2013-10-16 17:40:05
Φωτογραφία για Στουρνάρας και Αθανασίου καλούνται να απαντήσουν για ύποπτους λογαριασμούς πολιτικών!
Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης κατέθεσαν οι βουλευτές του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης  Καπερνάρος και Ραχήλ  Μακρή, με αφορμή το ρεπορτάζ που υπογράφει ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος στο UNFOLLOW 22, που κυκλοφορεί, με τίτλο «"Υψηλού κινδύνου" για ξέπλυμα μαύρου χρήματος 94 λογαριασμοί πολιτικών στη Eurobank Αγγλίας».

Το δημοσίευμα αποκαλύπτει υπόθεση προστίμου που επιβλήθηκε στην EFG Private Bank Ltd –πρόκειται για την Eurobank Αγγλίας- για την διατήρηση τραπεζικών λογαριασμών «υψηλού κινδύνου», ύποπτων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που αφορούν μεταξύ άλλων και 94 λογαριασμούς πολιτικών προσώπων.

Όπως αποκαλύπτεται, η « Βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών» (Financial Services Authority - FSA) επέβαλε το Μάρτιο του 2013 πρόστιμο-μαμούθ, ύψους 6 εκατ. στερλινών, στην τράπεζα EFG για την «παράλειψή της να επιτύχει και να διατηρήσει κανόνες αποτελεσματικής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ελέγχους σε πελάτες υψηλού κινδύνου».


Με βάση την έρευνα της FSA προέκυψε ότι η EFG -πρόκειται ουσιαστικά για τον τραπεζικό βραχίονα της Eurobank, η οποία στο διάστημα που έγινε η έρευνα (2007-2011) ανήκε στον όμιλο Λάτση- απέτυχε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες, κοινώς «ξέπλυμα χρήματος». Η FSA διαπίστωσε κατά τον έλεγχο σωρεία παραλείψεων και ελλιπών ελέγχων του πιστωτικού ιδρύματος, επέβαλε το πρόστιμο, το οποίο αποδέχτηκε να πληρώσει η τράπεζα κερδίζοντας έτσι ένα κούρεμα της τάξης του 30%, καταβάλλοντας τελικά 4,2 εκατ. στερλίνες.

Το ζουμί της υπόθεσης είναι ότι, στα τέλη του 2011, περίπου 400 από τους 3.342 λογαριασμούς πελατών της EFG θεωρούνταν «υψηλού κινδύνου» για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και μάλιστα οι 94 εξ αυτών αφορούσαν «πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα». Δηλαδή τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν είτε απευθείας πολιτικοί είτε συγγενείς τους. Καμιά φυσικά ελληνική αρμόδια αρχή δεν έψαξε αυτό το διάστημα αν στην συγκεκριμένη υπόθεση εμπλέκονταν και έλληνες πολιτικοί ή πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του.

Οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., ακριβώς σ' αυτή την κατεύθυνση, στην σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, ζητούν απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου:

Έχει ενημερωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος από τις αρμόδιες αγγλικές αρχές προκειμένου να ασκήσει προληπτικό έστω έλεγχο στην τράπεζα του ομίλου που εδρεύει στην Ελλάδα;Υπήρξε ενημέρωση για το ποια ήταν τα αποτελέσματα των ελέγχων;Εάν υπήρξε ενημέρωση, υπήρχαν Ελληνες πολίτες στα ελεγχόμενα πρόσωπα;Περιλαμβάνονται και Ελληνες πολιτικοί στη λίστα των 94 «πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων»;Εάν δεν υπήρξε ενημέρωση και έλεγχος, σκοπεύουν οι υπουργοί να ενεργοποιήσουν τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για την διερεύνηση τυχών κρουσμάτων «ξεπλύματος χρήματος»;Στην περίπτωση που δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση, σκοπεύουν οι υπουργοί να ζητήσουν επίσημη ενημέρωση για έλληνες πολίτες που να εμπλέκονται σε πιθανά κρούσματα «νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες»;Στην ίδια περίπτωση, θα ζητήσει η Ελληνική Πολιτεία επίσημη ενημέρωση για έλληνες πολιτικούς στη λίστα των 94 «πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων»;Μάλιστα οι βουλευτές καλούν να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα σχετικά έγραφα που «προκύπτουν από τα παραπάνω ερωτήματα». Περιμένουμε με μεγάλη αγωνία τις απαντήσεις των υπουργών της κυβέρνησης ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ