2013-10-29 12:17:07
Φωτογραφία για Βρούτσης προς διοικητές ταμείων: Μαζέψτε λεφτά για να σώσουμε τις συντάξεις
Προ των ευθυνών τους θα θέσει ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης τους διοικητές των ταμείων στη σημερινή υπηρεσιακή σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 10 πμ . Η εντολή που θα δοθεί είναι "Τρέξτε, κυνηγήστε, μαζέψτε λεφτά, για να γλιτώσουμε τις συντάξεις'.

Η ηγεσία του Υπουργείου υποστηρίζει ότι είναι δυνατόν να εξοικονομηθούν 500 εκατ ευρώ, αν εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα ενεργοποίησης των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών τα οποία περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

"Είναι η μάχη των μαχών, για να καλύψουμε την μαύρη τρύπα των ταμείων το 2014- δηλώνει ο Υπουργός Εργασίας. Πρόκειται περί άθλου. Πιστεύω ότι έχουμε πλέον τα κατάλληλα εργαλεία για να εξοικονομήσουμε ότι μας έχουν ζητήσει από την εισφοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία".

Ωστόσο οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι αμφισβητούν την υπεραισιόδοξη εκτίμηση της ελληνικής πλευράς πως θα αυξηθούν τα έσοδα των ταμείων από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την μείωση της μαύρης εργασίας
. Ζήτησαν να μελετήσουν τη λίστα με τα μέτρα και την ποσοτικοποίηση της απόδοσής τους ώστε να αποφασίσουν αν θα μας δώσουν μια μικρή πίστωση χρόνου έως το Πάσχα . Αν η απόδοση δεν είναι ικανοποιητική , η Τρόικα θα αξιώσει παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό .

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο προβλέπουν:

- Από την 1η Νοεμβρίου θα γίνονται, σε μηνιαία βάση, διασταυρώσεις μεταξύ των δηλώσεων τις οποίες υποβάλλουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ και στην «Εργάνη» για την ασφάλιση του προσωπικού τους και των πληρωμών ώστε να εντοπίζεται όποιος δηλώνει χαμηλότερο μισθό και αποδίδει χαμηλότερες εισφορές ,ζημιώνοντας το ΙΚΑ. Στόχος η εξοικονόμηση 150 εκ ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται ότι πρόστιμο 10.550 ευρώ , ισόποσο με το πρόστιμο που επιβάλλεται για τους αδήλωτους εργαζόμενους ,θα ισχύσει και για όσους εργοδότες δεν συμπεριλάβουν τους εργαζόμενους τους στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που κάθε μήνα υποβάλλουν στο ΙΚΑ, ακόμη και εάν έχουν ήδη δηλώσει αυτούς τους εργαζόμενους στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη». 

 

- Από την 1η Δεκεμβρίου υποχρεωτικά όλοι οι εργοδότες θα καταβάλουν μηνιαία και ηλεκτρονικά τις ΑΠΔ στις οποίες θα αναγράφονται οι εισφορές για κύριες και επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ .Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου από αυτό το «νοικοκύρεμα» -που αποφασίστηκε μετά την αποκάλυψη ότι στο ταμείο εμπορουπαλλήλων οι επικουρικές συντάξεις δίνονταν με μοναδικά στοιχεία τις υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών - θα εξοικονομηθούν ετησίως 70 εκατ. Ευρώ.

- Θα επαλειφθεί η φοροδιαφυγή των συνταξιούχων με την καταγραφή όλων των συντάξεων μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» ( ήδη εντοπίστηκαν οι πολυσυνταξιούχοι ) αλλά και με την αποστολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων όπου θα αναγράφεται το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων από την ΗΔΙΚΑ . Εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 80 εκ ευρώ .

- Ενεργοποίηση του ΚΕΑΟ ( Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) στο οποίο θα διαβιβάζονται στο εξής οι ληξιπρόθεσμες οφειλές με στόχο να προχωρήσει σε κατασχέσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.. Ηδη στάλθηκαν τα πρώτα ειδοποιητήρια σε 64.331 οφειλέτες του ΙΚΑ «ενεργούς» επιχειρηματικά προκειμένου να προβούν στην ρύθμιση ή την εξόφληση της οφειλής σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία. Θα ακολουθήσει και δεύτερη επιστολή καθώς και τηλεφωνικές οχλήσεις που θα ειδοποιούν για την επιβολή προστίμου και θα καλούν τους οφειλέτες εντός 20 ημερών να συμμορφωθούν . Αλλιώς ο εκτελεστός τίτλος θα διαβιβάζεται στα κατά τόπο αρμόδια όργανα για εκτέλεση ,δηλαδή θα δίνεται παραγγελία για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων και εις χείρας τρίτων.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας προβλέπεται ακόμα η δυνατότητα συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με 40 χρόνια στα 62 καθώς και η αύξηση του ποσού της προσωρινής σύνταξης στο 95% της κατά περίπτωση κατώτερης, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το σύστημα, εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων της απονομής της οριστικής σύνταξης . Έτσι, μέσα σε 45 ημέρες από την υποβολή της αίτησης θα καταβάλλεται το 95% του ποσού που αντιστοιχεί στον τελευταίο μισθό του ασφαλισμένου.

Πάντως ο κ. Βρούτσης έχει καθησυχάσει τους ασφαλισμένους ότι κανένας δεν πρόκειται να θιγεί ή να αιφνιδιαστεί καθώς δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία.

Οσο για τις μειώσεις των συντάξεων ΔΕΚΟ και Τραπεζών έχει τονίσει ότι θα γίνει προσπάθεια να μην μειωθούν οι συντάξεις των ειδικών ταμείων ως απόρροια της μείωσης των εισφορών όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο κάτι που αμφισβητούν οι ειδικοί της ασφάλισης που προβλέπουν τουλάχιστον οριακές μειώσεις σε βάθος χρόνου.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ