2013-10-01 03:41:22
Φωτογραφία για Δεν θέλει Ρουμανία και Βουλγαρία στο Σένγκεν η Γαλλία
Η Γαλλία δεν τάσσεται υπέρ του να επιτραπεί στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν προς το παρόν... λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια των συνόρων τους, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς σήμερα.

«Εάν δεν υπάρξει αλλαγή των υφιστάμενων συνθηκών δεν θα ταχθούμε υπέρ», είπε ο Φαμπιούς αναφερόμενος στην επικείμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εάν θα επιτραπεί η εισδοχή, από 1ης Ιανουαρίου 2014, των δύο κρατών στο χώρο Σένγκεν, που επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση προσώπων χωρίς διαβατήριο.

Οι δηλώσεις του Φαμπιούς έγιναν εν μέσω της συνέχισης ενός διαλόγου σε υψηλούς τόνους στο εσωτερικό του γαλλικού κυβερνητικού συνασπισμού σχετικά με την αντιμετώπιση του πληθυσμού των Ρομά στη Γαλλία.

Περίπου 20.000 Ρομά, μετανάστες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ζουν σε εκατοντάδες αυτοσχέδιους καταυλισμούς έξω από πολλές γαλλικές πόλεις. Οι εντάσεις με τις τοπικές κοινωνίες έχουν κάνει την μετανάστευση των Ρομά προεκλογικό ζήτημα ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2014.


Οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν μόνο με τα διαβατήριά τους στην περιοχή Σένγκεν, η οποία καταργεί τους συνοριακούς ελέγχους για τις περισσότερες από τις χώρες μέλη της ΕΕ καθώς και για μερικές χώρες-μη μέλη, όπως η Ελβετία και η Νορβηγία.

Οι προσωρινοί περιορισμοί που επιβάλλουν έλεγχους διαβατηρίων τέθηκαν σε ισχύ όταν οι δύο χώρες εντάχθηκαν στην ΕΕ, το 2007. Η άρση τους αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο. Όμως κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην είσοδο ενός άλλου κράτους στο χώρο Σένγκεν και η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί πριν από το τέλος της χρονιάς.

Η Γερμανία είχε κάνει γνωστό τον Μάρτιο ότι κι εκείνη αντιτίθεται στην εισδοχή των δύο χωρών στο χώρο Σένγκεν.

Ο Φαμπιούς επισήμανε ότι η Γαλλία ανησυχεί για το κατά πόσον οι ρουμανικές και οι βουλγαρικές αρχές είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια των συνόρων τους.

«Πρόσωπα τα οποία έρχονται από χώρες εκτός ΕΕ θα μπορούσαν να εισέλθουν στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία και κατόπιν να κινηθούν ελεύθερα στην υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε ο Φαμπιούς σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter. «Υπάρχει πρόβλημα ως προς αυτό, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν τα μέσα» για να το αντιμετωπίσουν, πρόσθεσε.

«Προς το παρόν, σχηματίζω την εντύπωση ότι οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί δεν έχουν εκπληρωθεί».

Ο Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, προκάλεσε σάλο στις τάξεις της κεντροαριστερής κυβέρνησης όταν δήλωσε ότι οι περισσότεροι Ρομά δεν μπορούν να ενσωματωθούν στη γαλλική κοινωνία και πρέπει να επαναπατριστούν.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο έχει καταστήσει το ζήτημα των Ρομά κορυφαίο στην προεκλογική εκστρατεία του ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου στη Γαλλία, προειδοποιώντας για ένα νέο κύμα μετανάστευσης προς τη Γαλλία εάν οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι επιτραπεί να ταξιδεύουν χωρίς διαβατήριο στο χώρο Σένγκεν.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ