παράγοντες. Υπάρχει ένα τεστ από ειδικούς, στο οποίο εμπλέκονται το ίδιο το παιδί, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.

govastileto.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ