2013-10-27 10:15:05
Φωτογραφία για Σε επιφυλακή για σκάφος με λαθρομετανάστες (;) νότια της Κρήτης
Τελευταία ενημέρωση: 8:00

Σε επιφυλακή βρίσκεται το Λιμενικό Σώμα καθώς ένα σκάφος που πιθανόν μεταφέρει λαθρομετανάστες, εντοπίστηκε να κινείται νότια της Κρήτης Σύμφωνα με πληροφορίες το σκάφος πλέει σε διεθνή ύδατα νότια των Χανίων, κοντά στη Γαύδο ενώ ο αριθμός των ατόμων που μεταφέρει είναι άγνωστος.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες σε επιφυλακή βρίσκονται τα Λιμεναρχεία Παλαιόχωρας και Αγ. Γαλήνης καθώς και ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Υπουργείου.

Οι πληροφορίες ωστόσο είναι ακόμα συγκεχυμένες καθώς ακόμα και οι λιμενικές αρχές δεν έχουν πλήρη "εικόνα" του περιστατικού για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχει πλωτό μέσο του Λιμενικού ώστε να προσεγγίσει στο σκάφος.

Το σκάφος της Παλαιόχωρας παραμένει αποσπασμένο στη Χίο και το σκάφος από τον σταθμό στην Αγ. Γαλήνη βρίσκεται για ακόμη μια φορά σε ακινησία λόγω βλάβης.

Υπό κανονικές συνθήκες, ένα από τα δύο σκάφη, με προτεραιότητα εκείνο της Παλαιόχωρας, θα έβγαινε στα ανοιχτά για την αντιμετώπιση του περιστατικού, το οποίο αν και δεν φαίνεται να είναι σοβαρό, αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά την "γύμνια" των νότιων θαλάσσιων συνόρων αλλά και το γεγονός ότι είμαστε απροετοίμαστοι για έκτακτα γεγονότα.


Ευτυχώς δεν "είμαστε Ιταλία"

Άραγε αν υπήρχαν περιστατικά, έστω και πολύ μικρότερου μεγέθους όπως αυτα της Λαμπεντούζα στην Ιταλία, πόσο εκτεθειμένοι θα είμασταν στα διεθνή βλέμματα;

Τα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί σε δημοσίευμα του Flashnews.gr για το πόσο διάτρητα είναι τα νότια παράλια της Κρήτης, εξαιτίας της έλλειψης σε πλωτά μέσα, επιβεβαιώνονται.

Από το Θάλαμο Επιχειρήσεων του Υπουργείου υπήρξε σήμα ώστε το σκάφος της Αγ. Γαλήνης να βγει για περιπολία αντικαθιστώντας εκείνο της Παλαιόχωρας, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς έχει ακινητοποιηθεί λόγω βλαβών, κάτι που συμβαίνει συχνά, σε γνώση των αρμοδίων.

Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη Αυγούστου το σκάφος που εδρεύει στο Λιμενικό Σταθμό της Παλαιόχωρας αποσπάστηκε μαζί με 4μελές πλήρωμα στη Χίο λόγω αυξημένων αναγκών.

Όμως ενώ η αρχική διαταγή του Υπουργείου έκανε λόγο για απόσπαση που θα διαρκούσε μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, το σκάφος αναμένονταν μετά από απανωτές παρατάσεις, να επιστρέψει στη βάση του στα τέλη του Οκτώβρη, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Και το ερώτημα παραμένει.

Μπορεί να μην έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε περιστατικά ανάλογα της Λαμπεντούζα όμως σε ανάλογη περίπτωση πώς θα μεταφράζαμε στο διεθνές στερέωμα το "δεν υπάρχει σκάφος" ή το "σκάφος έχει βλάβη";
flashnews
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ