2013-10-28 08:57:07
Φωτογραφία για Οι μοναχοί και οι λεοπαρδάλεις του χιονιού
Οι λεοπαρδάλεις του χιονιού είναι ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση, και το οποίο βρήκε συμμάχους για την επιβίωσή του στο πρόσωπο... βουδιστών μοναχών.

Πολλά μοναστήρια στο Θιβέτ έχουν αναλάβει την προστασία του είδους, όπως αναφέρουν επιστήμονες σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Conservation Biology.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα μισά από τα συνολικά 336 μοναστήρια αυτά βρίσκονται στο ενδιαίτημα των λεοπαρδάλεων του χιονιού και οι μοναχοί έχουν αναλάβει να περιπολούν στην άγρια φύση, για να αποτρέπουν τους λαθροθήρες να σκοτώνουν τα σπάνια αιλουροειδή.

«Ο βουδισμός έχει ως βασική αρχή την αγάπη, το σεβασμό και τη συμπόνοια για όλα τα έμβια όντα» ανέφερε ο βιολόγος George Schaller, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, που συνεργάζεται με το σωματείο προστασίας της άγριας φύσης Panthera.

«Η έκθεση αυτή φωτίζει το πώς η επιστήμη και οι πνευματικές αξίες των θιβετιανών μοναχών συνδυάζουν τα οράματά τους και τη σοφία τους για να προστατέψουν τη φυσική κληρονομιά» πρόσθεσε ο ίδιος στο LiveScience.


Στα βουνά της Ασίας ζουν ακόμη σε άγρια κατάσταση περίπου 3.500-7.000 λεοπαρδάλεις του χιονιού, με το 60% αυτών να ζει στην Κίνα.

Οι λαθροθήρες τις σκοτώνουν για τη ζεστή γούνα τους και για τα εσωτερικά τους όργανα, τα οποία είναι υπερεκτιμημένα στην παραδοσιακή, κινέζικη ιατρική. Άλλες φορές, τις σκοτώνουν οι κτηνοτρόφοι επειδή τρώνε τα πρόβατα και τις κατσίκες τους.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο πληθυσμών των σπάνιων αυτών ζώων να μειωθεί κατά 20% τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ