2013-10-27 01:00:41
Φωτογραφία για Οι ανήλικοι μπορούν να δουν την «ακατάλληλη» «Ζωή της Αντέλ» στη Νέα Υόρκη. Οχι όμως και στην Ελλάδα
Η ταινία του Αμντελατίφ Κεσίς βγαίνει σήμερα σε περιορισμένο κύκλωμα στις μεγάλες αμερικάνικες πόλεις, έχοντας χαρακτηριστεί ως «ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 17» από την επιτροπή της MPAA που ορίζει την καταλληλότητα των κινηματογραφικών ταινιών.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός απ΄όταν μια αλυσίδα arthouse κινηματογράφων στο Αϊντάχο δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβάλλει την ταινία, λόγω των αυστηρών νόμων της πολιτείας για την απεικόνιση του σεξ στην οθόνη.

Από την άλλη μεριά, στην Νέα Υόρκη, το IFC Center που προβάλλει την ταινία από σήμερα, δηλώνει ότι πρόκειται να αγνοήσει την σήμανση NC17 και ότι θα επιτρέψει την είσοδο των εφήβων που θέλουν να δουν την ταινία.

Ο διευθυντής των κινηματογράφων Τζο Βάνκο σε μια δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι «μπορεί να μην είναι μια ταινία για μικρά παιδιά, αλλά δεν είναι κατά την κρίση μας ακατάλληλη για ώριμους εφήβους που ενδιαφέρονται για της συναισθηματικές δοκιμασίες και τις ευκαιρίες που σηματοδοτεί η ενηλικίωση».


Η σήμανση της MPAA «δεν είναι κάτι που πρέπει να λάβεις υποχρεωτικά υπόψιν σου και δεν είναι κάτι που οι κινηματογράφοι οφείλουν να εφαρμόσουν. Νιώθουμε ότι είναι υπερβολικά αυστηρή και γι αυτό θα επιτρέπουμε την είσοδο σε εφήβους, σε αυτό το οξυδερκές και συγκινητικό φιλμ».

Μπορεί η Νέα Υόρκη να είναι εκ των πραγμάτων πολύ πιο ανοιχτόμυαλη όμως ακόμη κι έτσι η απόφαση του IFC είναι ένα σημαντικό βήμα απέναντι στην παντοκρατορία ενός οργάνου που οι αποφάσεις του μπορεί να μην έχουν νομική ισχύ, αλλά που μπορούν να κάνουν την διαφορά ανάμεσα στην εμπορική επιβίωση ή την καταστροφή μιας ταινίας.

Για χρόνια το NC17 είναι ένας χαρακτηρισμός που στην ουσία δεν σημαίνει απλά αποκλεισμό των ανήλικων θεατών από τις προβολές μιας ταινίας, αλλά και αποκλεισμό της ίδιας της ταινίας από ολόκληρες αλυσίδες κινηματογράφων, ειδικά στις πιο συντηρητικές μεριές της Αμερικής, που δεν θέλουν να συσχετίζουν το όνομά τους με ταινίες υπερβολικά ερωτικές, βίαιες ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο «ακατάλληλες».

Για την ιστορία, «Η Ζωή της Αντέλ» είναι κατάλληλη για θεατές άνω τω 12 στη Γαλλία και ένα φιλμ που αναμφίβολα μοιάζει όχι απλά «κατάλληλο», μα ίσως και εξαιρετικά χρήσιμο για εφήβους, που εκ των πραγμάτων βρίσκονται σε μια ταραγμένη και μεταβατική περίοδο της ζωής τους, όπως και η ηρωίδα του.

Στην Ελλάδα, η ταινία βγαίνει στις αίθουσες την επόμενη Πέμπτη 31 Οκτωβρίου κι έχει χαρακτηριστεί -φυσικά- ακατάλληλη από την επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού που ελέγχει την καταλληλότητα των ταινιών.

Ισως γιατί όπως και οι αμερικάνοι «συνάδελφοι» των Ελλήνων που συνθέτουν την επιτροπή καταλληλότητας του υπουργείου, κοιτάζουν μόνο την επιφάνεια της κάθε ταινίας (τις σκηνές με γυμνό ή την ποσότητα του σεξ) και προφανώς, όχι την ουσία της, την αληθινή της «καταλληλότητα» ή «χρησιμότητα».

Διαβάστε περισσότερα για τη «Ζωή της Αντέλ» εδώ
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ