2013-10-10 03:16:05
Φωτογραφία για Το νομοσχέδιο Μιχελάκη: Δύο δήμοι – μαμούθ και η (αποστεωμένη) Κέρκυρα
Μία στενή ομάδα συμβούλων υπό τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη είναι η συντάκτρια του νέου νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο οποίος... θα οδηγήσει στη διάσπαση του Δήμου Κέρκυρας.

Το επίμαχο για την Κέρκυρα άρθρο είναι το 41, όπου προβλέπεται η διάσπαση του ενιαίου δήμου του νησιού σε τρεις, όπως προανήγγειλε ο Νίκος Δένδιας σε ταξίδι – αστραπή στο νησί την προηγούμενη Κυριακή.

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, δημιουργείται ένας κεντρικός δήμος στα όρια του καποδιστριακού Δήμου Κερκυραίων (με όρια τις περιοχές Βρυώνη, Τζάβρου, Αλεπούς) και όλο το άλλο νησί χωρίζεται στα δύο, δημιουργώντας δύο δήμους – μαμούθ: το δήμο νότου που θα περιλαμβάνει τους πρώην δήμους Αχιλλείων, Παρελίων, Κορισσίων, Μελιτειέων και Λευκιμμαίων και το δήμο βορρά με τους πρώην δήμους Φαιάκων, Παλαιοκαστριτών, Αγ. Γεωργίου, Εσπερίων, Θιναλίων και Κασσωπαίων. Στο δήμο αυτό θα συμπεριληφθούν και τα διαπόντια νησιά.


Στου «Κατσίδι το κεφάλι»..

Χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε επιστημονική μελέτη που να στηρίζει τη γεωγραφική κατανομή την οποία αποφάσισαν οι σύμβουλοι του Γ. Μιχελάκη, ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η πρόβλεψη για την έδρα των δύο περιφερειακών δήμων. Η πρόταση χωροθετεί δημαρχεία στις άκρες των Δήμων: ο δήμος νότου θα έχει έδρα την περιοχή Βρυώνη (!) και ο δήμος βορρά την Αχαράβη (προφανώς και για τους δύο προβλέπεται η στέγαση στα παλιά δημαρχεία Αχιλλείων και Θιναλίων).

Έτσι, αν τελικά ισχύσουν οι προτάσεις Μιχελάκη που θα τεθούν σε διαβούλευση – εξπρές χωρίς να έχει μέχρι στιγμής διευκρινιστεί αν, πέραν της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας θα ερωτηθεί άλλος, ο κάτοικος της Λευκίμμης θα πρέπει να έρχεται στου... Βρυώνη για να εξυπηρετηθεί στο δημαρχείο και ο κάτοικος της Κάτω Κορακιάνας στην Αχαράβη!

4 στη Λέσβο, ένας στη Ρόδο

Πέραν του χωρισμού της Κέρκυρας σε τρεις δήμους, το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει το «σπάσιμο» του Δήμου Λέσβου σε τρεις επίσης δήμους αλλά όχι της Ρόδου που, μετά από αντιδράσεις φορέων κυρίως προσκείμενων στην τοπική Ν.Δ., αποφασίστηκε να προταθεί η διατήρηση του ενός και ενιαίου Δήμου.

Στη Λέσβο, δημιουργούνται 4 δήμοι:

Δήμος Μυτιλήνης με έδρα τη Μυτιλήνη

Δήμος Ολύμπου με έδρα το Πλωμάρι

Δήμος Ταξιαρχών με έδρα την Αγία Παρασκευή

Δήμος Ερεσσού Καλλονής με έδρα την Καλλονή

«Κρυφό» κείμενο, εστάλη σήμερα στην ΚΕΔΕ

Το κείμενο του νομοσχεδίου που αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης, δεν έχει κοινοποιηθεί ευρέως. Αν και ο Νίκος Δένδιας δήλωσε την περασμένη Κυριακή ότι η πρόταση της κυβέρνησης είχε κατατεθεί στην ΚΕΔΕ από την προηγούμενη εβδομάδα, στην πραγματικότητα το Υπουργείο Εσωτερικών την απέστειλε μόλις σήμερα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έχει τελειώσει με την ψήφιση του νόμου το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες συγκρότησης των συνδυασμών που, απ΄ ότι φαίνεται, θα στηριχθούν σε πολλές περιπτώσεις και από τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν.

Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει μόνο το νέο χωροταξικό Λέσβου και Κέρκυρας, αλλά περιέχει δεκάδες ρυθμίσεις σε περισσότερες από 80 σελίδες για μία σειρά ζητημάτων της λειτουργίας του πρώτου βαθμού Αυτοδιοίκησης, δευτερεύουσας κατά κύριο λόγο σημασίας.

corfupress.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ