2013-09-21 00:26:05
Φωτογραφία για Το όχημα είναι ένα όπλο. Θα τραβήξεις ... τη σκανδάλη; [video]
Σε εξέλιξη είναι τις τελευταίες ημέρες ο 1ος πανελλήνιος μαθητικός φοιτητικός διαγωνισμός πολυμέσων με θέμα την οδική ασφάλεια, που διοργανώνει ο "Σύλλογος Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων Περιφέρειας Κρήτης - Ο Άγιος Χριστόφορος": ένας διαγωνισμός που καλεί όλους τους μαθητές-φοιτητές των σχολείων και πανεπιστημίων της Ελλάδας καθώς και των ελληνόφωνων σχολείων του εξωτερικού, να συμμετάσχουν δημιουργώντας το δικό τους βίντεο, ηχητικό μήνυμα ή αφίσα με θέμα την οδική ασφάλεια και να συμβάλλουν και αυτοί στην προσπάθεια όλων μας για την πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων στην χώρα μας.

Η ψυχή αυτής της προσπάθειας είναι ο κ. Σταύρος Πολέντας, που έχασε το γιο του Χρήστο από τροχαίο το 2004. Από τότε αφιέρωσε τη ζωή του σε έναν σκοπό: να γλυτώσει τα άλλα παιδιά.

μαθητικός διαγωνισμός τροχαία ατυχήματα Πολέντας Σύλλογος Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων Περιφέρειας Κρήτης - Ο Άγιος ΧριστόφοροςΈχει αναπτύξει πλούσια δράση, έχει φτιάξει το Πάρκο Χρήστος Πολέντας στα Χανιά - μέχρι και σχολή οδηγών έκανε.


Όμως ό,τι και να κάνει ο ίδιος και άλλοι πολλοί, τίποτα δε θα γίνει σε αυτόν τον τομέα αν δεν ευαισθητοποιηθούν όλοι και αν δεν αποκτήσουμε την οδική συμπεριφορά που πρέπει.

Η ελπίδα του πλέον στηρίζεται στη νέα γενιά που έχει αποκτήσει άλλη κουλτούρα και μπορεί μέσω των πολυμέσων να περάσει ισχυρά μηνύματα που θα ταρακουνήσουν συνειδήσεις - ας είναι και σκληρά.

Άλλωστε όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται για να γνωρίσουν οι νέοι, όπως είπε, «το θάνατο, τον πόνο, τη δυστυχία από τις συνέπειες ενός τροχαίου.

Να μπουν μέσα στο πρόβλημα να γνωρίσουν τις κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις και επιπτώσεις που έχει ένας θάνατος από τροχαίο ή μια αναπηρία στην οικογένεια, την κοινωνία και το σύνολο. Τα πολλά λόγια «βάλε κράνος», «βάλε ζώνη» δεν απέδωσαν, απέτυχαν», είπε στο MadeinCreta.

"Ο σύλλογός μας προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα στους χρήστες του οδικού δικτύου και λαμβανομένου υπόψη ότι εμείς οι μεγάλοι έχουμε αποτύχει παταγωδώς στο όποιο μήνυμα έχουμε στείλει, με αποτέλεσμα οι αριθμοί να τρομάζουν, σκεφτήκαμε και είδαμε ότι μόνο οι νέοι μπορούν να μας ευαισθητοποιήσουν και να ακολουθήσουμε ένα άλλο δρόμο.

Για αυτό το λόγο βασιζόμαστε στους νέους. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι νέοι θα μας φτιάξουν ένα μήνυμα για να μας ευαισθητοποιήσουν και να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και να αλλάξουμε δρόμο».μαθητικός διαγωνισμός τροχαία ατυχήματα Πολέντας Σύλλογος Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων Περιφέρειας Κρήτης - Ο Άγιος Χριστόφορος

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, τον στεναχωρεί το γεγονός ότι έχουν ανταποκριθεί παιδιά από άλλες περιφέρειες και το εξωτερικό σε αντίθεση με τη συμμετοχή από την Κρήτη.

Για αυτό και έκανε έκκληση προς την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού να συνδράμει, να βοηθήσει τα παιδιά για να φτιάξουν το δικό τους μήνυμα που θα σταλεί σε όλον τον κόσμο, καθώς διανύουμε και την παγκόσμια εκστρατεία του ΟΗΕ για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο, το 2012, κυκλοφόρησε και ένα συγκλονιστικό βίντεο που αποτυπώνει τα αισθήματα και τις συνέπειες που προκαλούνται από ένα τροχαίο, από μια πιο «ρεαλιστική» σκοπία και δείχνει πως μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου αλλάζουν οι ζωές των ανθρώπων. Αρκεί να πατήσεις την σκανδάλη που μπορεί να είναι το αυτοκίνητο ή η μηχανή.

«Θα είναι τραγικό αν η Κρήτη δε δηλώσει συμμετοχές. Θέλω να θερμοπαρακαλέσω την εκπαιδευτική κοινότητα να βοηθήσει τα παιδιά. Μου στέλνουν παιδιά του δημοτικού από την υπόλοιπη χώρα ζωντανά ποιήματα. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τα συναισθήματα που μου προκαλούν».

Όσον αφορά στην οδική μας παιδεία και τις υποδομές της Κρήτης ο κ. Πολέντας δε μάσησε τα λόγια του.

«Είμαι η πρώτη γενιά στην οικογένεια μου, που πήρα αυτοκίνητο το 1976, εσείς είστε η δεύτερη γενιά. Ποια είναι η εκπαίδευση μας; Καμία. Έχουμε μια χωριάτικη επιθετική οδική συμπεριφορά».

Αυτή είναι η μια αιτία πρόσκλησης τροχαίων: Ο τρόπος που οδηγούμε. Η άλλη είναι οι υποδομές και η Κρήτη είναι γνωστό ότι έχει το χειρότερο οδικό δίκτυο της Ευρώπης.

«Για να έρθω από τα Χανιά στο Ηράκλειο πριν να εξομολογηθώ και να κάνω διαθήκη. Ας έρθει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης να τον πάμε μια βόλτα από το Καστέλι Κισάμου, στον Άγιο Νικόλαο. Να δούμε πόσες φορές θα κάνει εμετό και τον σταυρό του στο δρόμο. Στον αγώνα κατά των τροχαίων οι κοινωνίες πρέπει να έχουν ενωμένη φωνή για να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη ζωή».

 

Στις 15 Οκτωβρίου λήγει ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου, λήγει στις 15 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ψηφοφορία μέσω του διαδικτύου και βράβευση των καλύτερων εργασιών σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης.

Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, των Ιερών Μητροπόλεων Κισσάμου και Σελίνου, Κυδωνίας και Αποκορώνου, του Ο.Η.Ε., των Υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών, Υγείας Πρόνοιας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας - Υποδομών και Δικτών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια της Βουλής των Ελλήνων, και της Περιφέρειας Κρήτης.

Το διαγωνισμό αυτό στηρίζουν επίσης η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Νοσοκομείο Χανίων, το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης, το ΚΤΕΛ Δυτικής Κρήτης, φορείς και πολίτες του νομού Χανιών.

Για περισσότερες πληροφορίες:

· Επίσημη ιστοσελίδα: http://www.polentaspark.gr/agonizomai-odiki-asfaleia

· Σελίδα στο facebook: http://www.facebook.com/agonizomai.odiki.asfaleia

madeincreta.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ