2013-10-25 21:45:06
Φωτογραφία για Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου πρότεινε γη 50 εκατ. ευρώ σε Ρώσο
Γέφυρα επικοινωνίας με τους Ρώσους διοικητικούς συμβούλους της Τράπεζας Κύπρου χτίζει ο Αρχιεπίσκοπος σε μια προσπάθεια να περάσει μηνύματα για το μέλλον της Τράπεζας και της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», την προηγούμενη εβδομάδα σε γεύμα γνωριμίας στην Αρχιεπισκοπή, παρουσία του Ρώσου πρέσβη στην Κύπρο Stanislav Osadchiy, του προέδρου της Τράπεζας Κύπρου Κρίστη Χασάπη και του αντιπροέδρου Vladimir Strzhalkovskiy και άλλων διοικητικών συμβούλων, ο Αρχιεπίσκοπος πέρασε τα δικά του μηνύματα.

Αφορμή η έντονη θέση που έχουν Ρώσοι διοικητικοί σύμβουλοι ότι για να σωθεί η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να αρχίσουν να πωλούνται υποθηκευμένα ακίνητα των προβληματικών δανείων. Για να σωθεί η Τράπεζα Κύπρου πρέπει οι επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά να έχουν σχέδια αναδιαρθρώσεων που να μπορούν να αποπληρώνουν τα δάνειά τους ήταν η θέση που κατέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.


Με βάση τις πληροφορίες, ιδιαίτερα έντονες θέσεις είχε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου ο οποίος διαθέτει αρκετά εκατομμύρια ευρώ δεσμευμένα σε καταθετικό λογαριασμό. Ο Μακαριότατος τόνισε ότι αν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης χάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία τότε θα αυξηθεί η ανεργία και οι αρνητικές συνέπειες θα είναι εντονότερες στην οικονομία και την ίδια την Τράπεζα Κύπρου.

Στη σκληρή στάση της ρωσικής πλευράς ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε το μήνυμα ότι αν οι πελάτες δεν εμπιστεύονται την Τράπεζα, θα συνεχίσει ο κόσμος κάθε μέρα να κάνει αναλήψεις 300 ευρώ.

Στην αντίδραση του κ. Strzhalkovskiy, ότι ήθελε αποδέσμευση των καταθέσεών του εδώ και τώρα, ο Αρχιεπίσκοπος δεν δίστασε να του κάνει πρόταση, να δεχθεί εκκλησιαστική γη ισότιμης αξίας με τα χρήματα που υπάρχουν δεσμευμένα στην Τράπεζα και σύμφωνα με τις πληροφορίες ανέρχονται σε €50 εκατ. Μέρος της πρότασης ήταν μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα να επιστραφούν τα χρήματα με τόκο από την Εκκλησία και να επιστραφεί η ακίνητη περιουσία.

Η Τράπεζα προϊδεάζει άλλωστε στους λογαριασμούς του 2012 ότι «οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια και απαιτήσεις αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα καθώς περισσότεροι δανειολήπτες υπολογίζεται να αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, ενώ οι αξίες των εξασφαλίσεων αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων και προβλέψεων για απομείωση».

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αναρριχήθηκε απότομα από 17,1% τον Σεπτέμβριο στο 23,7% τον Δεκέμβριο του 2012, αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο λόγω των γεγονότων Μαρτίου και λόγω της αλλαγής στη μεθοδολογία που προέκυψε τον Ιούλιο του 2013. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2012, στην Κύπρο σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις προβλέψεις για απομείωση δανείων καθώς έφθασαν τα €1.186 εκατ. έναντι €132 εκατ. το 2011.

Στο μεταξύ, μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν κλείσει οι λογαριασμοί του πρώτου εξαμήνου 2013, οι οποίοι θα είναι συντηρητικοί ως προς τις προβλέψεις για τα επισφαλή δάνεια. Ουσιαστικά θα φαίνεται ακόμη καλύτερα η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου από την αρχή του χρόνου και μετά την απόφαση του Eurogroup, τον περασμένο Μάρτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλάνο αναδιάρθρωσης τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εμφανίζονται αυξημένα το 2013 και 2014 και θα φθάσουν μέχρι το 40% ενώ από το 2015 θα αρχίσει η βελτίωση.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ