2013-10-17 04:00:08
Φωτογραφία για ESA: H τρισδιάστατη εκτύπωση στην «εποχή του μετάλλου»
Τεχνολογία η οποία «φέρνει την τρισδιάστατη εκτύπωση στην εποχή του μετάλλου», επιτρέποντας την εκτύπωση μεταλλικών τμημάτων διαστημοπλοίων, αεροσκαφών και πυρηνικών αντιδραστήρων που θα μπορούν να αντέχουν θερμοκρασίες των 1000 βαθμών Κελσίου και άνω, αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

Στο πλαίσιο του προγράμματος AMAZE (Additive Manufacturing Aiming Towards Zero Waste & Efficient Production of High-Tech Metal Products) συνεργάζονται 28 φορείς, με σκοπό την ανάπτυξη μεταλλικών εξαρτημάτων τα οποία είναι ελαφρύτερα, ανθεκτικότερα και πιο οικονομικά σε σχέση με αυτά που υπάρχουν σήμερα.

Στιγμιότυπο από την σχετική παρουσίαση.

Η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης αναμένεται να φέρει μεγάλες αλλαγές στην καθημερινή ζωή, ωστόσο μέχρι τώρα λειτουργούσε μόνο με πλαστικό, κάτι που καθιστούσε τη χρήση της σχετικά περιορισμένη για πολλούς τομείς βιομηχανικής δραστηριότητας
. Η δυνατότητα εκτύπωσης μεταλλικών αντικειμένων ανοίγει νέους ορίζοντες, καθώς, σε πρώτο επίπεδο, θα καταστήσει πολύ πιο οικονομική την κατασκευή τμημάτων για πυραύλους και αεροσκάφη, ενώ θα επιτρέψει και την δημιουργία αντικειμένων εξαιρετικά σύνθετων σχεδιασμών, τα οποία χαρακτηρίζονται από γεωμετρίες που είναι αδύνατον να επιτευχθούν με τις σημερινές μεθόδους κατασκευής.

Η δυνατότητα εκτύπωσης μεταλλικών αντικειμένων ανοίγει νέους ορίζοντες, καθώς, σε πρώτο επίπεδο, θα καταστήσει πολύ πιο οικονομική την κατασκευή τμημάτων για πυραύλους και αεροσκάφη, ενώ θα επιτρέψει και την δημιουργία αντικειμένων εξαιρετικά σύνθετων σχεδιασμών.

Η σχετική παρουσίαση έγινε στο London Science Museum. «Θέλουμε να κατασκευάσουμε τα κορυφαία προϊόντα μετάλλου που έχουν γίνει ποτέ. Αντικείμενα τα οποία δεν θα μπορούσαν να κατασκευαστούν με κανέναν άλλο τρόπο» είπε στο BBC ο Ντέιβιντ Τζάρβις, επικεφαλής του τμήματος ερευνών ενέργειας και νέων υλικών της ESA, επισημαίνοντας ότι εάν η τρισδιάστατη εκτύπωση μετάλλου αποδειχθεί βιώσιμη, τότε ενδεχομένως να ανοίγει ο δρόμος και προς την πυρηνική σύντηξη.

Το πρόγραμμα AMAZE ξεκίνησε τον Ιανουάριο, και ειδικές εγκαταστάσεις κατασκευάζονται στη Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
naftemporiki
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ