2013-10-26 22:29:13
Φωτογραφία για ΟΗΕ: Σχέδιο κατά των παρακολουθήσεων από Γερμανία και Βραζιλία
REUTERS/CARLO ALLEGRI

Σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το οποίο θα καλεί σε άμεσο τερματισμό στην ανεξέλεγκτη κατασκοπεία και την παραβίαση της ιδιωτικότητας ετοιμάζουν οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ, μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για την έκταση των προγραμμάτων παρακολούθησης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έχουν καταδικάσει έντονα τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης της NSA, ενώ οι καταγγελίες περί πρόσβασης της υπηρεσίας σε δεκάδες χιλιάδες αρχεία τηλεφωνικών κλήσεων στη Γαλλία έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη.

 Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα στείλει κορυφαία στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών της στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα για να λάβουν εξηγήσεις από το Λευκό Οίκο.

Αντιδρώντας στις αποκαλύψεις, οι αντιπροσωπείες της Γερμανίας και της Βραζιλίας στον ΟΗΕ έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται ένα σχέδιο απόφασης το οποίο σχεδιάζουν να θέσουν σε ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση των 193 κρατών-μελών του Οργανισμού, σύμφωνα με το Reuters.


«Η απόφαση αυτή θα συγκεντρώσει τεράστια υποστήριξη στην ΓΣ, αφού σε κανέναν δεν αρέσει να τον κατασκοπεύει η NSA», προέβλεψε δυτικός διπλωμάτης ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι αποφάσεις της ΓΣ του ΟΗΕ δεν είναι δεσμευτικές, αντίθετα με τις αποφάσεις του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας. Όμως οι αποφάσεις της οι οποίες συγκεντρώνουν ευρεία υποστήριξη συχνά φέρουν ειδικό ηθικό και πολιτικό βάρος.

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έκανε βουτιά στο κενό!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έκανε βουτιά στο κενό!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ