2013-10-21 03:46:07
Φωτογραφία για Αφιέρωμα στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από το ραδιόφωνο της Εκκλησίας
Από το Γραφείο Τύπου

Από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013 έως και την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013 ο... Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 τιμώντας την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και τον αγώνα των Ελλήνων, αλλά και όλων των ελεύθερων κρατών, ενάντια στο ολοκληρωτισμό παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Σε λίγο συμπληρώνονται 74 χρόνια από την επέτειο του ΟΧΙ του 1940. Η ιταλική επίθεση και η γερμανική κατοχή, ήταν ένα μέρος μιας ευρύτατης πολεμικής σύρραξης, την οποία ξεκίνησε η Γερμανία και η Ιταλία με την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία το 1939. Επομένως, φέτος συμπληρώνονται 74 χρόνια, από την έναρξη ενός πολέμου, ο οποίος λόγω της έκτασης που έλαβε ονομάστηκε Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας για δέκα συνεχείς ημέρες θα προσπαθήσει να εξετάσει τις βασικότερες πτυχές αυτού του πολέμου.

Το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος όμως είναι ένα Ραδιόφωνο κυρίως λόγου, ιστορίας και πολιτισμού, το οποίο θα ήθελε μέσα απ' αυτό το αφιέρωμα να αναδείξει μια μεγάλη αλήθεια και σημαντική θεολογική αρχή, ότι δηλαδή: τελικά τον τελευταίο λόγο στην ιστορία δεν τον έχει το κακό, η επιθετικότητα, οι θηριωδίες, ο πόλεμος αλλά ο Χριστός, που είναι η ειρήνη του σύμπαντος κόσμου.


Το κακό όσο δυνατό κι αν φαντάζει στο τέλος καταρρέει. Είναι αλήθεια ότι στο πέρασμά του προκαλεί μεγάλο πόνο, ανείπωτη θλίψη και στεναχώρια, αβάστακτα βασανιστήρια, έως και το θάνατο. Αλλά η ίδια η ιστορία δείχνει ότι δεν μπορεί να κυριεύσει σε βάθος χρόνου "βασιλεύει αλλ' ου κυριεύει".

Με βάση αυτή τη θεολογική αλήθεια θα αναφερθούμε όσο γίνεται διεξοδικά στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια σύρραξη που προκάλεσε εκατομμύρια ανθρώπινα θύματα, που εξ' αιτίας του καταστράφηκαν πόλεις και χωριά, έχοντας πάντα υπ' όψιν μας ότι ο θάνατος που έσπειρε και οι καταστροφές που προκάλεσε δεν κατάφεραν ν' ανακόψουν την ελπίδα και τη ζωή.

Στο επίκεντρο της έρευνας των παραγωγών και με τη συνδρομή ιστορικών, ερευνητών και συγγραφέων βρίσκονται θέματα όπως:

· Πόλεμος και ειρήνη στην ανθρώπινη ιστορία

· Οι πρωταγωνιστές του πολέμου

· Τα γεγονότα πριν την έναρξη του πολέμου

· Ελληνοϊταλικός πόλεμος και γερμανική κατοχή

· Πολεμικά γεγονότα στην Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη

· Ολοκαυτώματα κατά την διάρκεια του πολέμου

· Πολεμικά γεγονότα στον υπόλοιπο κόσμο

· Η αντίσταση στην τέχνη

· 28η Οκτωβρίου 1940

· Κατοχή κι αντίσταση

· Ο Τύπος το '40

· Η πορεία του ελληνικού στρατού

· Οι κορυφαίες μορφές της θυσίας του '40

· Ο ρόλος των γυναικών στο έπος του 1940

· Το έπος του '40 στους δημιουργούς

Τέλος, στην εκπομπή «Αναγνώσματα», που μεταδίδεται καθημερινά στις 14:30, ο Δημήτρης Ριζούλης διαβάζει από το βιβλίο «Φύλλα Κατοχής» της Ιωάννας Τσάτσου, ενώ στην «Ραδιοφωνική Βιβλιοθήκη» του 89,5 ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στις 23:00 ο Κώστας Παππάς διαβάζει από το βιβλίο «Η ελληνική εποποιία 1940-1941» του Αγγελου Τερζάκη.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ