2013-10-26 13:05:04
Φωτογραφία για Πύργος: Τα προβλήματα πληθαίνουν στο ΤΕΙ...
Συνέντευξη Τύπου σχετικά με την κατάσταση στο ΤΕΙ Πύργου έδωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης σπουδαστές-μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Ο εκπρόσωπος του ΜΑΣ στο ΤΕΙ Πύργου και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών, Βασίλης Στεργίου τόνισε ότι στόχος αυτής της συνέντευξης είναι να υπενθυμίσει στους πολίτες του Πύργου ότι τα προβλήματα στο ΤΕΙ όχι μόνο δεν έχουν λυθεί αλλά πληθαίνουν συνεχώς. Όπως ανέφερε, δεν έχει αρχίσει η κανονική λειτουργία σε κανένα από τα δυο τμήματα, ούτε στην Πληροφορική ούτε και στη Μουσειολογία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα του ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή που υπάρχει στο ΤΕΙ, υπάρχουν εργαστήρια τα οποία δε θα διδαχτούν καθόλου όλη τη χρονιά και υπάρχει κίνδυνος να χαθούνε, είναι δυο συγκεκριμένα τέτοια εργαστήρια.

Ο Βασίλης Στεργίου πρόσθεσε ότι υπάρχει άλλη μια μεγάλη ομάδα εργαστηρίων τα οποία οι σπουδαστές πετάγονται έξω από αυτά και διαλέγονται μόνο κάποιοι από αυτούς να τα παρακολουθήσουν. «Υπάρχουν εργαστήρια που δεν θα τα παρακολουθήσουμε καθόλου και απλά για να μην τα χάσουμε στο εξάμηνο. Θα δώσουμε μια εργασία ώστε να πάρουμε βαθμό και υπάρχουν και άλλα εργαστήρια πολύ σημαντικά που εκεί που οι ώρες διδασκαλίας ήταν τρεις έχουν γίνει μια μόνο ώρα διδασκαλίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.


«Εδώ έχουμε και την πανελλήνια πρωτοτυπία να διδάσκονται μαθήματα με tutorial στο Youtube» , σχολίασε δηκτικά ο Βασίλης Στεργίου.

Όσον αφορά τη Μουσειολογία ο εκπρόσωπος του ΜΑΣ πρόσθεσε ότι στο τμήμα της Μουσειολογίας δεν έχει αρχίσει καν κανένα μάθημα, ούτε εργαστηριακό ούτε θεωρία και κοντεύει να μπει ο Νοέμβρης και μπορεί να αντιμετωπίσουν και πρόβλημα όσον αφορά στο πώς θα μπορέσουν να καλύψουν τις ώρες που απαιτούνται για να βγει το εξάμηνο. Παράλληλα, στο καινούργιο τμήμα, τα μαθήματα που διδάσκονται, διδάσκονται σε συνδιδασκαλία με το δικό μας τμήμα.

Ο Βασίλης Στεργίου διευκρίνισε ότι «όλα αυτά δεν είναι προβλήματα που τα βλέπουμε φέτος μόνο στο δικό μας ΤΕΙ αλλά είναι γενικά σε όλα τα ΤΕΙ της Ελλάδας. Είναι μια κατάσταση μέσα από την οποία προωθείται η σχεδιασμένη υποβάθμιση σε όλα τα ΤΕΙ για να φτάσουμε στον στόχο, τα μισά από αυτά κλείσουν για να καλυφθούν από τομείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης και τα άλλα μισά -αυτά που αποκαλούνται “πιο ανταγωνιστικά ιδρύματα”- να μπορέσουν να σταθούν με κύριο αιμοδότη τους όμως επιχειρηματίες και χορηγίες, οι οποίες χορηγίες φυσικά θα ζητήσουν τα αποτελέσματα των ερευνών που θα γίνουν σε κάθε ίδρυμα και θα “βάλουν χέρι” στις πτυχιακές εργασίες του καθενός.

»Προωθείται δηλαδή μια συνεχόμενη αμορφωσιά σε αυτούς που σήμερα σπουδάζουν στα ΤΕΙ και εμείς λέμε ότι αυτή η κατεύθυνση δεν έρχεται γιατί είναι λάθος χειρισμοί κάποιων, είναι συγκεκριμένη κατεύθυνση που βγαίνει από το γεγονός ότι σήμερα το σύστημα που ζούμε έχει κρίση και αυτή την κρίση θέλουν να την φορτώσουν στις πλάτες τις δικές μας να την πληρώσουμε. Όπως βλέπουν ένα πεδίο για επιχειρηματική δραστηριότητα σε κάθε τομέα, είτε έχει να κάνει με την υγεία, την ασφάλιση έτσι βλέπουν ένα τομέα για επιχειρηματικότητα και τον χώρο των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων (…).

Ο κ. Στεργίου κατήγγειλε τις παρατάξεις που συμμετέχουν στο ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών του ΤΕΙ Πύργου ότι «μπλοκάρουν» τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης.

«Η παράταξη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, μέσα στο Δ.Σ. του Συλλόγου, η Πανσπουδαστική, έχει προτείνει τρεις φορές να πραγματοποιηθεί Γ.Σ. για να κουβεντιάσουν οι σπουδαστές τα τεράστια αυτά ζητήματα. Οι παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΑΡΕΝ έχουν αρνηθεί και τις τρεις φορές τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης με τη δικαιολογία ότι είναι θέματα τα οποία μπορεί να τα λύσει το ΔΣ και ότι οι ΓΣ δεν θα έχουν κόσμο. Αυτές τις πρακτικές τις καταγγέλλουμε, φαίνεται ότι θέλουν ένα σύλλογο στο οποίο δε θα συμμετέχει ο φοιτητής, δε θα κουβεντιάζει τα προβλήματα, δε θα παίρνει αποφάσεις.(…) Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε αρχίσει από σήμερα τη συλλογή υπογραφών για την πραγματοποίηση Γ.Σ. την επόμενη Πέμπτη γιατί δεν μπορεί να υπάρχουν τόσο σοβαρά προβλήματα και κανείς να μην μπαίνει μπροστά για τη λύση και μπροστά πρέπει να μπει πρώτα και κύρια ο Σπουδαστικός Σύλλογος.

Ο κ. Στεργίου υπενθύμισε ότι το ΜΑΣ θα συμμετάσχει στη γενική απεργία της 6ης Νοεμβρίου, ενώ αποκάλυψε την έναρξη λειτουργίας κινηματογραφικής λέσχης στον χώρο του ΤΕΙ.

Παράλληλα, το θέμα της σίτισης συνεχίζει να «καίει» τους φοιτητές του ΤΕΙ Πύργου. Προχθές ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική υποβολή των σχετικών αιτήσεων και τις επόμενες ημέρες τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών θα συναντηθούν με τον υπεύθυνο της λέσχης σίτισης, προκειμένου να εξευρεθεί λύση ώστε να μη μείνει μεγάλος αριθμός σπουδαστών χωρίς το δικαίωμα να σιτίζεται δωρεάν.

Παράλληλα, τα μαθήματα συνεχίζονται κανονικά στο τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ, ενώ γίνεται και συνδιδασκαλία μαζί με τους φοιτητές του νέου τμήματος στα μαθήματα που είναι στα δύο προγράμματα σπουδών (Μαθηματικά, Πληροφορική).

Όσον αφορά την έναρξη διδασκαλίας και των υπολοίπων μαθημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες τoυ patrisnews.com, προσδιορίζεται για την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός της εβδομάδας.

Οι καθηγητές και οι σπουδαστές καταβάλλουν επιπλέον προσπάθειες ώστε να μη χαθεί κανένα μάθημα από το υπάρχον πρόγραμμα σπουδών με τη μη κάλυψη των διδακτικών ωρών.

Σπουδαστές του ΤΕΙ Πληροφορικής και ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ελλοχεύει κίνδυνος να «καούν» ορισμένα μαθήματα και να αφαιρεθούν από το πρόγραμμα σπουδών. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική και θα δημιουργούσε «δεδικασμένο», με συνέπεια την de facto κατάργηση της μεταβατικότητας και κατ’ επέκταση του ίδιου του τμήματος.

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Δηλώνουμε παρόντες Έπειτα από συναντήσεις με «αρμόδιους παράγοντες», διαμαρτυρίες, πορείες, συλλαλητήρια, άπειρες γενικές συνελεύσεις των σπουδαστών, συνεντεύξεις σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, άρθρα σε εφημερίδες, δημιουργικές εκθέσεις και κυρίως την κατάληψη που μας κόστισε ένα εξάμηνο σπουδών, επιστρέψαμε! Επιστρέψαμε σε αυτό που αγαπάμε και σε αυτό που διεκδικήσαμε, εξαντλώντας κάθε σταγόνα ελπίδας. Στο Τ.Ε.Ι. μας (Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας πλέον).

Αρκετοί σπουδαστές αποφάσισαν ύστερα από πολλή σκέψη να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους στο παράρτημα του Πύργου. Οι λόγοι; Κάποιοι ίσως δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στα έξοδα της φοιτητικής ζωής. Κάποιοι άλλοι γιατί πιέστηκαν ψυχολογικά και θεώρησαν πως θα ήταν καλύτερο για εκείνους να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα σε μία άλλη δημόσια ή ιδιωτική σχολή.

Όσοι μείναμε, δηλώνουμε παρόντες και ετοιμαζόμαστε για το μεγαλύτερο στοίχημα. Το στοίχημα της διατήρησης και της «επιβίωσης» του τμήματος. Ένα τμήμα με μοναδικό αντικείμενο σπουδών, εκπαιδευτικούς που το αγαπάνε και συνειδητοποιημένους σπουδαστές που εξακολουθούν να διεκδικούν κάθε διδακτική ώρα.

Ο μεγαλύτερος στόχος μας είναι να αποδείξουμε πως τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμα. Με προσωπική προσπάθεια και θέληση, ελπίζουμε στην υγιή λειτουργία του τμήματος και την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Θα φροντίσουμε να ξεπεράσουμε οτιδήποτε σταθεί ως τροχοπέδη στη μόρφωσή μας. «Εμπόδια είναι εκείνα τα πράγματα που βλέπεις, όταν παίρνεις τα μάτια σου απ’ το στόχο». (Hannh More)

Μαρία Τσίρου, Σπουδάστρια Τει Πληροφορικής και ΜΜΕ

Η ανασφάλεια των φοιτητών

Συναισθήματα ανησυχίας και αβεβαιότητας δημιουργούνται στους σπουδαστές του Τμήματος Πληροφορικής και MME, καθώς η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε με προβλήματα και αρκετές ελλείψεις, κυρίως στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Οι ήδη υπάρχοντες καθηγητές έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα πασχίζοντας να διδάξουν όσα πιο πολλά μπορούν αλλά δυστυχώς το πρόβλημα παραμένει.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών να απογοητεύεται και να φοβάται μη χαθεί και αυτό το εξάμηνο. Από την άλλη μεριά υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι φοιτητών που με όλες αυτές τις δυσκολίες πείσμωσε και άρχισε να παρακολουθεί περισσότερα μαθήματα.

Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι η σχολή το 2018 σταματά να υφίσταται, υποχρεώνοντας τους σπουδαστές να βιαστούν για να την τελειώσουν. Τέλος, ας ελπίσουμε ότι το όνειρο για πτυχίο δεν θα λήξει άδοξα.

Ευτυχία Ισάνογλου

Πηγή: patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ