2013-10-17 20:23:06
Φωτογραφία για «Παιχνίδια» με την Νομική Προστασία που κατρακυλά με συνεχείς πτώσεις και ερωτηματικά…
Με πτώση 15,9% έκλεισε το 2012 ο κλάδος Νομικής Προστασίας που ασκήθηκε από 30 εταιρίες, δύο απ’ τις οποίες είναι εξειδικευμένες.

Αν και ο κλάδος, όπως σχολιάζει ο πρόεδρος της επιτροπής Νομικής Προστασίας κ. Δ. Τσεκούρας «αποδεικνύεται πιο χρήσιμος από ποτέ καθώς οι νομικές διαφορές αυξάνονται και εμφανίζεται ακόμα πιο έντονη η ανάγκη υπεράσπισης και υποστήριξης των εργασιακών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων», εν τούτοις παρατηρούνται φαινόμενα που προκαλούν ερωτηματικά και όχι καλά σχόλια όπως το μεγάλο δικαίωμα συμβολαίου και η έντονη διαφοροποίηση στο ασφάλιστρο και τις καλύψεις.

Εντύπωση προκαλεί η κατανομή των ασφαλιζόμενων κινδύνων και ζημιών όπου το αυτοκίνητο κατέχει το 98,3% με το 37,3% ζημιές ενώ οι καλύψεις επιχειρήσεων κατέχουν το 0,3% με ζημιές το 53,2% του κλάδου. Η ασφάλιση οικογένειας έχει μερίδιο 1,1% και οι λοιπές καλύψεις 0,3%...Οι πληρωθείσες ζημιές ήταν 4 εκατ. € στο 2012 και τα αποθέματα εκκρεμών ζημιών 16 εκατ. €.


Η πριν 30 χρόνια δήλωση του Μ. Ματθία επικεφαλής της DAS τότε και ταυτόχρονα Γενικού Γραμματέα τότε της ενώσεως ασφαλιστικών εταιριών Ελλάδος ότι η Νομική Προστασία στρέφεται προς τον κλάδο επιχειρήσεων «που είναι μεν δυσκολότερη εργασία τεχνικά αλλά πιο αποδοτική» δείχνει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για ανάπτυξη και ότι η σημερινή πραγματικότητα του 98,3% στον κλάδο αυτοκινήτου ίσως πρέπει να προβληματίσει αρμόδιους περί τη Νομική Προστασία για τα αποτελέσματά τους.

Για μια γεύση της αναρχίας και ίσως παραπληροφόρησης του κοινού (πελατών – ασφαλιστών) το www.nextdeal.gr αναφέρει ότι σε έρευνα αγοράς το κεφάλαιο κάλυψης νομικής προστασίας αυτοκινήτου κυμαίνεται στις διάφορες εταιρίες από 3000 έως απεριόριστη κάλυψη με περίπου ίδια ασφάλιστρα από 1,31 € έως 15. Στους πίνακες που έχουμε, η INTERAMERICAN εμφανίζεται ως η καλύτερη να δίνει με 4,80 € ασφάλιστρο απεριόριστες καλύψεις ενώ η κεφάλαιο κάλυψης η AXA έχει τις 3000 (ασφάλιστρο 10,7 €), η ERGO κάλυψη 3000 ασφάλιστρο 12,50, η EFG 3000 με 9,50 ασφάλιστρο, η PRIME 3000 με 10,91 ασφάλιστρο, η Ατλαντική 3000 με 13,68. Πολλές εταιρίες όπως πχ η Generali και Ευρωπαϊκή Πίστη ενσωματώνουν το ασφάλιστρο Νομικής Προστασίας στο όλο ασφάλιστρο (3000 είναι η κάλυψή τους).

Πολλά ερωτηματικά αποτελεί η παρούσα κατάσταση που έχει θολό τοπίο σε αρκετές εταιρίες σχετικά με το τι θα γίνει εάν συμβεί περιστατικό σε δύο (ή περισσότερους) πελάτες της ίδιας εταιρίας που καλύπτονται απ’ την ίδια εταιρία, με το ίδιο ασφαλιστήριο νομικής και με το τίνος το μέρος θα πάρουν οι δικηγόροι εάν ανήκουν στο νομικό τμήμα της εταιρίας… Οι εξειδικευμένες εταιρίες του κλάδου έχουν αντιρρήσεις για πολλά ζητήματα.

Τέλος, το δικαίωμα συμβολαίου που φθάνει στον κλάδο τα 7.832.706 ευρώ (24,1%) σε ασφάλιστρα 44,4 εκατ ευρώ ένα θέμα που θέλει παρέμβαση εποπτείας. Ενώ οι εταιρίες το θεωρούν ασφάλιστρο με αποθεματικά εν τούτοις το ξεχωρίζουν παρά το νόμο ίσως για να διαφοροποιούνται στις προμήθειες έναντι των συνεργατών τους (μόνο η PRIME δίνει προμήθεια σήμερα). Είναι η κατάλληλη στιγμή οι αρμόδιοι να ακούσουν όσα ψιθυρίζονται στην ασφαλιστική αγορά.
nextdeal.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ