2013-09-23 20:45:29
Φωτογραφία για Σφαγή στην ΕΛΑΣ για τη Χρυσή Αυγή: Ξήλωμα στρατηγών, έρευνα για «σταγονίδια»
Σε άνευ προηγουμένου ξεκαθάρισμα στην ΕΛΑΣ προχωρεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης με σκοπό να μονώσει το Σώμα από κάθε υπόνοια ακροδεξιών θυλάκων αλλά και να περάσει, με τον πλέον ηχηρό τρόπο, μήνυμα μηδενικής ανοχής στις δράσεις της Χρυσής Αυγής. Θρυαλλίδα -και μόνο- των δραστικών αποφάσεων αποτέλεσαν τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής στη Χαλκίδα πολλώ δε μάλλον τα στιγμιότυπα από τα πρόσφατα επεισόδια στο Κερατσίνι.

Ετσι, το μεσημέρι της Δευτέρας αποφασίστηκε η απομάκρυνση από το Σώμα δύο ανώτατων αξιωματικών της ΕΛΑΣ:

Του γενικού επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας, Ιωάννη Δικόπουλου καιΤου γενικού αστυνομικού διευθυντή Στερεάς Ελλάδας, Απόστολου Κασκάνη.

Οι παραιτήσεις υπεβλήθησαν και έγιναν δεκτές, τυπικά, για «προσωπικούς λόγους».

Στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ με την οποία γνωστοποιήθηκαν οι δύο καρατομήσεις προστίθεται

Από το περιστατικό της Χαλκίδας

Επιπλέον, με απόφαση του κ. Αρχηγού διεξάγεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το γεγονός ότι την Παρασκευή 20/9/2013, έξω από τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Εύβοιας - Βοιωτίας του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή» στη Χαλκίδα και σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας υπήρχαν άτομα που έφεραν αντικείμενα, τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία περί όπλων (ρόπαλα κλπ), χωρίς να παρέμβουν οι τοπικές αστυνομικές Αρχές, ως όφειλαν και χωρίς να υπάρξει ενημέρωση του Αρχηγείου.

Στο πλαίσιο της ίδιας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης θα εξετασθεί και το ζήτημα τυχόν ευθυνών για τις παραλείψεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας για τη συλλογή πειστηρίων και την ταυτοποίηση συγκεκριμένων ατόμων με τα αντικείμενα που βρέθηκαν στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης (κοντάρια, ασπίδες, κράνη κλπ).

Ο γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδας, Γ. Δικόπουλος

Παράλληλα, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, μέχρι την ολοκλήρωση της ΈΔΕ ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, ο Διοικητής και ο Αξιωματικός Υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας και ο αστυνομικός - σκοπός της Αστυνομικής Διεύθυνσης, που εκτελούσε υπηρεσία το επίμαχο χρονικό διάστημα. Λίγη ώρα μετά τις καρατομήσεις των δύο στρατηγών, από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοινώθηκε ότι άλλοι 8 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί αντικαθίστανται από τις θέσεις τους και απομακρύνονται σε άλλες υπηρεσίες προκειμένου να «διασφαλιστεί κατ' απόλυτο τρόπο η αντικειμενικότητα στην έρευνα».

Απόστολος Κασκάνης

Συγκεκριμένα απομακρύνονται από τις θέσεις τους οι εξής ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ: Ο υποστράτηγος, Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Ο αστυνομικός διευθυντής, Διοικητής και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Υποδιοικητής της Ε.Κ.Α.Μ. Ο αστυνομικός διευθυντής, Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Ο αστυνομικός υποδιευθυντής, Προϊστάμενος του Τμήματος Όπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Ο επικεφαλής της διμοιρίας της Υ.Α.Τ. (ΜΑΤ) στο Κερατσίνι, τα μέλη της οποίας φέρονται σύμφωνα με φωτογραφίες και καταγγελίες να βρίσκονται δίπλα σε άτομα, τα οποία πετούν πέτρες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 18/9/2013, χωρίς να τα παρεμποδίζονται και να τα συλλαμβάνουν. Ο αστυνόμος, διοικητής της Ομάδας Δ.ΕΛ.Τ.Α. αστυνόμος, διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος ΝίκαιαςΚαι έρευνα για σταγονίδια

Παράλληλα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε εντολή για εις βάθος έρευνα στις τάξεις της ΕΛΑΣ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στο Σώμα έχουν παρεισφρύσει ακροδεξιά «σταγονίδια».

Η έρευνα, που έχει ανατεθεί στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, θα εξετάσει την πιθανή «συμμετοχή αστυνομικών σε αξιόποινες πράξεις» αλλά και τυχόν «διασύνδεση αστυνομικών με τη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής». Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Με εντολή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια ανατέθηκε σήμερα από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο στον Διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, Ταξίαρχο Παναγιώτη Στάθη, ευρύτατη έρευνα σχετικά με τα καταγγελλόμενα στον Τύπο για ενεργό εμπλοκή αστυνομικών στη δραστηριότητα του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή» και την τυχόν συμμετοχή τους στη διάπραξη αδικημάτων».

Το περιστατικό της Χαλκίδας

Στη Χαλκίδα, η αστυνομία προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής σε τρεις συλλήψεις και επτά προσαγωγές ύστερα από καταγγελία ότι έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής υπήρχαν άτομα που έφεραν ρόπαλα, κοντάρια και άλλα όπλα.

Σύμφωνα με την εκδοχή που δίνουν οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες, η «φρουρά» βρισκόταν στο σημείο γιατί σε εξέλιξη βρισκόταν αντιφασιστικό συλλαλητήριο και εκείνοι περιφρουρούσαν το κτίριο. Αμεσα οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν, έξω από τα γραφεία, τρία άτομα ηλικίας 34, 35 και 43 χρονών, οι οποίοι είχαν τοποθετήσει στην είσοδο των γραφείων, πρόσφορα για άμεση χρήση, δέκα κοντάρια με σημαίες και χωρίς, είκοσι ασπίδες και επτά κράνη.

Στη διάρκεια της επιχείρησης, οι αστυνομικοί συνάντησαν την αντίσταση των μελών της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και έγινε περιορισμένη χρήση χημικών. Στο πλαίσιο των αστυνομικών ενεργειών προσήχθησαν ακόμη επτά άτομα, για τα οποία εξετάζεται η συμμετοχή και εμπλοκή τους στην υπόθεση, ενώ αναζητούνται και άλλοι, που ήταν στο σημείο μαζί με τους συλληφθέντες και κατά την παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων διέφυγαν στους γύρω δρόμους.

Ακολούθησε έρευνα στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Εύβοιας - Βοιωτίας της Χρυσής Αυγής. Σε βάρος όλων των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.
ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ψευδαισθήσεις
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ψευδαισθήσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ