2013-10-07 16:27:05
Φωτογραφία για Ιταλία: Μπροστά οι Δημοκρατικοί με τον Λέτα
Η σταθερή στάση που τήρησε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, επιτυγχάνοντας την αποτροπή νέας πολιτικής κρίσης, ενίσχυσε δημοσκοπικά το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), ενώ το κεντροδεξιό PdL του Μπερλουσκόνι κατρακυλά και χάνει... περίπου έξι μονάδες.

Ενισχυμένος εμφανίζεται και προσωπικά ο Ενρίκο Λέτα, η δημοτικότητα του οποίου ξεπερνά πλέον εκείνη του Ματέο Ρέντσι, «πρίγκιπα» της κεντροαριστεράς. Αμετάβλητο, αλλά αναβαθμισμένο σε δεύτερο κόμμα λόγω βουτιάς του PdL, είναι το M5S του Μπέπε Γκρίλο.

Σε δημοσκόπηση της Demos για λογαριασμό της Repubblica μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) ενισχύεται σε 32,2% (έναντι 28,5% πριν ένα μήνα πριν και 25,4% στις τελευταίες εκλογές).

Αντιθέτως, το η κεντροδεξιά (PdL και η Forza Italia) υποχωρούν κατά έξι μονάδες από την προηγούμενη δημοσκόπηση στο 20% , χαμηλότερα ακόμη και από το 21,6% στις προηγούμενες εκλογές.


Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο μένει αμετάβλητο στην περιοχή του 21% (20,9%, έναντι 25,6% στις προηγούμενες εκλογές), ευρισκόμενο στη δεύτερη θέση λόγω της βουτιάς της κεντροδεξιάς.

Η δημοσκόπηση φέρνει τον Ενρίκο Λέτα στην κορυφή της λίστας των πολιτικών με τημεγαλύτερη δημοτικότητα. Η δημοτικότητά του βρίσκεται στο 56,9%, πάνω από εκείνη του Ματέο Ρέντσι -ο νυν δήμαρχος Φλωρεντίας και επίδοξος κορυφαίος υποψήφιος του PD στις επόμενες εκλογές βρίσκεται στο 53,1% -ενώ πριν από μερικούς μήνες ξεπερνούσε σε δημοτικότητα κατά δύο μονάδες τον πρωθυπουργό.

Ο Ρέντσι πάντως παραμένει μακράν ο προτιμότερος από όλους για την κορυφή του ψηφοδελτίου του PD στις επόμενες εκλογές (το 45% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς θέλει να τον δει υποψήφιο για την πρωθυπουργία, έναντι 31% που προτιμά τον Λέτα).

Αξιολογώντας την πρόσφατη πολιτική κρίση, η συντριπτική πλειονότητα (71%) των ερωτηθέντων πιστεύει ότι κίνητρο της κεντροδεξιάς να απειλήσει με απόσυρση της στήριξης στην κυβέρνηση συνασπισμού ήταν οι δικαστικές περιπέτειες του Μπερλουσκόνι.

Μόνο ένα 18,2% πείστηκε από τον Καβαλιέρε ότι ο λόγος ήταν η αύξηση του ΦΠΑ, του οποίου η δημοτικότητα βρίσκεται στο 17,6%.

metrogreece.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ