2013-09-24 20:34:56
Φωτογραφία για Συμφωνία Βενιζέλου - Νταβούτογλου για το Κυπριακό. Επισκέψεις συνομιλητών της ε/κ και της τ/κ πλευράς σε Άγκυρα και Αθήνα αντιστοίχως
Νέα Υόρκη: Ενεργό εμπλοκή της Άγκυρας στις συνομιλίες για το Κυπριακό προνοεί συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.

Η συμφωνία προνοεί επισκέψεις των συνομιλητών της ε/κ και της τ/κ πλευράς σε Άγκυρα και Αθήνα αντιστοίχως για συζήτηση του Κυπριακού.

Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί στον Τ/κ συνομιλητή υπό την προϋπόθεση ότι και η τουρκική κυβέρνηση θα δεχθεί να συνομιλήσει με τον Ε/κ διαπραγματευτή.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για σημαντική εξέλιξη και για νέο διαδικαστικό στοιχείο.

Όπως φαίνεται ο κ. Νταβούτογλου αποδέχθηκε την πρόταση και ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε σχετικά τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θέλησε να σχολιάσει τη συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας.


Επανέλαβε ωστόσο τη φιλοσοφία του για το διορισμό συνομιλητή της ε/κ κοινότητας, επεξηγώντας ότι πρέπει και η Τουρκία να εμπλακεί στο διάλογο ως η δύναμη που ελέγχει στρατιωτικά το βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό ότι αυτές οι συναντήσεις αποτελούν προμήνυμα τετραμερούς ή πολυμερούς διάσκεψης. Πρόκειται, είπε, για τη δυνατότητα που δίνεται για διαπραγμάτευση με εκείνους που φέρουν την ευθύνη να βοηθήσουν στη λύση του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό ότι ενδεχόμενη συνάντηση Τούρκου αξιωματούχου με τον Ε/κ συνομιλητή υπονομεύει την Κυπριακή Δημοκρατία και τόνισε ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο εάν συνομιλητής παρέμενε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το σχόλιο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης μιλώντας από τη Νέα Υόρκη ανέφερε ότι όπως φαίνεται υπάρχει μια πρώτη απόφαση, πρόσθεσε ωστόσο ότι πρέπει να αναμένουμε πως θα τοποθετηθεί η Άγκυρα. Ας αναμένουμε, είπε, τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης επανέλαβε ότι πρόθεση του Προέδρου ήταν πάντοτε η εμπλοκή της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις και οι συναντήσεις του Ε/κ συνομιλητή με αξιωματούχους στην Άγκυρα.

Διευκρίνισε επίσης ότι ο συνομιλητής θα συζητεί με τους Τούρκους αξιωματούχους ζητήματα που αφορούν την Τουρκία, όπως οι εγγυήσεις, τα θέματα ασφάλειας και η αποχώρηση του τουρκικών στρατευμάτων.

Επιβεβαιώνουν τη συμφωνία τουρκικά ΜΜΕ

Τη συμφωνία Βενιζέλου - Νταβούτογλου επιβεβαιώνουν τουρκικές πηγές, τις οποίες επικαλούνται μέσα ενημέρωσης στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο διαπραγματευτής της ε/κ κοινότητας πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης και της τ/κ Οσμάν Ερτούγ θα επισκεφθούν την Άγκυρα και την Αθήνα αντιστοίχως για συζήτηση του Κυπριακού.

Πηγή: philenews  - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/163328/ellinokyprios-diapragmateftis-stin-agkyra-kai-tk-stin-athina#sthash.82IVBDM3.dpuf
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ