2013-10-16 18:52:03
Φωτογραφία για Βαρθολομαίος: Η Θεοτόκος ευλόγησε την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στο ελληνικό κράτος [video]
Ανταπόκριση Άγιο Όρος - Γιώργος Θεοχάρης

Οικουμενικός Πατριάρχης: Οι κίνδυνοι από τη μη ενσωμάτωση του Αγίου Ορους στο ελληνικό κράτος-Αιχμηρή αναφορά και στη φορολόγηση των μονών.

Στους κινδύνους που θα εγκυμονούσε η μη πολιτική επαγωγή του Αγίου όρους στο ελληνικό κράτος αναφέρθηκε στο κήρυγμά του σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

"Αυτό θα ειχε ως αποτελεσμα τις συνεχείς πολιτικές αμφισβητήσεων, οι οποίες θα είχαν διαταρράξει την ειρήνη και θα προκαλούσαν διχοστασία μεταξύ των μοναχών.

Αυτό διέπλεπαν και οι απλοί πατέρες του Αθωνα και για αυτό προχώρησαν στο ψήφισμα για την ενσωμάτωσή του στην ελληνική επικράτεια ", εξήγησε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, ο οποίος παρίσταται στις εκδηλώσεις για την επέτειο της ενσωμάτωσης της Αθωνικής Πολιτείας στο ελληνικό κράτος.

"Οι τότε ισχυροί της γης επιδίωκαν να υπαχθεί το Αγιώνυμο Όρος στην αρμοδιότητα τους", συμπλήρωσε.


Παράλληλα αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση που τυγχάνει το Άγιον Όρος από την πολιτεία λέγοντας: "Μετά λύπης παρακολουθούμε σημερα τα όσα συμβαίνουν με την αφαίρεση των προνομίων του Αγίου Ορους εννοώντας την φορολόγηση των Ιερών Μονών από την ελληνική πολιτεία".

Κατά τα λοιπά, Προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου,τελέστηκε σήμερα το πρωί η δοξολογία μετά της πολυαρχιερατικής θείας λειτουργίας στον πάνσεπτο Ιερό Ναό του Πρωτάτου συλλειτουργούντων των είκοσι ηγουμένων του Αγίου Ορους και των Ιεραρχών, οι οποίοι τον συνοδεύουν .

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά την έκτη του επίσκεψη στο Άγιο Όρος συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης Γεννάδιος, ο Μητροπολίτης Τρανουπόλεως Γερμανός, ο Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, ο Μέγας Αρχιδιάκονος Μάξιμος Βγενόπουλος, ο Δευτερεύων των Πατριαρχικών Διακόνων Ανδρέας Σοφιανόπουλος και ο Μέγας Ιεροκήρυξ Βησσαρίων Κομζιάς.

agioritikovima.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ