2013-10-17 17:20:49
Φωτογραφία για ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΡΟΙΚΑ Οχι νέα μέτρα, τηρήστε τις δεσμεύσεις σας ...!!!
Ως «κόκκινη γραμμή» για την Αθήνα εμφανίζεται πλέον από το Μέγαρο Μαξίμου η πιθανότητα λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων, γεγονός που ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει σε κάθε δημόσια ή κατ' ιδίαν τοποθέτησή του το τελευταίο διάστημα.

Ο Αντ. Σαμαράς κατέστησε σαφές στον Τ. Βίζερ ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί πρόσθετα μέτρα και υπενθύμισε ότι βάσει της συμφωνίας που είχε υπογραφεί τον περασμένο Νοέμβριο η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει το έλλειμμα και οι δανειστές το χρέος

Αυτό έπραξε και χθες ο κ. Σαμαράς, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα και είχε μακρά συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα και κατόπιν έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί πρόσθετα μέτρα και υπενθύμισε ότι βάσει της συμφωνίας που είχε υπογραφεί τον Νοέμβριο του 2012 η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει το έλλειμμα και οι δανειστές το χρέος.


Ακόμη, αφού δεσμεύθηκε ότι η Αθήνα θα υλοποιήσει μέχρι κεραίας τα προαπαιτούμενα και θα τηρήσει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, επισήμανε την ανάγκη οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν «εδώ και τώρα».

«Αντιλαμβάνεστε ότι μια παράταση στην όλη συζήτηση για το χρέος δημιουργεί πολλά και ποικίλα προβλήματα στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», φέρεται να είπε στον ανώτατο κοινοτικό αξιωματούχο, εννοώντας προφανώς ότι η αβεβαιότητα που προκαλείται από τις τουλάχιστον άστοχες δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων (είτε της Kομισιόν είτε του ΔΝΤ) αποθαρρύνει τους επενδυτές και βάζει μεγάλα εμπόδια στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Για τον πρωθυπουργό οι αποφάσεις πρέπει να «κλειδώσουν» το συντομότερο, έτσι ώστε η χώρα να προχωρήσει απρόσκοπτα και στην υλοποίηση του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί, αλλά και για να μπορέσει να υιοθετήσει συγκεκριμένες αναπτυξιακές πολιτικές που είναι απαραίτητες για να οδηγηθεί η χώρα στην ανάπτυξη.

Διαβεβαιώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Βίζερ αναγνώρισε ότι παράταση στην εκκρεμότητα επηρεάζει σαφώς το οικονομικό κλίμα και επανέλαβε ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει τον Δεκέμβριο θα ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με το χρηματοδοτικό κενό και τον Απρίλιο με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Θέμα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους δεν τίθεται από την πλευρά του επικεφαλής του EuroWorking Group, κάτι με το οποίο και η Αθήνα δεν διαφωνεί.

Αλλωστε, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η δημόσια συζήτηση, η κυβέρνηση έθεσε σειρά εναλλακτικών προτάσεων, όπως είναι η μετακύλιση ομολόγων με την παράλληλη μείωση του επιτοκίου.

«Εάν αυτό γίνει, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει πιο εύκολα στις αγορές και να καλύψει η ίδια το όποιο χρηματοδοτικό κενό», ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, μετά τη συνάντηση των κ. Σαμαρά και Βίζερ.

Για την Αθήνα η λέξη «μνημόνιο» είναι απαγορευμένη, καθώς γνωρίζουν ότι εάν υπάρξει κάτι τέτοιο, τότε αυτό είναι πιθανό, αν όχι βέβαιο, ότι θα συνοδεύεται από νέα μέτρα, κάτι που έχει αποκλειστεί ήδη από τον κ. Σαμαρά, τον κ. Βενιζέλο αλλά και τον κ. Στουρνάρα.

Ο πρωθυπουργός, εφόσον αυτή η εκκρεμότητα παραταθεί, σχεδιάζει να παίξει το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης, επισκεπτόμενος (ξανά) τις Βρυξέλλες αλλά και το Βερολίνο.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα το πολιτικό πρόβλημα στη Γερμανία θα επιλυθεί και τότε ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ και θα της θέσει το σύνολο των ζητημάτων.

Οι εξελίξεις στην οικονομία άλλα και τα αποτελέσματα των επισκέψεων που έκανε πρόσφατα στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει, καθώς και για τη συνεργασία με το Ισραήλ στο μείζον θέμα της ενέργειας.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ - Κ. ΤΣΑΧΑΚΗΣ / ethnos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ