2013-10-27 05:00:06
Φωτογραφία για Ήταν οι αρχαίοι άνθρωποι εξοικειωμένοι με τους υπολογιστές;
Είναι δυνατόν το παλαιότερο σύστημα αποθήκευσης δεδομένων στον κόσμο να εφευρέθηκε πριν από τουλάχιστον 5000 χρόνια;

Οι επιστήμονες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν αρχαίο κώδικα που θα μπορούσε να αποκαλύψει ότι οι πρόγονοί μας φύλαγαν αρχεία δεδομένων, καιρό πριν η σύγχρονηκοινωνία μας αναπτύξει συστήματα αποθήκευσης. 

Μεσοποταμία ονομάζεται η περιοχή του Τίγρη και του Ευφράτη ποταμού, που αντιστοιχεί στοσύγχρονο Ιράκ, το βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας και σε πολύ μικρότερο βαθμό τηςνοτιοανατολικής Τουρκίας , μικρότερα τμήματα του νοτιοδυτικού Ιράν και του Κουβέιτ.

Η Μεσοποταμία έχει χαρακτηριστεί ως το « λίκνο του πολιτισμού » και οι πολιτισμοί που ζούσαν στην περιοχή αυτή ήταν αξιόλογοι.

Για παράδειγμα, γραπτά από τα πρώτα των Σουμερίων αποκαλύπτουν ο πολιτισμός τους ήταν μια οργανωμένη κοινωνία με βασιλιάδες, νόμους, λογοτεχνία, σχολεία και βιβλιοθήκες
. Μερικοί μελετητές έχουν υποστηρίξει ότι οι Αιγύπτιοι προηγήθηκαν των Μεσοποτάμιων λαών με τηνεφεύρεση της γραφής και υπάρχουν επίσης κάποιοι αρχαίοι χαμένοι πολιτισμοί, για τους οποίους γνωρίζουμε πολύ λίγα εκτός από ορισμένα υποβρύχια ερείπια που με τεράστια δυσκολία μπορούμε να εξετάσουμε.Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα οι Σουμέριοι εφηύραν τη γραφή, αλλά ξέρουμε ότι ήταν μια εξελιγμένη κοινωνία .

Χειροποίητα αντικείμενα και λείψανα που ανακαλύφθηκαν σε αυτήν την περιοχή, αποκαλύπτουν μια σύνθετη κοινωνία και υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα για τα οποία δεν είμαστε ακόμα βέβαιοι γι΄αυτόν τον μυστηριώδη λαό.Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 , οι αρχαιολόγοι κατά την διάρκεια ανασκαφών ανακάλυψαν αρκετές πέτρινες μπάλες στο δυτικό Ιράν .Ο σκοπός και η σημασία τους παραμένει άγνωστη, ακόμα και τώρα αλλά υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες επιστημονικές εικασίες 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αξονική τομογραφία και 3D τεχνολογία για να δούν μέσα στις σφαίρες που επίσης ονομάζονται "φακέλοι".

Οι σαρωτές αποκάλυψαν ότι οι σφαίρες είναι κούφιες και περιέχουν διάφορα γεωμετρικά σχήματα ή "μάρκες".

Οι σφαίρες κυμαίνονται σε μέγεθος από το μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ έως μιας μπάλας τουμπέιζμπολ.

Σύμφωνα με τον Christopher Woods, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Oriental Institute του Σικάγου, οι σφαίρες αντιπροσωπεύουν το "αρχαιότερο σύστημα αποθήκευσης δεδομένων" στον κόσμο

«Οι φάκελοι αυτοί αντιπροσωπεύουν πιθανόν την αρχαιότερη γνωστή - τουλάχιστον με τις τρέχουσες γνώσεις μας - προσπάθειες του ανθρώπου να καταγράφει μόνιμα τα δεδομένα.

Μπορεί επίσης να είναι η πρώτη ένδειξη "αριθμητικής", ισχυρίζεται ο καθηγητήςWoods.Δυστυχώς, υπάρχουν μόλις 150 πλήρεις σφαίρες που έχουν διασωθεί και τα μουσείαείναι απρόθυμα να ανοίξουν τις σφαίρες, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι θα καταστραφούνοριστικά.

Μέσα σε μερικές από τις σφαίρες υπάρχουν μικροσκοπικά κανάλια, 1-2 mm πλάτος, που τιςδιασχίζουν.

Κατά κάποιο τρόπο, οι σφαίρες μοιάζουν με ένα ορισμένο είδος προϊστορικών αντικειμένων άγνωστης προέλευσης που βρέθηκαν κυρίως στη Σκωτία και μερικά από αυτά στην Αγγλία και την Ιρλανδία. Υπάρχει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ αυτών των αντικειμένων;

Γραμμικά σχέδια μέσα στην παραπάνω σφαίρα από πηλό

Παραμένει άγνωστο σε τι οι αρχαίοι αυτοί κάτοικοι της Μεσοποταμίας χρησιμοποιούσαν αυτέςτις σφαίρες, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τέτοιες συσκευές εξυπηρετούσαν στηνκαταγραφή εσόδων για διάφορα διοικητικά καθήκοντα, όπως η παρακολούθηση της ροής τωνυλικών, των διαφόρων προϊόντων και του εργατικού δυναμικού.

"Οι μάρκες αντιπροσωπεύουν τους αριθμούς των ειδικών μετρολογικών συστημάτων (μέτρηση)- όχι λόγια - και οι φάκελοι οι ίδιοι είναι αποδείξεις για τις εκταμιεύσεις των διαφόρων προϊόντων και αγαθών", δήλωσε ο καθηγητής Woods.

Οι ερευνητές οι οποίοι εξέτασαν τις σφαίρες ανακάλυψαν ¨"μάρκες" εντός τωνσφαιρών, σε 14 διαφορετικά σχήματα, όπως σφαίρες, πυραμίδες, ωοωειδή σχήματα,φακούς και κώνους.

Κάθε τύπος αντιπροσωπεύει μια διαφορετική τιμή. Για παράδειγμα, μια πυραμίδα μπορεί να σημαίνει μια ορισμένη μονάδα, όπως η 20, η οποία χρησιμοποιήθηκε για να μετρήσει έναν ορισμένο τύπο εμπορεύματος.

Όλες οι σφαίρες περιέχουν πηλό, στο εξωτερικό, μία σφραγίδα μέσα στο κέντρο και συνήθως δύο σφραγίδες,πάνω και κάτω.

Ο Καθηγητής Woods πιστεύει ότι η σφραγίδα στη μέση αντιπροσωπεύει τον «αγοραστή» ή τον παραλήπτη.

Οι πολικές σφραγίδες θα εκπροσωπούν τον «πωλητή» και ίσως τρίτους, οι οποίοι θα είχαν ενεργήσει ως μάρτυρες.

Για να λύσουν αυτό το αρχαίο μυστήριο, οι ερευνητές πρέπει να σπάσουν τον αρχαίο κώδικακαι να αποκαλύψουν ποιος είναι ο σκοπός που αυτές οι σφαίρες από πηλό εξυπηρετούν.

Ο κώδικας κατέχει ενδείξεις για το πώς οι συμβολικοί τύποι ποικίλουν και αυτό που αντιπροσωπεύουν.

«Πρέπει να μελετήσουμε, και ελπίζουμε στην αξονική τομογραφία και σε σφραγισμένους φακέλους που υπάρχουν σε άλλες συλλογές,» είπε ο καθηγητής Woods.

"Υπάρχουν περίπου 150 γνωστοί σε όλο τον κόσμο."

Αν ο καθηγητής Woods έχει δίκιο στις υποθέσεις του, αυτό θα σήμαινε ότι οι αρχαίοι πολιτισμοίεφηύραν το σύστημα αποθήκευσης δεδομένων πριν από το σύγχρονο πολιτισμό μας.

Και ίσως υπήρχαν και άλλες ανακαλύψεις και από άλλους λαούς που ή δεν ξέρουμε ακόμα γιατί δεν τις έχουμε βρει, ή γιατί μας τις κρύβουν επιμελώς.

(πληροφορίες dailymail)

Eva Cat για το THE CURIOSITY OF CAT
logioshermes
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ