2013-10-27 00:11:05
Φωτογραφία για Ρίχνει τους τόνους χωρίς να αλλάζει στάση
Να ρίξει τους τόνους με την τρόικα λίγο πριν από την άφιξή της στην Αθήνα θέλει ο πρωθυπουργός και προς αυτήν την κατεύθυνση υψηλόβαθμες πηγές από τις Βρυξέλλες σημείωναν ότι «με την τρόικα είμαστε σε διαπραγμάτευση και όχι σε πόλεμο».

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η Αθήνα θα δεχθεί οποιοδήποτε οριζόντιο μέτρο σε μισθούς, συντάξεις ή νέους φόρους την ώρα μάλιστα που στο εσωτερικό των δυο κοινοβουλευτικών ομάδων - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - υπάρχουν μεγάλες γκρίνιες κυρίως από βουλευτές της περιφέρειας για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων. Ο Γ. Στουρνάρας έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο φόρο θα οδηγήσει αυτομάτως σε έλλειψη εσόδων που θα πρέπει να καλυφθεί από κάπου αλλού και ως εκ τούτου δεν προτίθεται να κάνει δραματικές αλλαγές στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στη Βουλή.

Οι στενότεροι των συνεργατών του κ. Σαμαρά τονίζουν ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη καθώς σε αυτή τη φάση ουδείς είναι διατεθειμένος, όπως φάνηκε και από το τετ α τετ Σαμαρά - Μέρκελ - να «αδειάσει» την τριμερή των δανειστών, ωστόσο εκτιμούν ότι η συζήτηση θα γίνει υπό καλύτερους όρους από τη στιγμή που η Ελλάδα θα πετύχει ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει για τις αντοχές που θα επιδείξει η ελληνική πλευρά σε οποιοδήποτε αίτημα μπορεί να χαρακτηριστεί ως «παράλογο»
.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι όσο η Γερμανία παραμένει «ακέφαλη» τόσο θα καθυστερεί η όποια γενική συζήτηση για την τύχη του ελληνικού χρέους την ώρα που από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού το ΔΝΤ πιέζει για το χρέος ζητώντας εδώ και τώρα λύση ώστε να μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε αυτό ακριβώς το σημείο ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκφράζει την απογοήτευσή του για τη συμπεριφορά των εταίρων απέναντι στη χώρα μας ως προς το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους.

«Υπάρχουν δεσμεύσεις και υπογραφές που πρέπει να τιμήσουν» είναι η φράση που ακούγεται όλο και περισσότερο στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα του χρέους και παρά τις σαφείς αποφάσεις που είχε λάβει το eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, οι ευρωπαίοι εταίροι του κ. Σαμαρά δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ασχοληθούν αυτή τη στιγμή με το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει «ξεμπλοκάρισμα» των συζητήσεων, ωστόσο, επειδή η διαχείριση του χρέους έπειτα από το κούρεμα πέρασε στα χέρια των δανειστών, η Αθήνα έχει ελάχιστα να πράξει προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε πολιτικό επίπεδο δημιουργείται ένα σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά ο οποίος καλείται να πορευτεί προς τις ευρωεκλογές χωρίς να έχει κάτι απτό στα χέρια της, όπως τουλάχιστον, διαφαίνεται αυτή τη στιγμή. Για τους ίδιους όμως σχεδόν λόγους οι ευρωπαίοι εταίροι του, αποφεύγουν να πιάσουν την καυτή πατάτα του ελληνικού χρέους ζητώντας από τους δικούς τους ψηφοφόρους, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, να πάρουν μία απόφαση που πολύ δύσκολα θα πείσουν ότι δεν οδηγεί σε νέες επιβαρύνσεις για τους ίδιους. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η κλήρωση του ΛΟΤΤΟ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η κλήρωση του ΛΟΤΤΟ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ