2013-10-26 01:12:07
Φωτογραφία για Η ιδέα της ανταλλαγής αρχίζει να ριζώνει!
της Κορίνας Καφετζοπούλου 

Ο Γιώργος, η Βασιλική, η Μαρία, η Χριστίνα και μερικοί άλλοι, πριν τρία χρόνια τυχαία συναντήθηκαν στον πολυχώρο «Κουκούτσι». Κουβέντα στην κουβέντα και με έντονη την επιθυμία της προσφοράς, αποφάσισαν να...

ενωθούν για να δημιουργήσουν ένα Δίκτυο Ανταλλαγής όπου το χρήμα δεν έχει καμία σημασία, δε φορολογείται και δεν τοκίζεται.

Ήδη είχαν προχωρήσει και τα ανάλογα δίκτυα στην Ιεράπετρα και στα Χανιά. Εμπνευσμένοι από αυτήν την προσπάθεια και γνώστες της διαδικασίας που υπήρχε και κάλυπτε τις ανάγκες των ανθρώπων, πριν το χρήμα μας καταστρέψει τη ζωή, ένωσαν τα χέρια για να αρχίσουν να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Ο ένας μπορεί να είχε λάδι και ο άλλος πατάτες, μπορεί επίσης κάποιος άλλος να παρέδιδε μαθήματα σε έναν πρόσωπο που ήθελε να βοηθήσει το παιδί του και αντί για δίδακτρα να του έβαφε το σπίτι.

Δίκτυο Ανταλλαγής Ηρακλείου Γιώργος Παπυράκης Κάπως έτσι ξεκίνησαν, κι από 10 άτομα που ήταν ο πυρήνας, σήμερα είναι 150 μέλη, διαφόρων ειδικοτήτων και επαγγελμάτων - όχι κατά ανάγκη ανέργων, αλλά ανθρώπων που καλλιεργούν μια διαφορετική νοοτροπία και αντίληψη. Πρόκειται για μια λειτουργία που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη.


Βέβαια το Δίκτυο Ανταλλαγής Ηρακλείου πέρασε και μια λαχτάρα, καθώς σε μια φάση έμεινε μόνο ο πυρήνας . Όμως η φλόγα δεν έσβησε , αντιθέτως δυνάμωσε και αυτή τη στιγμή , 150 μέλη στηρίζουν την προσπάθεια ανταλλάσσοντας μεταξύ τους από προϊόντα διάφορες υπηρεσίες , μέχρι φύλαξη παιδιού αλλά και παραθεριστική κατοικία.

Για το θέμα αυτό μίλησε στο MadeinCreta, ένας από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας - που ήρθε με γεμάτα τα χέρια (πετιμέζι, ψωμί ζυμωτό με χαρούπι και μια υπέροχη χειροποίητη καρφιτσούλα) o κ.Γιώργος Παπυράκης.

«Για να στηρίξεις αυτή την προσπάθεια πρέπει απλά να έχεις τη θέληση να το κάνεις, όλοι έχουν πάντα κάτι να προσφέρουν. Εμείς στο δίκτυο μας σήμερα έχουμε ανθρώπους που προσφέρουν όλα τα προϊόντα, κάνουν μαθήματα για ξένες γλώσσες όπως: Αγγλικά, Ρώσικα, Τούρκικα, Ισπανικά, φιλόλογους, νηπιαγωγούς, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές, γυναίκες που προσφέρονται να καθαρίσουν ένα σπίτι ή ακόμα και να κρατήσουν ένα παιδί. Μέχρι και παραθεριστική κατοικία προσφέρεται!

Όλα αυτά γίνονται με την έννοια της παρέας , της ομάδας, και υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Δε φοβόμαστε μήπως ο ένας ρίξει τον άλλο», τόνισε ο Γιώργος Παπυράκης στο MadeinCreta.

Άλλωστε στο Δίκτυο Ανταλλαγής Ηρακλείου, όπως και σε όλες τις αντίστοιχες προσπάθειες, σκοπός δεν είναι μόνο να δημιουργηθούν συλλογικότητες που θα βαδίζουν προς την αυτονομία, προτάσσοντας την αλληλεγγύη και την επικοινωνία απέναντι στην φτωχοποίηση του οικονομικού

και κοινωνικού Δίκτυο Ανταλλαγής Ηρακλείου Γιώργος Παπυράκης βίου, είναι επιπλέον, η δημιουργία ενός δικτύου σχέσεων που πρεσβεύουν την αλληλεγγύη και στη συντροφικότητα και με τρόπο οργάνωσης την αμεσοδημοκρατία, οπότε οι συναλλαγές θα έχουν κοινωνικό και όχι οικονομικό προσανατολισμό.

Πώς όμως γίνονται οι συναλλαγές; Στο Δίκτυο Ανταλλαγής Ηρακλείου δεν κυκλοφορούν τα ευρώ, ως μέσο συναλλαγής είναι η μονάδα.

Η «τιμή» κάθε προϊόντος αντιστοιχεί σε μονάδες. Τα μέλη μαζεύουν μονάδες και τα διαχειρίζονται μεταξύ τους στις συναλλαγές .

Για να διαδοθεί η ιδέα διοργανώνονται και παζάρια. Ένα τέτοιο παζάρι, το 20ο στη σειρά, θα στηθεί το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, στις 4.30μμ στο καφέ «Ευκάλυπτος» στην περιοχή «Κομμένο Μπεντένι».

«Τα παζάρια τα κάνουμε για να έρθει ο κόσμος να μας γνωρίσει να δει, κι αν του αρέσει να συμμετέχει και αυτός. Και ευτυχώς αυτό που μας χαροποιεί, είναι ότι ο κόσμος πάντα ανταποκρίνεται και εμείς αυτό θέλουμε να γίνουμε περισσότεροι».

Επίσης αυτή τη στιγμή τα μέλη του Δικτύου ψάχνουν ένα χώρο για να στεγάσουν την προσπάθεια τους. Όποιος έχει μια ιδέα μπορεί εύκολα να έρθει σε επαφή μαζί τους στην ιστοσελίδα τους αλλά και στο Facebook.

madeincreta.gr
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ