2013-10-18 10:54:36
Φωτογραφία για Κέρκυρα  / 4 + 1 Δήμους προτείνει ο Στ. Γκίκας και φορείς του νησιού...!!!
Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Ιωάννη Μιχελάκη, στο γραφείο του στο Υπουργείο, είχε χθες ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας. 

 Όπως ενημερώνει με σχετική του ανακοίνωση ο κ. Γκίκας, «ενημέρωσε τον Υπουργό, για τις αντιδράσεις που έχει δημιουργήσει στην Κέρκυρα η – φερόμενη ως πρόταση του ΥΠΕΣ – γεωγραφική κατανομή των υπό ίδρυση τριών νέων Δήμων, ενώ επέδωσε σχετική επιστολή».

Με την επιστολή του  «απορρίπτει την φερόμενη χωροταξική διάταξη των τριών νέων Δήμων και επιχειρηματολογεί υπέρ της δημιουργίας 4 Δήμων και ενός ανεξάρτητου Δήμου Διαποντίων Νήσων». Επισημαίνει επίσης ότι «χωρίς πρόνοιες που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα των νέων Δήμων και χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, η προσπάθεια θα είναι θνησιγενής και πιο σώφρον θα είναι να μην προχωρήσει η μεταρρύθμιση».

 

Τα κύρια σημεία της επιστολής παρατίθενται κατωτέρω:


«Επιθυμώ να σας ενημερώσω για ένα θέμα το οποίο έχει δημιουργήσει σημαντικές αντιδράσεις στην κοινή γνώμη της Κέρκυρας και δεν είναι άλλο από το χωροταξικό των νέων Δήμων της Νήσου, τονίζοντας παράλληλα ότι η απόφαση της κυβέρνησης για το «σπάσιμο» του ενός Δήμου, ικανοποιεί ένα παλλαϊκό αίτημα, αρκεί βεβαίως να εκτελεστεί σωστά.

 Στο χωροταξικό λοιπόν που διέρρευσε, εμφαίνονται τρείς νέοι Δήμοι, ένας αστικός (η στενή πόλη της Κέρκυρας) και δύο περιφερειακοί (Βόρεια και Νότια Κέρκυρα). Τα δε φερόμενα ως Κέντρα – Έδρες Δήμων, είναι για μεν τον Βορρά η περιοχή «Αχαράβη», για δε το Νότο η περιοχή «Βρυώνη».

 Εάν πράγματι αυτός είναι ο προτεινόμενος από το Υπουργείο γεωγραφικός διαχωρισμός των νέων Δήμων, θα ήθελα να σας ενημερώσω – γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες και την μορφολογία της Κερκυραϊκής υπαίθρου, και εκφράζοντας θεωρώ, την πλειονότητα των Κερκυραίων, ότι δεν θα υπηρετήσει σωστά και αποτελεσματικά τους πολίτες και φοβούμαι ότι θα επιτείνει τα προβλήματα.

 Αντίθετα, όπως η πλειονότης φορέων και πολιτών συμφωνεί, ένας γεωγραφικός διαχωρισμός τεσσάρων Δήμων θα είναι ένα πολύ πιο λειτουργικό και αποδοτικό σχήμα, από το διαρρεύσαν. Συγκεκριμένα προτείνονται τα ακόλουθα:

 Α. Δημιουργία ενός αστικού Δήμου – του Δήμου Κερκυραίων – με γεωγραφικά όρια, τα ίδια με τον αντίστοιχο Καποδιστριακό.

Β. Δημιουργία ενός περιαστικού Δήμου – της Μέσης Κέρκυρας – στον οποίο θα περιληφθούν οι πρ. Καποδιστριακοί  Δήμοι, Φαιάκων, Παρελίων, Παλαιοκαστριτών και Αχιλλείων.

Γ. Δήμος Νότιας Κέρκυρας, στον οποίο θα περιληφθούν οι πρ. Καποδιστριακοί  Δήμοι: Λευκιμμαίων, Κορισσίων, Μελιτειέων.

Δ. Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, αποτελούμενος από τους πρ. Καποδιστριακούς  Δήμους: Αγ. Γεωργίου, Εσπερίων, Θιναλίων και Κασσωπαίων.

 Επίσης για Εθνικούς αλλά και για ουσιαστικούς λόγους, το σύμπλεγμα των Διαποντίων Νήσων, που συνιστά το ΒΔ άκρο της Ελλάδος με τεράστια γεωπολιτική σημασία λόγω των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που όπως όλα δείχνουν, υπάρχουν στην περιοχή, θα πρέπει να αποτελέσουν ένα ενιαίο, ανεξάρτητο Δήμο.

 Οίκοθεν νοείται ότι για να μπορέσει η μεταρρύθμιση να στεφθεί από επιτυχία, θα πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των νέων Δήμων με συγκεκριμένες πρόνοιες, για την στελέχωσή τους, τον εξοπλισμό τους, την ρύθμιση των χρεών, κλπ, και βεβαίως την επαρκή χρηματοδότησή τους. Διότι χωρίς αυτές τις πρόνοιες και χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, η προσπάθεια θα είναι θνησιγενής και πιο σώφρον θα είναι να μην προχωρήσει καν η μεταρρύθμιση και να παραμείνουμε στον ένα Δήμο.».

Μετά την επίσκεψη ο κ. Γκίκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ενημέρωσα τον κ. Υπουργό για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην Κέρκυρα το διαρρεύσαν σχεδιάγραμμα με την γεωγραφική κατανομή των τριών νέων Δήμων και του ανέπτυξα το σκεπτικό πρότασης, που θεωρώ ότι είναι πιο λειτουργική, δηλαδή αυτή των 4 + 1 Δήμων, τονίζοντας ότι αφού πρόκειται να ανοίξει ο φάκελος «Κέρκυρα», ας γίνει τουλάχιστον ορθά, άλλως ας παραμείνουμε στον ένα Δήμο.

 Ο κ. Μιχελάκης αφού επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για δημιουργία τριών Δήμων στο νησί, ανέφερε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις που υπέβαλα διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ο γεωγραφικός διαχωρισμός των τριών νέων Δήμων δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Στο σημείο αυτό τόνισα ότι αν ο αριθμός των τριών Δήμων παραμείνει αδιαπραγμάτευτος, τότε οι περιαστικοί πρ. Καποδιστριακοί Δήμοι της Μέσης Κέρκυρας καθώς και τα Διαπόντια Νησιά, θα ήτο προσφορότερο να ενταχθούν στον Δήμο της Πόλης. Εκτιμώ ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις…».
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ