2013-10-10 09:53:14
Φωτογραφία για Απήχθη ο πρωθυπουργός της Λιβύης
O λίβυος πρωθυπουργός, Αλί Ζεϊντάν                            REUTERS/ADAM HUNGER

Ένοπλοι απήγαγαν τον πρωθυπουργό της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, συγκαλώντας εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο.

«Ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης Αλί Ζεϊντάν οδηγήθηκε σε άγνωστο προορισμό για άγνωστους λόγους από μια ομάδα» ανδρών που φέρονται να είναι πρώην αντάρτες, σύμφωνα με την σύντομη ανακοίνωση της κυβέρνησης στην ιστοσελίδα της.

«Η κυβέρνηση και το Γενικό Εθνικό Κονγκρέσο (κοινοβούλιο) θα εξετάσουν την κατάσταση», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, με την κυβέρνηση να καλεί τους πολίτες να επιδείξουν ηρεμία.

Οι συνθήκες της απαγωγής παραμένουν ασαφείς, ωστόσο οι φύλακες του Corinthia Hotel στην Τρίπολη, όπου διέμενε ο πρωθυπουργός, δήλωσαν ότι ένοπλοι απήγαγαν τον λίβυο ηγέτη από το ξενοδοχείο. Ένας φύλακας περιέγραψε το συμβάν ως «σύλληψη».


Το δίκτυο Al-Arabiya, επικαλούμενο τον λίβυο υπουργό Δικαιοσύνης Σάλαχ αλ-Μαργάνι, μετέδωσε ότι ο Ζεϊντάν απήχθη και πρόβαλε φωτογραφίες από βίντεο όπου εμφανίζεται ο πρωθυπουργός συνοφρυωμένος, φορώντας ένα γκρι πουκάμισο το οποίο πιθανόν δεν είχε προλάβει να κουμπώσει, περιβαλλόμενο από πολλούς άνδρες με πολιτικά που τον έσπρωχαν.

«Πολλοί ένοπλοι άνδρες μπήκαν στο ξενοδοχείο νωρίς σήμερα το πρωί. Αλλά δεν καταλάβαμε καθόλου τι συνέβαινε», ανέφερε υπάλληλος του ξενοδοχείου.

Η απαγωγή έρχεται εν μέσω οργής ισχυρών ισλαμικών ομάδων μαχητών της Λιβύης για την πρόσφατη επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη διάρκεια της οποίας συνελήφθη στην Τρίπολη ο Αμπού Άνας Αλ Λίμπι, ύποπτος ως μέλος της Αλ Κάιντα.

Αρκετές ομάδες κατηγόρησαν την κυβέρνηση για συμπαιγνία, ωστόσο η Λιβύη δήλωσε μετά την επιχείρηση των αμερικανών κομάντος ότι δεν είχε ενημερωθεί από την Ουάσινγκτον και χαρακτήρισε την επιχείρηση «απαγωγή», ενώ ζήτησε «εξηγήσεις» από τις ΗΠΑ.

Χθες μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σάλαχ Αλ Μαργάνι κάλεσε την πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τρίπολη, Ντέμπορα Τζόουνς, για να της ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με τη σύλληψη.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει τις αναφορές για το περιστατικό αυτό και είναι «σε στενή επαφή με ανώτερους αμερικανούς και λίβυους αξιωματούχους στην περιοχή», δήλωσε η εκπρόσωπος Τζεν Πσάκι.

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ