2013-09-22 19:46:56
Φωτογραφία για Γερμανία: Τα στρατηγικά συμφέροντα και οι κάλπες
Τι κρίνεται στις γερμανικές κάλπες. Τα στρατηγικά συμφέροντα του Βερολίνου και ο «ομφάλιος λώρος» με την Ευρώπη. Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα στο εσωτερικό. Ποια στρατηγική θα ακολουθήσει στις διασώσεις. Ο γαλλογερμανικός άξονας.

Η οικονομική απόδοση της Γερμανίας είναι συνδεδεμένη στενά με εξωτερικούς παράγοντες, λόγω της εξάρτησης της χώρας από τις εξαγωγές. Σύμφωνα με τη Eurostat οι εξαγωγές αντιστοιχούσαν στο 52% του ΑΕΠ της Γερμανίας το 2012. Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Γερμανίας, οπότε η γερμανική οικονομία εξαρτάται από την ισχύ της ευρωπαϊκής καταναλωτικής βάσης. Η πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Γερμανίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόσβαση τις στις ξένες αγορές, κάτι που εξηγεί την ακλόνητη στήριξη της στην ευρωζώνη και την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στην Ευρώπη.

Μέχρι σήμερα, οι γερμανικές εξαγωγές έχουν επιβιώσει την αναταραχή της ευρωπαϊκής κρίσης. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να βρουν νέες αγορές για τις εξαγωγές τους
. Από το 2007, οι εξαγωγές στην Ευρώπη και την ευρωζώνη έχουν υποχωρήσει προς χάρη άλλων αγορών, κυρίως των ΗΠΑ και ασιατικών χωρών. Ειδικότερα, οι ΗΠΑ είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός για τα γερμανικά αγαθά. Το 2012, περίπου το 30% όλων των ευρωπαϊκών αγαθών που εξάχθηκαν στις ΗΠΑ προήρθε από τη Γερμανία. Την ίδια ώρα περίπου το 16% των γερμανικών εξαγωγών κατευθύνθηκε στην Ασία, με την Κίνα να είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Γερμανίας.

Ωστόσο, η κρίση έχει επιφέρει κάποια πλήγματα στην γερμανική οικονομία. Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη της Γερμανίας έχει επιβραδυνθεί. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε μόλις κατά 0,9% το 2012, χαμηλότερα από το 4% το 2010. Το 2013, το ΔΝΤ αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί μόνο κατά 0,3%. Η ανεργία αναμένεται να επηρεαστεί από την επιβράδυνση και οι Γερμανοί ψηφοφόροι θα πιέσουν το Βερολίνο να αυξήσει τις κυβερνητικές δαπάνες, κάτι που οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει από τις άλλες χώρες να αποφύγουν.

Περισσότερα euro2day
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ