2013-10-25 21:30:05
Φωτογραφία για Πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό - Τι είπε η Μέρκελ για τη συνάντηση με Σαμαρά
Τις παρεμβάσεις με τις οποίες θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2014, ώστε να ξεπαγώσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την Τρόικα, αποκάλυψε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες. Δεν έχει αλλάξει η θέση της Γερμανίας για Ελλάδα, δήλωσε η Μέρκελ.

Ερωτώμενη από ξένους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες, για τη συνάντηση της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μερκελ απάντησε λακωνικά: «Είχαμε μία συνάντηση πέντε λεπτών. Δεν συζητήσαμε τις λεπτομέρειες του προγράμματος. Η θέση της γεμρανικη΄ς κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει. Η απάντηση αυτή επιβεβαιώνει πλήρως το kathimerini.gr, το οποίο είχε από τα ξημερώματα της Παρασκευής μεταδώσει ότι επρόκειτο περί ολιγόλεπτης συνάντησης και ότι το Βερολίνο παραπέμπει στην Τρόικα τα οποία ελληνικά αιτήματα περί αποφυγής επιβολής νέων μέτρων.


Σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό, «κατ’ ακραία περίπτωση», σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης, ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ, θα καλυφθεί ως εξής:

- Με την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, χωρίς καμία εξαίρεση.

- Με την επιβολή ανώτατου ορίου στις δαπάνες όλων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, επ’ απειλή επιβολής ποινικών κυρώσεων για τις διοικήσεις τους. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμά το οικονομικό επιτελείο, θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του κινδύνου υπερβάσεων δαπανών.

- Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που, αυτή τη στιγμή, μαζεύει υπογραφές και θα κατατεθεί στη Βουλή, την Τρίτη. Το νομοσχέδιο επιχειρεί «νοικοκύρεμα» στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως των επικουρικών συντάξεων, κυρίως μέσω ηλεκτρονικών μέσων διασταύρωσης. Περικοπές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ή στα ποσά των συντάξεων, δεν προβλέπονται σε αυτή την φάση, σύμφωνα αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα. Ωστόσο, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα έχει οριστεί επιτροπή τεχνοκρατών, η οποία θα εξετάσει «στρεβλώσεις» στο ασφαλιστικό σύστημα και θα προετοιμάσει τη μετάβαση στο ήδη ψηφισμένο (από το 2010) νέο καθεστώς, το οποίο θα ισχύει από το 2015.

Σύμφωνα την κυβέρνηση, οι παραπάνω παρεμβάσεις είναι στοχευμένες και διαρθρωτικές και δεν αποτελούν νέα μέτρα. Ωστόσο, αν η Τρόικα επιμείνει ότι υπάρχει κενό της τάξης των δύο ή περισσότερων δισεκατομμυρίων ευρώ, τότε εκ των πραγμάτων είναι σαν να απαιτεί οριζόντια μέτρα. Τέτοιου είδους μέτρα δεν είναι διατεθειμένη να λάβει η κυβέρνηση, ξεκαθάρισαν οι υπουργοί που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. «Εάν η Τρόικα επιμείνει στα νούμερα που μας λέει για το δημοσιονομικό κενό του 2014, τότε θα έχουμε πρόβλημα», δήλωσε με νόημα εμφανώς φορτισμένο κυβερνητικό στέλεχος. «Ο προϋπολογισμός του 2013 εκτελείται καλύτερα από τις προβλέψεις. Το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα επιτευχθεί φέτος, ακόμη και με τις αυστηρότερες προδιαγραφές. Για τα έσοδα, που προβλέπει ο προϋπολογισμός, χρησιμοποιήσαμε μοντέλα του ΔΝΤ, τα οποία οφείλει να αποδεχθεί η Τρόικα», τόνισε ο ίδιος παράγων, υποστηρίζοντας ότι η επιμονή της Τρόικας αποσταθεροποιεί την κατάσταση στη χώρα, παρότι αναγνωρίζεται το τεράστιο και ανεπανάληπτο μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια.

Για τον φόρο των ακινήτων, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι έχει ήδη μειωθεί η επιβάρυνση κατά 300 εκατομμύρια ευρώ, με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και αυτό δημιουργεί δημοσιονομικό κενό. Προκειμένου να εγκριθούν αλλαγές στο νομοσχέδιο επομένως, θα πρέπει να συνοδεύονται από ισοδύναμα μέτρα. Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα για το υπόλοιπο, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, από τη δόση του περασμένου Ιουλίου που εκκρεμεί, υπάρχει επί της ουσίας συμφωνία μεταξύ Τρόικας και κυβέρνησης για την εκκαθάριση της ΕΛΒΟ και απομένει το αγκάθι των ΕΑΣ. Η κυβέρνηση διαφωνεί έντονα με την απαίτηση της Τρόικας να εκκαθαριστούν και τα ΕΑΣ, καθώς η εταιρεία έχει υπογεγραμμένα συμβόλαια. Για την ΛΑΡΚΟ, τέλος, αναμένεται το τελικό φως από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ