2013-10-17 15:14:37
Φωτογραφία για ΕΕ: Υποδείξεις για άμεση λύση του Κυπριακού
Η Κομισιόν σφράγισε την Έκθεση Προόδου και το Έγγραφο Στρατηγικής για την Τουρκία 

Βρυξέλλες: Η Κομισιόν ενέκρινε και έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια Έκθεση Προόδου και το Έγγραφο Στρατηγικής για τις υποψήφιες χώρες, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. Επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που δημοσίευσε ο «Φ», τόσο και για τα δύο κοινοτικά κείμενα, όσο και για τα Συμπεράσματα που περιλαμβάνονται στο Έγγραφο Στρατηγικής, η Κομισιόν επιχειρεί να ασκήσει την «επιρροή» της για επανάληψη των απευθείας συνομιλιών, ζητώντας λύση του Κυπριακού «άμεσα». Η ομάδα του Επιτρόπου διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, η οποία είχε την αποκλειστική ευθύνη της συγγραφής των κοινοτικών κειμένων, υποδεικνύει μεν ότι η συνδρομή της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού είναι «κρίσιμη», αλλά φροντίζει να την αποενοχοποιήσει, διατυπώνοντας τη θέση ότι συνεχίζει να εκφράζει δημόσια τη στήριξή της στην επανέναρξη των συνομιλιών, υπό τον ΟΗΕ, για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση.


Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Έκθεση Προόδου και το Έγγραφο Στρατηγικής καταγράφουν όλες τις ανεκπλήρωτες τουρκικές υποχρεώσεις έναντι της Κύπρου. Καλούν την Άγκυρα να αποφύγει «απειλές» και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένης της εκμετάλλευσης των φυσικών τους πόρων.

Τα Συμπεράσματα του Εγγράφου Στρατηγικής, τα οποία απεκάλυψε σήμερα ο «Φ», λέξη προς λέξη, αναφέρουν μεταξύ άλλων:

• Η Κομισιόν τονίζει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη συνομολόγηση διμερών συμφωνιών και την έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

• Είναι τώρα επείγον η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για πλήρη εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου και να κάνει πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

• Η Κομισιόν επίσης παροτρύνει για την αποφυγή οποιουδήποτε είδους απειλής, πηγής έντασης ή ενέργειας που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στις καλές γειτονικές σχέσεις και στην ειρηνική επίλυση διαφορών.

• Η δέσμευση και η συμβολή της Τουρκίας με συγκεκριμένους τρόπους σε μια συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος, είναι κρίσιμη.

• Η Κομισιόν αναμένει ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα και η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα ξαναρχίσουν τις εφ’ όλης της ύλης διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η Κομισιόν αναμένει ότι οι δύο πλευρές θα εμπλακούν γρήγορα σε θέματα ουσίας, με σκοπό την άμεση επίτευξη ενός επιτυχημένου αποτελέσματος.

• Όλα τα μέρη ενθαρρύνονται να συμβάλουν στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος, μέσω βημάτων τα οποία θα είναι επωφελή για τους Κυπρίους στην καθημερινή τους ζωή και να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για τους απαραίτητους συμβιβασμούς. Η Κομισιόν θεωρεί ότι τα οφέλη από την επανένωση θα υπερέχουν σε αξία των όποιων συμβιβασμών που ίσως απαιτηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικά, όλοι οι Κύπριοι θα επωφεληθούν από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

• Η Κομισιόν είναι έτοιμη να ενισχύσει περαιτέρω τη στήριξή της στη διαδικασία, εάν το ζητήσουν τα δύο μέρη και εάν συμφωνήσει ο ΟΗΕ.

Το κείμενο της Έκθεσης Προόδου, σε σχέση με τις κυπροτουρκικές σχέσεις αναφέρει μεταξύ άλλων:

• Η Τουρκία συνέχισε να εκφράζει δημόσια στήριξη για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση.

• Η Τουρκία παραχώρησε στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους αυξημένη πρόσβαση στην περιφραγμένη στρατιωτική ζώνη στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και ενθαρρύνεται να οικοδομήσει επί αυτού του ευπρόσδεκτου βήματος και να είναι πιο υποβοηθητική στις απαιτήσεις της Επιτροπής για πρόσβαση σε σχετικά αρχεία και σε στρατιωτικές ζώνες για εκταφές.

• Ωστόσο, η Τουρκία συνέχισε να εκδίδει δηλώσεις, αμφισβητώντας τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, προς όφελος όλων των Κυπρίων και ανακοίνωσε μέτρα αντεκδίκησης εναντίον μιας ευρωπαϊκής εταιρείας που εξασφάλισε άδεια διεξαγωγής έρευνας από την Κύπρο.

• Η Ε.Ε υπογράμμισε τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη συνομολόγηση διμερών συμφωνιών, την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο και τους διεθνείς νόμους, περιλαμβανομένης και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

• Όπως τονίζεται με έμφαση στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και στις δηλώσεις του Συμβουλίου, η Τουρκία αναμένεται να στηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις που στοχεύουν σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των ΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α των Η.Ε και σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε. Η δέσμευση της Τουρκίας με συγκεκριμένους τρόπους για μια τέτοια συνολική διευθέτηση, είναι κρίσιμη.

• Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Συμβουλίου και της Κομισιόν, η Τουρκία δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών-μελών της, στις 21 Σεπτεμβρίου 2005 και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, περιλαμβανομένων και των Συμπερασμάτων του Δεκεμβρίου 2006 και 2010.

• Δεν έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της για να διασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης και δεν έχει άρει όλα τα εμπόδια της ελεύθερης διακίνησης αγαθών, περιλαμβανομένων των απαγορεύσεων στην απευθείας μεταφορική σύνδεση με την Κύπρο. Δεν υπήρξε πρόοδος στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

• Η Τουρκία δεν ήρε τα βέτο της για την ένταξη της Κύπρου σε αρκετούς διεθνείς οργανισμούς. Η Τουρκία εξέδωσε μια εγκύκλιο προς όλες τις πολυμερείς της πρεσβείες δίνοντας τους εντολές να αποφύγουν επαφές με την προεδρία του Συμβουλίου της Ε,Ε, το δεύτερο εξάμηνο 2012, όταν βρισκόταν στην κατοχή της Κύπρου.

Τοποθέτηση Φούλε για Κυπριακό και Τουρκία

Η ΕΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, ο οποίος χαρακτήρισε «ενθαρρυντική» την απόφαση Αθηνών και Άγκυρας να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων.

Παρουσιάζοντας τις εκθέσεις προόδου για τις υποψήφιες χώρες, ο κ. Φούλε έκανε αναφορά στο Κυπριακό τονίζοντας πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με όλα τα μέρη για την επίτευξη συνολικής λύσης». Αυτή τη φορά δεν θα πρέπει να έχουμε μόνο συζητήσεις αλλά και αποτέλεσμα, αναμένω εποικοδομητική  στάση απ όλες τις πλευρές και είναι ενθαρρυντική η απόφαση Αθηνών και Αγκυρας να συναντήσουν τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, είπε, προσθέτοντας: «ελπίζω πραγματικά ότι αυτή τη φορά η όλη διαδικασία θα καταλήξει στην αναμενόμενη εδω και χρόνια επίλυση του πολιτικού προβλήματος».

«Θέλω να σας πω επίσης ότι όταν η Τουρκία εκπληρώσει την υποχρέωσή της σε ότι αφορά το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της Άγκυρας,  η Κομισιόν θα παρουσιάσει την επόμενη μέρα πρόταση στα κράτη μέλη της ΕΕ για το «ξεπάγωμα» των 8 κεφαλαίων, ανέφερε.

Για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ανέφερε ότι μετά από τρία χρόνια που δεν έχει ανοίξει ούτε ένα κεφάλαιο, ήρθε η ώρα η ενταξιακή διαδικασία να επανέλθει σε τροχιά. Εκτίμησε ότι είναι δυνατό το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 (Περιφερειακή Πολιτική) σε διακυβερνητική διάσκεψη, καθ’ όσον, όπως είπε, η κατ΄ αρχήν πολιτική απόφαση έχει ήδη ληφθεί από τον Ιούνιο και το θέμα θα τεθεί και πάλι ενώπιον του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 22 Οκτωβρίου προκειμένου να καταλήξει σε οριστική απόφαση. Ο κ. Φούλε τάχθηκε και υπέρ του ανοίγματος των Κεφαλαίων 23 (θεμελιώδη δικαιώματα) και 24 (δικαιοσύνη).

Γράφει: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες

Φιλελεύθερος
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ