2013-09-20 19:20:26
Φωτογραφία για Συνάντηση Ολάντ-Ροχανί στη Νέα Υόρκη
Ο πρόεδρος Ολάντ θα συναντηθεί την Τρίτη με τον ιρανό ομόλογό του Ροχανί στη Νέα Υόρκη

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί με τον ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί την Τρίτη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στη συνάντηση αυτή, που θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα του Ροχανί, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την κρίση στη Συρία και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

«Αυτό που ελπίζουμε είναι το Ιράν να δεσμευθεί πλήρως, όπως και άλλοι παράγοντες, στην αναζήτηση μιας πραγματικής πολιτικής μετάβασης στη Συρία», διευκρινίζεται.

Πάντως ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών είχε εκτιμήσει νωρίτερα σήμερα ότι το Ιράν έχει πολύ στενές σχέσεις με το συριακό καθεστώς για να μπορεί να είναι ένας αξιόπιστος μεσολαβητής στη συριακή κρίση.


«Γνωρίζουμε όλοι την εμπλοκή του Ιράν με το συριακό καθεστώς (μέσω) όχι μόνο μιας πολιτικής υποστήριξης, αλλά και στρατιωτικής, την οποία παραδέχονται οι ιρανικές αρχές», είχε δηλώσει ο Φιλίπ Λαλιό.

«Ως εκ τούτου, δεν μπορώ να δω πώς μια χώρα που εμπλέκεται τόσο σε αυτή την κρίση υπέρ μίας από τις πλευρές —αυτή του συριακού καθεστώτος— θα μπορούσε να είναι και μεσολαβητής, ο οποίος εξ ορισμού πρέπει να είναι ουδέτερος και να κρατά ίσες αποστάσεις από τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύρραξη», πρόσθεσε ο Λαλιό.

Το Παρίσι εκτιμά ότι θα μπορούσε να δεχθεί «τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι ιρανικές αρχές» για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, εφόσον η Τεχεράνη αναγνωρίσει τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η διεθνής κοινότητα στη Γενεύη τον Ιούνιο του 2012, βάσει της οποίας η εξουσία θα πρέπει να μεταφερθεί σε μια μεταβατική κυβέρνηση αναγνωρισμένη και από τις δύο αντίπαλες πλευρές.

Πηγή: AMΠE
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Δελτίο Τύπου ΕΛΕΓΕΙΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δελτίο Τύπου ΕΛΕΓΕΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ